barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Paxton Norris - Something's Gotta Give
Powerful Electric Blues Guitar & Soulful Vocals zijn de woorden die je vanaf het begeleidende briefje tegemoet springen. Nou, mijn interesse is gewekt en ik kan haast niet wachten om de cd in de speler te laten glijden. Maar iets nog iets over de artiest.
Paxton Norris is volgens zijn eigen website een fulltime muzikant, artiest en gitarist. Al vanaf de negentiger in de muziek bezig en wereldberoemd in Detroit en Michigan. Voor zijn debuut-cd “Something's Gotta Give” heeft hij de hulp gekregen van gevestigde artiesten als o.a. 'Motor City' Josh Ford, Tyler Mac en Victor Wainwright. Ford en Norris hebben samen de productie gedaan. Van de dertien nummers zijn er elf originelen. De meeste nemen de al genoemde Ford en Norris voor hun rekening; de overige nummers zijn samen met anderen geschreven. Goed, we weten iets meer over Paxton Norris, nu wordt het tijd voor zijn muziek.
Over een funky ritme spelen de glasheldere gitaar en heldere stem in de opener en titletrack “Something's Gotta Give” een leuk V&A-spelletje en zetten meteen de toon voor de rest van het album. Mijn aandacht heeft hij in ieder geval. “Living Tight” is een rockend bluesnummer, waarin wordt verteld over de problemen altijd krap bij kas te zijn. De gevoelig gezongen soulblues “Baby Girl” gaat over een verloren liefde. “Hear Say” is een op een funky ritme opgebouwd nummer over roddels en de gevolgen ervan. De messcherpe gitaar van Norris speelt hier de hoofdrol. Met een ZZ Top-achtig intro wordt “Going To Pensacola” ingezet. Het is een stevig bluesrocknummer, waarbij Tyler Mac de tweede gitaar hanteert, wat resulteert in een paar opwindende gitaarsolo's.
Voor de ballade “Love Light” is Tyler nog even blijven zitten. Dit is de eerste cover op dit album. Door de soulstem van Norris en de achtergrondzang krijgt dit bluesnummer af en toe een gospeltintje mee. “These Funking Blues” is precies wat de titel verraadt: een blues met een flinke dosis funk. Een lekkere song met een net zo lekkere gitaarsolo, waarop schrijfmaatje Josh Ford als tweede gitarist mee doet en beiden afwisselend in de solo te horen zijn. “That Woman's Trouble” is een echte blues met een duidelijke rol voor pianist Victor Wainwright en de drie gitaren van Norris, Ford en Mac. Een piano als een waterval, een duister klinkende stem, gitaarlicks en verrassende breaks: gewoon een lekkere shuffle dus. Krap-bij-kas zijn zou wel eens een probleem voor Norris kunnen zijn, want de volgende song “My Credit Didn't Go Through”, hoewel niet van zijn hand, is de tweede met dit onderwerp. Met een strak funky ritmesectie als basis druipt de wanhoop gewoon van zijn stem af.
In de gevoelig gezongen ballade “You're My Girl” valt nog eens de uitstekende en gevoelige stem van Norris op. Dan is het gedaan met de rust, want “It's Alright” is een vlotte jumpblues met een jagend ritme en razendsnelle gitaarsolo. In “Hard Luck Case” heeft hij een beetje medelijden met zichzelf en concludeert hij een hopeloos geval te zijn. Begeleid door een smeuïg klinkende Hammond B3 van Mike Lynch overtreft hij zichzelf op de gitaar. Er is nog hoop voor je, Paxton. De afsluiter “What You Talking Bout' Willis” is een vlotte instrumental, waarbij duidelijk de invloed van Freddie King merkbaar is. Ford springt bij met zijn gitaar, bas en drums leveren een leuk duel en na afloop smaakt het gewoon naar meer. En zo hoort het ook.
 
Paxton Norris heeft een heel goed debuutalbum afgeleverd. Er wordt prima gemusicieerd, de nummers zijn goed opgebouwd en hij heeft in zijn teksten ook nog iets te vertellen. Paxton is een uitstekende en smaakvolle gitarist, die ook nog eens over een heldere soulachtige stem beschikt. Een aanwinst in de blueswereld; ik zou in ieder geval graag meer van hem horen.
 

Reacties

barnowlblues op 28-10-2011 07:52
Onbekende fout opgetreden.
Is hersteld
Frenk op 28-10-2011 15:15
Dat klinkt lekker. Goed om het weekend mee in te gaan!
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl