barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Tollos - Live
Het kan dus nog steeds: een paar muziekvrienden komen elkaar tegen op een muziekfeestje, oefenen samen wat, organiseren een optreden en staan al meteen op het Belgium Rhythm & Blues Festival in Peer. De band met de naam Tollos was geboren. Tollos bestaat uit zanger Peter Jacobs, de gitaristen Cel Spiessens en Frits Lambrichts, drummer Rudolph Nevi en drummer Luc Huygens.
Een optreden op 25 februari van dit jaar in het Hasseltse Muziekodroom werd opgenomen en hiervan zijn 7 nummers op de mini-cd met de onmiskenbare titel “Tollos Live” terechtgekomen. Van deze zeven nummer zijn er twee van eigen hand.
 
Wat mij al vanaf het begin opvalt is het enorme plezier en de ongecompliceerdheid waarmee wordt gemusiceerd. De cd trapt af met het door Spiessens geschreven nummer “Get Your Kicks”. Een opwindend nummer met een verrassende tempowisseling tijdens de brug naar een simpele, maar effectieve gitaarsolo. Een prima binnenkomer. Met “Rockin' All Nite” wordt dit tempo voortgezet, waarop de donkere stem en rauwe gitaren in de Tom Waits-song “Way Down In The Hole” de eerdere vrolijkheid doen omzetten in typisch Waitsiaanse zwartgalligheid. De onderkoelde gitaarsolo doet wat dat betreft ook een duit in het zakje.
Ook “You Got Me Where You Want Me” klinkt net zo duister en sinister. “Mind The Gap” is door Spiessens geschreven instrumentaal nummer met een strak maar opzwepend ritme en de gitaren die beiden hun kunstje vertonen. Het door het Peter Green geschreven “Rattlesnake Shake” wordt op vakkundige wijze omgezet naar een swampblues. De slepende ritmes en de beide gitaren, die tegen elkaar op vlammen, zorgen voor een prettige spanning. Met “You'll Never Get Me Up In One Of Those” zit het er al weer op. Dit is een rauw rhythm 'n bluesnummer in de traditie van de Bintangs en de Rolling Stones.
 
Al met al een geslaagde debuut-cd. Je kunt horen dat de mannen er plezier in hebben en met deze benadering en mijn ogen dicht stel ik mij voor een vroege versie van de Yardbirds of Dr. Feelgood te horen. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg.
 

Reacties

Peter Jacobs op 13-07-2011 08:45
Hallo Eric,

Dank je wel voor de voortreffelijke review!
We zijn inmiddels nummers aan het schrijven voor een volwaardige opvolger, maar dat kan nog even duren, dat zal pas voor volgend jaar zijn!
We houden je zeker op de hoogte!

Mogen we de recensie of delen ervan gebruiken op onze website (met jou sitevermelding erbij natuurlijk!)

Met vriendelijke groeten,

Peter Jacobs
namens
Tollos
Zizy-Marlene op 13-07-2011 12:03
Het showt zeker dat ze er plezier in hebben.... leuk hoor.
 
Ze moeten maar eens bij de cultuurborrelt optreden. ;-)
 
groets Wil/Zizy
Frenk op 14-07-2011 11:40
Leuke band, ik heb op YouTube nog meer filmpjes bekeken en ben het idd met je eens dat zij wel wat weghebben van Dr Feelgood en de ook de oude (Five Live) Yardbirds
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl