barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Marcia Ball
Pianiste en zangeres Marcia Ball vormt de persoonlijke synthese van Texas Blues en Louisiana Swamprock. Zij is geboren in Orange, Texas en groeide op in Vinton, Louisiana. Dit ligt in een muzikaal vruchtbaar gebied, want uit deze streek komen ook artiesten als Janis Joplin, Johnny en Edgar Winter, Queen Ida, Lonnie Brooks, Clifton Chenier en de familie Neal vandaan. En met de talenten van Marcia en zo'n voedingsbodem kan het niet anders als er moet iets moois ontstaan.
Marcia wordt op 20 mei 1949 geboren en de eerste indrukken van de blues bereiken haar via de radio, waar zij Irma Thomas, Professor Longhair en Etta James hoort. Deze eerstgenoemde zal zij later als haar grootste invloed bestempelen. Van haar oma en tante leert zij als vijfjarige de eerste beginselen van het pianospel. Later krijgt zij les van een echte pianoleraar.
Eind zestiger jaren gaat zij Engels studeren aan de Louisiana State University. Op de universiteit speelt zij in de psychedelische rockband Gum. In 1970 zijn zij en haar eerste man van plan naar San Francisco te reizen. Onderweg brengen zij in Austin, Texas een bezoek aan een van hun oude bandleden. Nadat zij wat van de sfeer, de muziek en het eten in Austin hebben geproefd besluiten zij in Austin te blijven. Zij speelt daar o.m. in de progressieve countryband Freda en een band met de naam Firedogs voordat zij in 1974 haar solocarrière begint. Sindsdien woont Ball nog steeds in Austin.
 
Marcia Ball ontwikkelt een speelstijl die het midden houdt tussen boogie woogie, zydeco en swamprock. Dit komt het beste tot uiting in de albums die zij opneemt voor Rounder, t.w. “Soulful Dress” (1983), “Hot Tamale Baby” (1985), “Gatorrhythm” (1989) en “Blue House” (1994). Ook de samen met Angela Strehli en Lou Ann Barton op het Antone's label opgenomen “Dreams Come True” uit 1990 is het beluisteren zeker waard.
Ball is inmiddels een op-en-top-zakenvrouw geworden, die zich bewust is van de valkuilen in de platenindustrie. Zij zal dan ook nooit nummers opnemen als die niet aan haar hoge eisen voldoen.
Eind negentiger jaren neemt zij haar laatste albums op voor Rounder: “Let Me Play With Your Poodle” (1997) en “Sing It!” (1998). Op laatstgenoemde werkt zij samen met Irma Thomas en Tracy Nelson en dit album is genomineerd voor zowel een Grammy als W.C. Handy Award. In dat jaar ontvangt zij zelf de Blues Music Awards voor "Contemporary Female Vocalist of the Year" en "Best Blues Instrumentalist-Keyboards".
In 2001 brengt zij haar eerste album, “Presumed Innocent”, uit op het Alligator-label. Voor dit album krijgt zij een Award voor “Contemporary Blues Album of the Year”.
Inmiddels is haar naam gevestigd als gewaardeerd muzikant en treedt zij overal in de VS, Canada en Europa op. Zij vergaart Awards aan de lopende band, zoals in 2004 voor “Contemporary Blues Artist of the Year-Female” en in 2005, 2006, 2007 en 2009 voor “Best Blues Instrumentalist-Keyboards". In 2003 brengt zij “So Many Rivers”, die ook met een prijs wordt beloond, gevolgd in 2005 met het live-album “Down The Road”. Met haar grote voorbeeld Irma Thomas neemt zij in 2006 een duet “Look Up” op voor de verzamel-cd “Sing Me Back Home” Het volgende jaar dragen beiden hun duet “I Can't Get New Orleans Off My Mind” bij aan de aan Fats Domino opgedragen tribuut-cd “Goin' Home: A Tribute To Fats Domino”.
 
Marcia Ball, die zichzelf heeft gevestigd als belangrijk onderdeel van de clubscene in New Orleans, Louisiana en Austin blijft ook buiten deze regio aan het werk en toert de hele wereld rond. Ook brengt zij met regelmatig nieuwe albums uit, zoals “Peace, Love & BBQ” in 2008 en voorjaar 2011 verschijnt het door Gary Nicholson geproduceerde “Roadside Attractions”.
 

Reacties

Johnny op 30-08-2011 08:27
Crazy Martin op 18-08-2012 09:46
Haar heb ik wel eens zien optreden, volgens mij in Ospel.
Een mooi verhaal is het weer geworden.
 
Groet
CM
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl