barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Ben Arnold - Simplify
Hoewel misschien (nog) niet bekend bij het grote publiek heeft Ben Arnold al een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. Deze in Philadelphia woonachtige muzikant is ruim vijftien jaar werkzaam in de muziek en heeft o.m. deel uitgemaakt van de band 4 Way Street. Ook heeft hij het podium gedeeld met artiesten als Ryan Adams, David Gray, Ben Folds, Lucinda Williams, Ron Sexsmith, Townes Van Zandt en 'voorbeeld' Randy Newman.
Met “Simplify” heeft hij onlangs zijn zevende album uitgebracht. Arnold brengt een vorm van rootsrock, dat bestaat uit blues, soul en country. Hij heeft een stemgeluid dat het midden houdt tussen John Hiatt en Randy Newman. “Simplify” bestaat uit 11 nummers, waarvan er tien zelf zijn geschreven en één een eigen uitvoering is van John Lennons “Watching The Wheels”. Naast Arnold, die zang, gitaar en piano speelt wordt hij bijgestaan door producer Barry Maguire, die ook de gitaarpartijen speelt, en drummer Matt Muir.
 
Ik schreef al dat hij rootsrock speelt, maar dat bedoel ik dan in de breedste zin van het woord. Hij beperkt zich niet tot de drie hierboven genoemde stijlen, maar maakt heel makkelijk uitstapjes naar aanverwante stijlen. Dat is meteen duidelijk bij het openingsnummer, de shuffle “Depend On Love”, gevolgd door de funky titeltrack “Simplify”. “Slow Learner” leunt sterk op de New Orleans-stijl en “Baby, Let The Tears Roll Down” heeft een aanstekelijke melodie. “Love Don't Lie” geeft dan een 'swampy' indruk weer. De ballad “Fishin'” is mijn favoriet; een lome pianoballad met een heerlijke slidegitaar.
“Oh, Holy Ghost” borduurt in deze stijl nog even voort. Met “Breakfast For Dinner” gaat het tempo wat omhoog en mede door de trompet komt het een en ander jazzy over. De eerste gitaartonen van het bluesy “Woman's Intuition” geven het nummer al een sinister intro en dat wordt later alleen maar erger. Een schitterende gitaarsolo maakt het alleen nog maar af. De countryrock wordt ook nog even gedaan met het uptempo “Upstate New York Whiteout”. Als laatste nummer worden wij getrakteerd op de enige cover op dit album, het John Lennon-nummer “Watching The Wheels”. Een prachtige ingetogen gezongen en op piano begeleidde ballade. Heel mooi.
 
Ben Arnold heeft de gave lekker swingende muziek te maken en in zijn songs op een goede singer/songwriterwijze steeds een klein verhaaltje te vertellen. Alleen al wat dat betreft mag hij zich meten aan John Hiatt en Randy Newman. En zingen kan hij met zijn ietwat hese, maar soulvolle stem als de beste. Hij hoeft zich niet te bewijzen met uithalen, maar zingt makkelijk en dat rauwe randje aan zijn stem geeft het geheel gewoon wat meer cachet.
Al met al is “Simplify” door zijn gevarieerdheid en vakmanschap een zeer geslaagde cd geworden.
 

Reacties

Frenk op 18-08-2011 12:03
Ik kan me herinneren hem wel eens op de Duitse tv gezien te hebben. Dus helemaal onbekend is hij gelukkig niet. Klinkt goed en ik ga zeker op zoek naar deze cd.
 
Greetz
Frenk
Ben Arnold op 24-08-2011 13:56
Eric,

Thanks so much for taking the time and initiative to review my last album. Nice! Even though the Google translate makes it a little funny, I get that you liked it. My other band, US RAILS will be in The Netherlands in January/February. Hope you might make it out to a show. Contact me again if you do.

All the best,
Ben Arnold
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl