barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Chuck Schaeffer Band - Uncommon Sense
De oplettende lezer zal zich wellicht afvragen waar deze naam eerder gelezen te hebben. Deze is inderdaad nog niet zo lang geleden genoemd in een van mijn recensies. Chuck Schaeffer maakt deel uit van de band 49 Ford, wiens album “That's How We Roll” ik enkele weken geleden heb besproken. (klik) Toen al beschreef ik de prachtige gitaarsolo's van deze man. Naast zijn medewerking aan deze band heeft Chuck ook een solocarrière en zijn eerste cd “Uncommon Sense”, die ik hier ga bespreken, verscheen in 2009.
Maar eerst even wat meer over Chuck Schaeffer. Hij is geboren in Philadelphia en al sinds zijn twaalfde geobsedeerd van muziek en gitaar spelen. Zijn grote droom was altijd om een eigen studio te hebben, waar hij zijn eigen muziek kon opnemen. En in 2009 heeft hij, inmiddels verhuisd naar Florida, dit voor elkaar gekregen. Het album “Uncommon Sense” was een feit. Opvallend is dat Chuck de zang en de meeste instrumenten (gitaren, bas, drums en percussie) voor zijn rekening neemt, daarbij gesteund door zijn muzikale vrienden Larry Kessler (tevens van 49 Ford op Hammondorgel, piano, keyboards), Steve Eisenberg (bas, drums) en Tommy Sakis Tofexis (bas). Het album bestaat uit acht nummers, die allemaal door Chuck zijn geschreven.
 
Met “Mr. Inconsistency” valt hij meteen met de deur in huis. Een rockend bluesnummer met verrassende tempowisselingen en een smeuïge orgelsolo en een vlijmscherpe gitaarsolo over een strak ritme geeft aan wat we verder mogen verwachten. In “Insomnia Blues” wisselen spreek-zang en gewone zang elkaar af. Een leuk nummer over slapeloosheid met geluidseffecten en een klaterende piano voordat Chuck de gitaar echt aanpakt en naar een hoogtepunt toewerkt. Erg verrassend is in “Certain Uncertainty” het rustpunt na een knallend begin, waarin zang alleen wordt begeleid door piano en drums. Dan vallen de andere instrumenten weer in om kort erna te verstommen, hetzelfde nog eens te doen met maar twee instrumenten totdat het geheel weer tot een knallend einde samenkomt. “Bosom To Bosom” begint met ijle samenzang om verder te gaan in een haast Westcoast-achtige te noemen song. De stevige gitaarsolo doet ons er aan helpen herinneren dat we hier toch met blues van doen hebben.
Werd op de vier eerste nummers Chuck alleen begeleid door de toetsen van Kessler, in het vijfde nummer, “Don't Buy The Lies” voegt Eisenberg voor een nummer zich op drums en bas bij het duo. Een prettig in het gehoor liggend nummer waar ook de vocalen het Westcoast-sfeertje weergeven. “Till Your Arms Can't Rock Me Anymore” is een ballade, die is opgedragen aan zijn grote liefde. Een goed opgebouwd en gearrangeerd nummer. Tommy Sakis Tofexis helpt op bas in “Remember Me”. Een goed in het gehoor liggende ballade, dat door het pianowerk met een licht tex-mex-sausje is overgoten. “Godiva's Love” is alweer het laatste nummer op dit album. Een rustige rocksong, dat eindigt in een mooie gitaarsolo en het album waardig afsluit.
 
Het is duidelijk te horen dat Chuck Schaeffer plezier heeft gehad deze songs op te nemen. Omdat hij de meeste instrumenten zelf bespeelt en door de diverse zang- en gitaarpartijen is hij ongetwijfeld een flinke tijd bezig geweest met overdubben. Maar dat is niet te horen en het lijkt alsof gewoon een 'band' speelt. De nummers zitten goed in elkaar en zijn prima gearrangeerd. Het enige puntje van kritiek dat ik heb is dat Chuck niet de allerbeste zanger is, die ik ooit heb gehoord. Je hoort dat hij moeite heeft met de hogere tonen. Maar ach, aan de andere kant bevordert dat ook weer de puurheid en eerlijkheid van het album. Een volgende cd staat op uitkomen en ik ben erg benieuwd hoe deze is geworden.
 

Reacties

Zizy-Marlene op 27-08-2011 14:26
Ik heb na jouw opmerking over zijn zang heel goed geluisterd met mijn ogen dicht om niet afgeleid te worden door het filmpje. maar ik vind hem wel een aparte stem hebben en eigenlijk niet gehoord waar jij op doelde.. en soms heeft stem stem iets weg van..Peter Koelewijn...
Maar een vraagje ..wat is overdubben? ik denk niet dat je bedoelt zitten dubben over het wel of niet doen.. zal denk ik wel iets muzikaal zijn ?
 
fijn weekend Eric...
 
Liefs .
Frenk op 28-08-2011 11:56
Een leuk nummer. Op YouTube staan meer filmpjes van hem om een goede indruk te krijgen van zijn kunnen. En dat is heel wat.
 
Greetz
Frenk
M@rcel op 28-08-2011 20:43
. Lekker nummer en een grappige clip
Chuck Schaeffer op 29-08-2011 07:35
Dear Eric,
On behalf of my band mates and myself, Thanks for taking the time to listen and review my CD. I hope to visit and perform in your country one day.
All my best,
 
Chuck Schaeffer
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl