barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Luther Allison (1939 - 1997)
De veel te vroeg overleden Luther Allison was wel een van de meest opwindende bluesartiesten van de tachtiger en negentiger jaren. Met zijn urenlange shows vol met opwindend gitaarvuurwerk werd hij soms de 'Bruce Springsteen van de Blues' genoemd. Luther kreeg de blues met de paplepel ingegoten en op zijn beurt heeft hij de fakkel weer doorgegeven aan zijn zoon.
Als veertiende van vijftien kinderen wordt Luther Allison op 17 augustus 1939 geboren in het plaatsje Widener, Arkansas, als zoon van katoenplanters. Zijn eerste 'stappen' in de blues worden gezet als hij begint met het spelen van de 'diddley bow' en het spelen van orgel en zingen in de kerk. Ook hoort hij de blues op de radio; zijn vader luistert veelvuldig naar de Grand Ole Opry en ook het programma van B.B. King op WDIA weet hij zich te herinneren.
Met zijn familie verhuist hij in 1951 naar Chicago, waar hij helemaal wordt opgenomen door de bluesgeluiden die hij overal om zich heen hoort. Hij ziet en hoort Muddy Waters, Sonny Boy Williamson en Robert Nighthawk, om er maar een paar te noemen. Op school zit hij in dezelfde klas als de zoon van Muddy Waters, Charles, en hij brengt regelmatig een bezoek aan diens huis om hem te zien repeteren. Pas op zijn achttiende begint hij op een echte gitaar te spelen en jamt hij regelmatig met de band van zijn broer Ollie.
Hij is een getalenteerd honkballer en leert voor het vak van schoenmaker. Toch trekt de muziek meer en rond 1957 verlaat hij zijn school om een band met de naam 'The Rolling Stones' te vormen. Niet helemaal tevreden met de naam veranderen zij dit al snel in The Four Jivers en met hen speelt hij in de West Side van Chicago. Het duurt niet lang of hij jamt met de groten van die tijd, zoals Magic Sam, Otis Rush en Freddie King en hij speelt de basgitaar achter zijn vriend Jimmy Dawkins. Begin zestiger jaren reist hij door het hele land met de band van King, maar in het weekend speelt hij op zijn vaste stek in Walton's Corner en wordt zo een van de populairste acts aan de West Side. Vijf jaar lang perfectioneert hij zijn vakmanschap.
Luther verhuist naar Californië, waar hij met de eveneens uit Chicago afkomstige Shakey Jake Harris en Sunnyland Slim zijn eerste opnames maakt. Zijn eerste twee opnamen als bandleider komen terecht op het inmiddels klassieke Delmark-album “Sweet Home Chicago”, kort gevolgd door zijn eerste eigen album “Love Me Mama”, die ook op Delmark verschijnt. Dit ruige bluesalbum spreekt het groeiende rockpubliek heel erg aan. Nog voor zijn debuutalbum uitkomt is Luther de hoofdact van de 1969 editie van het belangrijke Ann Arbor Blues Blues Festival, waar hij van het ene op het andere moment verandert van onbekend artiest tot een groot bluesrock-act. Zijn succes daar is zo groot dat hij de komende twee jaar ook wordt teruggevraagd.
                      
Allison tekent in 1972 als enige bluesartiest bij het soullabel Motown Records. De drie lp's die hij voor hen opneemt leiden tot nog meer optredens en nationaal en internationaal grotere bekendheid. Hij trekt nu steeds meer interesse van rockfans, die in hem een soort van opvolger van Jimi Hendrix zien. Zijn live-shows duren nu ook zelden minder dan vier uur!
Ondanks het feit dat zijn albums bij Motown hem in Europa en zelfs Japan brengen vallen in Amerika de verkoopcijfers tegen. De interesse in blues begint daar te tanen en nadat hij in Europa volledig wordt geaccepteerd besluit hij in 1977 zich in Europa te gaan vestigen. Omdat Frankrijk en Duitsland een grote markt voor hem vormen gaat hij net buiten Parijs wonen. Hij neemt er in 1977 voor het Franse Black & Blue-label “Love Me Papa” op en in de tachtiger jaren volgen een aantal live-albums. Terwijl hij in Europa een sterrenstatus bereikt wordt de interesse van het Amerikaanse publiek alleen maar kleiner. Allisons manager, Thomas Ruf, richt in 1994 zijn eigen platenlabel Ruf Records op. Met het uitbrengen van “Soul Fixin' Man” op dit label, die wereldwijd samen gaat werken met het in Chicago gevestigde Alligator Records, kondigt Allison zijn terugkeer naar de States aan. Het muziektijdschrift Guitar Player schrijft hierover: “Fever and chills performances, ferocious solos combine the wisdom of a master storyteller with the elegance of B.B. King, the elasticity of Buddy Guy, and the big sting of Albert King". In datzelfde jaar wint hij vier W.C. Handy-Awards. Na drie uitgebreide tournees door zijn thuisland is Amerika eindelijk weer bereid interesse te tonen in Luther Allison. Zijn opvolger “Blue Streak” oogst nog meer bijval. Voortdurend toeren brengt hem over de hele wereld voor enthousiast publiek en met het album “Reckless” bereikt hij nog grotere hoogten.
Daarnaast brengt Luther Allison de ene opwindende show na de andere. Zijn grenzeloze energie en venijnige gitaarwerk maken van hem de bluessuperster die zowel blues- als rockfans bereikt.
 
Tijdens een tournee in de zomer van 1997 lijdt hij aan duizeligheid en problemen met zijn motoriek. Hieruit blijkt dat hij een tumor in zijn longen heeft, die inmiddels is uitgezaaid naar zijn hersenen. Het gezwel is inoperabel. En als hij vier weken later, op 12 augustus 1997, slecht vijf dagen voor zijn 58e verjaardag, komt te overlijden gaat er een schok door de fans. Luther Allison ligt begraven op de Washington Memorial Gardens Cemetary in Homewood, Illinois.
Een jaar na zijn dood verschijnt de live-cd/dvd “Live In Paradise”, die enkele maanden voor zijn dood in april 1997 is opgenomen tijdens een concert op het eiland La Reunion. Terwijl de tumor toen al in zijn lichaam woekerde is een Luther Allison is absolute topvorm te zien en horen. Het is een prachtig document om het leven van deze unieke muzikant te vieren.
 
Zonder enige twijfel heeft deze verschrikkelijke ziekte de wereld een van de opwindendste en populaire artiesten ontnomen. Maar net zoals Luther de Olympische vlam van de blues heeft overgenomen van voorgangers en leermeesters als Muddy Waters en Magic Sam heeft hij deze op zijn beurt doorgegeven aan een volgende generatie. En aan het hoofd hiervan staat Luthers eigen zoon Bernard Allison, die al tijdens het leven van Luther was begonnen met de opbouw van een eigen carrière en inmiddels een veelgevraagd en artiest is geworden.
 

Reacties

Frenk op 09-08-2011 15:53
Jaaaa, Luther Allison. Van hem heb ik een aantalc cd's en dvd's in de kast. Mooi verhaal en een terecht eerbetoon.
 
Greetz
Frenk
Han de Tekort op 10-08-2011 09:15
Een ware gigant. Veel te vroeg overleden.
 
Gr Han
Crazy Martin op 10-08-2012 17:50
Dat hij alweer 15 jaar dood is, niet te geloven. Ik heb hem wel eens zien optreden. Grandioos, gewoon grandioos. Nog steeds een gemis voor de blues.
 
Groeten
CM
Frenk op 12-08-2012 13:09
Mooi om weer eens te lezen.
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl