barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Lawrence Hill - Het Negerboek
De titel 'Het Negerboek' heeft nogal wat stof doen opwaaien. Zo zijn kopieën van het boek onlangs bij het Slavernijmonument in Amsterdam symbolisch verbrand. De inhoud van het boek deed er kennelijk niet toe. Als men de moeite had genomen het boek en de verklaring van de titel te lezen dan was men wellicht op andere gedachten gekomen. De oorspronkelijk titel is overigens “The Book Of Negroes” en het feit dat de schrijver van Afrikaanse afkomst lijken mij de beste argumenten het boek zijn originele titel te laten behouden.
Het verhaal gaat over het meisje Aminata, die in de Afrikaanse binnenlanden woont en als ze nog klein is wordt weggevoerd en in de hel van een slavenschip belandt. Na een lange voettocht naar de kust wordt ze op het schip gebracht dat haar naar Amerika brengt. Na een verschrikkelijke reis met geweld, ziekte en dood komt ze daar aan en wordt ze door een blanke plantage-eigenaar gekocht. Ze komt op een indigoplantage in Virginia terecht. Daar wordt ze door twee oudere slaven onder hoede genomen. De vrouwelijke slaaf neemt haar mee om te helpen bij bevallingen en de mannelijke slaaf leert haar lezen en schrijven. Ze trouwt met een slaaf van een andere plantage, die zij nog kent van de zeereis. Van hem raakt ze in verwachting, maar haar eigenaar neemt het kind af en verkoopt de baby. Aminata, die inmiddels Meena wordt genoemd, wordt verkocht aan een joodse indigohandelaar. Hij en zijn vrouw behandelen haar goed en zij verdient geld door vrouwen in de buurt te helpen bij bevallingen. Omdat zij kan lezen en schrijven doet zij de administratie van haar eigenaar.
Als ze te horen krijgt dat hij destijds heeft geholpen haar kind te verkopen krijgt zij ruzie met hem. Tijdens een reis naar New York, waar zij hem begeleid voor zaken, ontsnapt zij. In de achterbuurten helpt zij weer vrouwen bij bevallingen en geeft zij lees- en schrijfles aan andere zwarten. Zij komt haar man weer tegen en raakt weer zwanger van hem. Nadat Amerika zich heeft bevrijd van de Engelsen krijgen zij en haar man, samen met nog zo'n 3000 voormalige negerslaven, de gelegenheid als vrije zwarten naar Nova Scotia te reizen. Haar man reist vooruit en komt, zo ervaart zij jaren later tijdens de boottocht in een storm om het leven. Aminata wordt door de Engelsen gedwongen mee te helpen met het noteren van de namen van de 3000 mensen. Hun namen staan stuk voor stuk opgetekend in een bestaand historisch document uit 1783 dat de naam “Book of Negroes” draagt, Het Negerboek.
Na haar reis naar Nova Scotia gaat zij weer aan de slag als vroedvrouw en lerares. Ook werkt zij in de huishouding bij een rijke blanke familie. Ze bevalt van een dochter. Door een economische recessie keren zich de arme blanken tegen de zwarten en tijdens zo'n overval moet zij een tijdje onderduiken. Ze laat haar dochter bij die rijke familie achter om haar later weer op te halen. Maar als zij daar weer op de stoep staat blijkt de familie met haar dochtertje te zijn verdwenen.
Rond deze tijd maakt een Engelse kapitein zich sterk voor de terugkeer van de zwarten naar Afrika. Samen met Aminata bezoekt hij de zwarten en hij weet er velen zover te krijgen met hem mee te reizen.  
Omdat zij alles heeft verloren reist zij ook mee terug naar Afrika. Ook dit loopt uit op een grote teleurstelling. De voormalige slaven bouwen in Afrika een nieuwe stad, Freetown in het huidige Sierra Leone, op. Maar het blijft een gevaarlijke onderneming. Slavernij en slavenhandel zijn nog steeds niet verboden en Aminata en haar metgezellen lopen nog steeds het risico opnieuw gevangen en verkocht te worden. Dat gebeurt met haar ook bijna als zij haar geboortedorp wil zoeken en er door slavenhandelaars wordt heen gebracht. Gelukkig hoort zij dat zij van plan zijn haar weer te verkopen en zij ontsnapt. Ze wordt een maand lang in een klein dorp opgevangen en komt daar weer op krachten voordat zij weer terugkeert naar Freetown.
 
Vanuit Afrika reist Aminata naar Londen. Daar vertelt ze opnieuw haar verhalen, als ze door de abolitionisten wordt ingezet als boegbeeld in hun strijd voor afschaffing van de slavenhandel. Ze vindt een plek om te wonen en vindt har inmiddels achttien jaar oude dochter terug. Aminata stelt haar verhaal op schrift, waarbij ze nog moet vechten om haar eigen woorden te kiezen en om een uitgever te vinden die niets in haar tekst zal veranderen. Uiteindelijk zal haar verhaal bijdragen tot de afschaffing van de slavenhandel.
 
De auteur Lawrence Hill stamt zelf af van Amerikaanse slaven. Tijdens stamboomonderzoek ontdekt hij de opzienbarende rondreis van sommige slaven en hij stuit op The Book of Negroes, de nauwkeurige opsomming van slaven die naar Nova Scotia vertrokken, hoe oud en fit ze zijn en hoe ze hun vrijheid kregen.
Het inspireerde hem tot deze meeslepende roman. Aminata is een verzonnen personage, maar het boek is heel precies gebaseerd op echte historische gebeurtenissen en Hill heeft zorgvuldig recht gedaan aan de werkelijkheid van toen. En dat maakt ”Het Negerboek” zo’n mooi boek. Het is een indrukwekkende beschrijving van het achttiende-eeuwse slavenbestaan, samengebald in de geschiedenis van één vrouw.

Reacties

Zizy-Marlene op 23-08-2011 13:39
God wat een sterke vrouw........ wat een leven heeft ze gehad .. jouw verslag heb ik ademloos gelezen.. en dacht gelijk dat boek moet ik kopen... maar ik weet ook dat ik het dan hoogst waarschijnlijk niet uitlees... misschien straks wel als mijn ogen weer in orden zijn .komen .. maar ja dat is nog afwachten..
 
dit in iedergeval heeeeeeel graag gelezen.
 
Liefs Wil/Zizy
Famke op 24-08-2011 10:50
Dit zijn boeken waar ik van hou, van sterke vrouwen die het ondanks vreselijke problemen niet opgeven maar die positief proberen de situatie te veranderen. Wat een vreselijke tijd was het toch en wat een onvoorstelbaar gegeven om mensen te gaan verkopen!
Je verslag heb ik al ademloos gelezen dus ik ga zeker kijken voor het boek. Lekker lezen als ik straks ga overwinteren in Spanje.
choices op 25-08-2011 10:58
Mooi verslag Eric, zoals het hier staat krijg je gelijk zin om dat boek te lezen.
Ik vind met de titel ook niets mis trouwens.
 
Liefs
Ann
Otto de Vries op 25-08-2011 21:10
Goedenavond Eric,
 
Zeker een goed boek al zijn er over dit onderwerp meerdere boeken en zelfs films gemaakt.
 
Goed dat ze er zijn........al merk je wel dat bij sommige culturen de slavernij om de een of andere reden nog steeds levend wordt gehouden.
 
Men ziet ons nog steeds als slavendrijvers....en dat is jammer.
 
gr otto.
Johnny op 28-08-2011 08:48
De (volwassenen versie) van de Hut van Oom Tom heb ik ook gelezen en dus ga ik dit boek zeker te weten ook lezen.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl