barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
RIP Jerry Ragovoy
Op 13 juli jl. is de songschrijver, arrangeur en producer Jerry Ragovoy overleden. Ragovoy was vooral goed in het componeren van groots georkestreerde gospelballads. Vooral Janis Joplin heeft grote hits gehad met Ragovoys nummers, die eigenlijk niet voor haar waren geschreven. Zij scoorde met het in 1966 voor Lorraine Allison geschreven "Stay With Me Baby", het in 1967 voor Erma Franklin (zus van Aretha) geschreven "Piece Of My Heart" en het in 1963 voor Garnet Mimms geschreven "Cry Baby".
De in 1930 in Philadelphia geboren Ragovoy deed als 19-jarige winkelbediende midden in een zwarte wijk zijn ervaringen op met blues- en gospelplaten. Hij kwam er ook in contact met diverse doo-wop combo's, waarvan hij er een zo goed vond dat hij zijn baas, Herb Slotkin, wist te overtuigen samen een labeltje te beginnen.
"My Girl Awaits Me" van de Castelles uit 1953 was goed voor een verkoop van honderduizend exemplaren en betekende het begin van Ragovoys loopbaan als componist/arrangeur. Vooral in de zestiger jaren had hij succes met krachtige soulmuziek. Een van zijn bekendste liedjes "Time Is On My Side" schreef hij voor de Deense trombonist Kai Winding die in 1963 de popmarkt op wilde. Het werd geen hit, ook de versie die Irma Thomas een jaar later opnam was aanvankelijk geen enorm succes. Dat kwam pas toen de Rolling Stones het later in 1964 opnamen. Ragovoy had nooit van ze gehoord. Ook Miriam Makeba dankte haar eerste Amerikaanse succes aan hem toen hij een traditioneel liedjeuit haar Afrikaanse repertoire in 1967 bewerkte tot "Pata Pata"
In de jaren tachtig en negentig werd het stiller. Tot 2003 toen hij tekende voor de productie en composities op de comebackplaats "Rediscovered" van soulzanger Howard Tate, met wie hij in de jaren zeventig al successen had.
 
Jerry Ragovoy is 80 jaar oud geworden. 
 

Reacties

Frenk op 26-07-2011 23:00
De naam zei me wel iets, maar dat hij zoveel prachtige nummers had geschreven wist ik niet.
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl