barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Bob Brunning (1943 - 2011)
Op dinsdag 18 oktober 2011 is de Britse bassist en schrijver Bob Brunning overleden. Bob is degene die mij zo ver heeft gekregen om artikelen over blues te gaan schrijven. Door zijn aanmoediging en tussenkomst verschenen mijn eerste stukjes in 1996/1997 in het Britse bluestijdschrift Blueprint.
Bob is geboren op 29 juni 1943 in Bournemouth, waar hij naast zijn school in diverse bandjes speelt In 1964 verhuist hij naar Londen en speelt op zijn college met Fives Company, waarmee ook nog drie singles worden opgenomen. Bob volgt dan een lerarenopleiding.
In 1967 verlaat gitarist Peter Green de Bluesbreakers van John Mayall om zijn eigen band op te richten. Het is de bedoeling van Green om dit samen met gitarist Jeremy Spencer, drummer Mick Fleetwood en bassist John McVie te doen, maar McVie ziet dit in eerste instantie niet zo zitten en Peter Green vraagt Bob of hij tijdelijk de rol als bassist op zich wil nemen. Fleetwood Mac is geboren.
Enkele weken later verander McVie van mening en sluit zich bij de band aan om samen met Mick Fleetwood de beste ritmesectie aller tijden te vormen. Brunning heeft nog wel enkele opnamen met Fleetwood Mac kunnen maken, waaronder de singles “I Believe My Time Ain't Long”, “Rambling Pony” en “Long Grey Mare”. Ook trad hij met hen op tijdens het fameuze Windsor Jazz & Blues Festival op 13 augustus 1967.
 
Na Fleetwood Mac sluit Bob zich aan bij een andere legendarische Britse bluesband, Savoy Brown. Maar omdat hij inmiddels gaat samenwonen met zijn vriendin Helen heeft hij behoefte aan een vast inkomen. Bob wordt in 1969 leraar en blijft dit beroep de volgende dertig jaar uitoefenen.
Maar zijn liefde voor de blues blijft onverminderd sterk. Met zijn oude maat uit Savoy Brown, Bob Hall, richt hij de Brunning Sunflower Blues Band op. Onder de naam Tramp, met o.m. zijn oude Fleetwood Mac-maten Mick Fleetwood en Danny Kirwan, neemt hij een aantal elpees op met Jo-Anne en Dave Kelly. Daarnaast heeft hij gespeeld en/of opnamen gemaakt met artiesten als J.B. Hutto, Johnny Mars, Eddie Burns, Jimmy Dawkins, Lightnin' Slim, Whisperin' Smith, Homesick James, Snooky Prior, Eddie Taylor, Big John Wrencher, Erwin Heffer, Dr. Ross, Errol Dixon, Jimmy Rodgers, Dave Peabody, Otis Grand, Paul Lamb, Chuck Berry, Memphis Slim, Jimmy Witherspoon, Eddie Clearwater, Georgie Fame, Charley Musselwhite en vele anderen.
In 1980 vormt hij met Danny Adler, Bob Hall en Mickey Waller de De Luxe Blues Band. Saxofonist Dick Heckstall-Smith voegt zich regelmatig bij hen. Ook met deze band worden een aantal albums opgenomen.
 
In de negentiger jaren opent Bob de BB's Blues Club, die hij in februari 1998 verhuist naar The Colour House Theatre in Merton, Zuid-London. Iedere zondagavond trad hier een bluesband of -artiest op uit Groot-Brittannië of het buitenland. Tot aan zijn pensioen combineerde Bob zijn beroep als leraar met een part-time bluescarrière.
Naast zijn werk als leraar en zijn muziek heeft Bob ook boeken geschreven. Deze behandelen over het algemeen de blues, de blues in Groot-Brittannië en Fleetwood Mac.
 
Op 18 oktober 2011 overlijdt Bob aan de gevolgen van een hartaanval in zijn huis in Zuid-Londen. Hij laat zijn tweede vrouw Halina, zijn drie kinderen en zes kleinkinderen na. Woensdag 2 november 2011 zal hij worden begraven.
 

Reacties

Frenk op 27-10-2011 11:31
Zijn naam zegt me inderdaad iets en toen ikmijn oude Fleetwood Mac- en Savoy Brownplaten erbij zocht heb ik hem inderdaad gevonden. Jammer van het overlijden. Sowieso veel te jong.
 
Greetz
Frenk
barnowlblues op 29-10-2011 09:16
Aanvulling 29-10-2011
 
De begrafenis zal op 2 november plaatsvinden.
Han de Tekort op 01-11-2011 11:40
Bij zoiets komt altijd een oud bluesnummer 'another man done gone' in mij op.
Zonde, veel te vroeg.
 
Gr. Han
barnowlblues op 01-11-2011 22:17
Beste Han,
 
Heel toevallig is dit ook de titel van het volgende blog: http://www.roybaintonwrites.com/
 
Groeten
Eric
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl