barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
B.B. King (deel 2)
 
lees ook B.B. King, deel 1 (klik hier)
 
King is een van de weinige bluesartiesten die ook in de zeventiger jaren hits blijft scoren, maar hij is dan ook niet bang om te experimenteren. In 1973 reist hij naar Philadelphia om “To Know You Is To Love You” en “I Like To Live The Love” op te nemen met dezelfde ritmesectie, die op de hits van de Spinners en de O’Jays te horen zijn. In 1976 neemt hij samen met zijn oude maatje Bobby Bland enkele prachtige duetten op en in 1976 neemt hij samen met de Crusaders de funky “Never Make Your Move To Soon” en “When It All Comes Down” op. Niet alle experimenten eindigen met succes. Het album “Love Me Tender” met typisch countrygeluid flopt. B.B. is in 1979 de eerste bluesman die de USSR bezoekt op een van zijn tournees.
Hoewel hij actief blijft op de podia (hij treedt in die jaren gemiddeld 300 keer per jaar op) worden zijn studio-activiteiten wat minder. Hij wordt in 1984 opgenomen in de Blues Foundation Hall of Fame en in 1987 in de Rock and Roll Hall of Fame. Datzelfde jaar ontvangt hij de NARAS' Lifetime Achievement Award. Ook een aantal eredoctoraten van diverse universiteiten vallen hem ten deel. Met U2 heeft hij een grote hit in 1988 met “When Love Comes To Town”, wat hem in contact brengt met een jongere generatie muziekfans.
In 1991 opent hij zijn B.B. King's Blues Club op Beale Street in Memphis en in 1994 wordt een tweede club geopend aan de University City Walk in Los Angeles, gevolgd door clubs in New York (2000), Connecticut (2002) en Nashville (2003).
In 1993 is hij weer helemaal terug met “Blues Summit” met daarop duetten met o.m. John Lee Hooker, Etta James, Lowell Fulson en Koko Taylor. Andere mooie producten uit die jaren zijn “Let The Good Times Roll: The Music Of Louis Jordan” uit 1999 en in 2000 “Riding With The King”, dat hij samen met Eric Clapton opneemt. Hij is ook te zien in de film 'Blues Brothers 2000', waar hij een autodealer speelt en later de leider is van de Louisiana Gator Boys.
Naast muziek houdt B.B. King zich ook bezig met Goede Doelen. Hij treedt regelmatig op tijdens benefietconcerten, ondersteunt sinds 1991 Little Kids Rock, dat gratis muzieklessen en instrumenten geeft aan minderbedeelde kinderen, en is boegbeeld in de strijd tegen diabetes. Hij lijdt zelf al sinds twintig jaar aan Diabetes 2.
In 2005 viert hij zijn tachtigste verjaardag met het album “80” met daarop gastrollen van Gloria Estefan, John Mayer en Van Morrison. Zijn veertiende Grammy wint hij in 2006 en datzelfde jaar valt ook de Presidential Medal of Freedom hem ten deel. In 2008 komt “B.B. King: Live” uit en in hetzelfde jaar keert hij terug naar de echte blues met “One Kind Favor”.
Hetzelfde jaar opent het B.B. King Museum and Delta Interpretive Center zijn deuren in Kings vroegere woonplaats Indianola. Het museum is gewijd aan de muziek van King, de muziek die hem beïnvloedde en de geschiedenis van de Mississippi Delta. Inmiddels heeft hij clubs geopend in Orlando (2007) en West Palm Beach en Las Vegas (beide in 2009).
En hoewel hij in 2006 zijn Europese afscheidstournee houdt keert hij de volgende jaren steeds gewoon weer terug. Toen men ernaar vroeg zei hij lachend dat hij nooit had beweerd dat zijn afscheidstournee zijn laatste geweest zou zijn.
Hoewel hij inmiddels 86 jaar oud is reist hij nog steeds de wereld over om op te treden, zoals onlangs weer op het North Sea Jazz Festival. Hij wordt nu met een rolstoel het podium opgereden en zijn optredens hebben niet meer de glans die zij eens hadden. Het is allemaal wat vlakker en korter dan voorheen; men komt naar zijn optredens vanwege zijn reputatie en niet minder om wat nieuws te verwachten. Maar ik vind dat je hem zijn moet laten gaan. Hij kan gewoon niet anders. Als je hem dit zou ontnemen dan zou hij alleen nog maar wegkwijnen.
Maar soms, tijdens zijn optredens slaat de vonk weer over. Door een beweging, een blik in zijn ogen, hij pakt de juiste toon en…. aaah B.B. King is en blijft de King of the Blues. 

Reacties

Edwin op 02-08-2011 22:28
Een legende, B.B King. In the mood zijnde mag ik er graag naar luisteren
 
Mooie biografie heb je er bij geschreven.
 
Groeten Edwin
Frenk op 03-08-2011 15:28
Blijft een held voor mij. Mooie bio, vooral de slotzin. Jaja, daar draait het toch allemaal om
 
Greetz
Frenk
Han de Tekort op 04-08-2011 14:16
Top!!
Zizy-Marlene op 06-08-2011 21:57
Prachtig he op die leeftijd... ja zeker moet je hem dan laten gaan ..zullen wij nog dezelfde glans hebben nee toch maar oplevingen zeker wel ! en ja je sluit het zeker af met een prachtige zin.
 
liefs Wil/zizy
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl