barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Elam McKnight & Bob Bogdal - Zombie Nation
Toen ik de envelop met deze cd opende was mijn eerste gedacht: “Dat is verkeerd. Ik beoordeel toch blues-cd's en geen trash-metal”. Maar goed, je geeft de artiest een kans en legt cd in het daarvoor bestemde apparaat. En dan moet ik de oude Willie Dixon toch weer gelijk geven met zijn lied “You Can't Judge A Book By The Cover”. Datzelfde geldt ook voor cd's.
Elam McKnight en Bob Bogdal hebben beiden al decennia lang een naam voor zichzelf gemaakt in de blueswereld en kort geleden hebben zij besloten samen iets te gaan doen. En het resultaat van deze samenwerking ligt in de vorm van de cd “Zombie Nation” nu voor mij. McKnight (zang, electrische, akoestische en resonatorgitaar), en Bogdal (resonatorgitaar en mondharmonica) hebben ondersteuning gekregen van drummer Tom Hambridge, Michael Saint-Leon, die de gitaar op het eerste nummer speelt, en Kim Morrison, die de achtergrondzang voor zijn rekening neemt.
Voor de tien zelfgeschreven nummers duiken de heren diep in de Mississippiblues en zowel de variant uit de Delta als uit de Mississippi Hills wordt hier vertolkt.
 
Met “Pojo's Place” wordt meteen de toon gezet. Een swamp-achtige rocker met jankende gitaar en felle harmonica. Geen gedoe, maar down-to-earth. Een prima begin. “Blues Makes Me Happy” is een blues, zoals we die uit die streken verwachten: een pompend ritme en een schitterende harmonicaspel. Met de shuffle “Tom Cat Kitten” gaat het tempo iets omlaag, maar dat wil niet zeggen dat we de aandacht mogen verliezen. Het verhaal en de achtergrondzang zorgt wel dat we erbij blijven. “Zombification” komt rechtstreeks uit de katoenvelden van Mississippi. Het is duidelijk beïnvloed door Muddy Waters en dat wordt door de slidesolo nog eens bevestigd. Een rustpunt vormt het akoestische “Red Wheelbarrow”, waarop alleen McKnight en Bogdal te horen zijn.
“19 Days” gaat op dezelfde akoestische voet verder. Was het vorige nummer nog een aardig deuntje dan is de tekst van dit meer aan country denkend nummer ernstiger, waarin wordt verteld over het gevaar van alcohol. Bij “No Hard Feeling” doet de rest van de band weer mee. De ritmes doen denken aan die van John Lee Hooker, wat een hypnotisch aandoend nummer oplevert. Het tempo gaat weer omhoog met “I Hate You”. Bogdal blaast een lekkere partij, McKnight zingt venijnig en de titel geeft goed de inhoud van de tekst weer. “Brother To A Stone” lijkt op het eerste gehoor op “Key To The Highway” en is een lekker lopende shuffle. Volgens de hoes is de laatste song “Hocus Pocus” geïnspireerd door het boek van Kurt Vonnegut met dezelfde titel. Ik ken het boek niet, dus kan het als zodanig niet beoordelen. Wat ik wel kan beoordelen is dat het een lekker nummer is, gespeeld op de resonatorgitaar en begeleid door de speelse harmonica van Bogdal.
 
Het is maar goed dat ik de woorden van Willie Dixon ter harte heb genomen en de cd niet op zijn hoes heb beoordeeld. “Zombie Nation” is een prachtige cd geworden, een cd die put uit het rijke muzikale verleden van Mississippi. De nummers zitten goed in elkaar en ze vervelen geen ogenblik. Sterker nog, de aandacht wordt van begin tot eind vastgehouden en het geheel smaakt naar meer.
 

Reacties

Elam McKnight op 11-08-2011 17:26
Eric

Thanks so much. I first appreciate your review and also your humor when you explain how you thought we were trash metal at first. We purposefully designed a "different" cover
to stand out and I believe it has worked.
Best to you my friend and we are planning a tour of Europe in 2012

Hope to come to the Netherlands.
Take Care

Elam
Frank Roszak op 11-08-2011 22:38
Thanks Eric. Glad you enjoyed th CD. Great review
 
Best
Frank
Frenk op 12-08-2011 09:05
Wel ja, die krijgt nog een reactie van de artiest zelf. De recensie klinkt in ieder geval lovend en het is op zich wel een stijl die mij bevalt. Ik ga er eens verder naar speuren.
 
Greetz
Frenk
Elam McKnight op 23-09-2012 11:01
Greetings Eric
I am planning a Summer 2013 tour to Europe and was wondering if there were any festivals or shows you could put me in touch with or a good booking agent there in your region. I would love to play many shows.
Thanks

Elam McKnight

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl