barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Ry Cooder - Pull Up Some Dust And Sit Down
Na de fantasievolle, haast magisch-realistisch te noemen trilogie “Chavez Ravine”, “My Name Is Buddy” en “I, Flathead” is de veelzijdige en niet in een hokje te vangen Ry Cooder weer met beide benen om de grond teruggekeerd. Dat hij zijn mening nooit onder stoelen of banken stak mag bekend zijn en ook op dit album toont hij zijn engagement met de maatschappij. Wat dat betreft put hij uit een lange traditie van protestzangeres, die stuk voor stuk hun stempel op hem hebben gedrukt. Als voorbeelden noem ik Woody Guthrie en Lead Belly.
“Pull Up Some Dust And Sit Down” bestaat uit veertien nummers waarin Cooder zijn kritiek uit op de huidige samenleving. De teksten zijn afwisselend boos, soms woedend en bij wijle diep emotioneel. Maar soms toch ook met humoristische teksten. Met wrange humor en zelfs een tikje satirisch. Cooder beschrijft de erbarmelijke toestand in de wereld en in de VS in het bijzonder voor wat betreft de graaicultuur van de banken, de anti-immigratie beweging, de steeds groter wordende kloof tussen rijk en arm en de steeds voortdurende oorlogen in het Midden Oosten.
Zijn aanklacht tegen de banken wordt bezongen in de aansprekende titel “No Banker Left Behind”. In “El Corrido De Jesse James” droomt de oude boef aan zijn terugkeer uit het hiernamaals om op Wall Street wat van de oude Wilde Westen-gerechtigheid te brengen. “Baby Joined The Army” is een felle aanklacht tegen de recruteringspolitiek van de Amerikaanse regering en “Christmas Time This Year” beschrijft de terugkeer van verminkte en dode soldaten uit een zinloze oorlog. Het laatste is een nummer die tijdloos is en ook veertig jaar geleden gezongen had kunnen worden. En waarschijnlijk over veertig jaar nog steeds.
Een van de grappigste nummers, ondanks het onderwerp, is “John Lee Hooker For President”. Het is een aanklacht tegen de politiek maar in deze vorm haast hilarisch. Stel je eens voor dat John Lee Hooker president was geworden
     Everyone gets one bourbon, one scotch, one beer
     Three times a day if they stay cool
     And little chill’uns get milk, cream and alcohol
     Two times a day if they stay involved in school
En dat allemaal omlijst met Cooder, die zingt en speelt als Hooker, mét de bekende footstomp.
 
 “Pull Up Some Dust And Sit Down” is weer een uitstekend album van deze grandioze muzikant. Behalve een muzikaal juweeltje zijn hier vooral de teksten van belang. Ga er eens goed voor zitten, het zal je niet los kunnen laten.
 

Reacties

Zizy-Marlene op 11-10-2011 16:14
Ik zit er meestal voorals ik jou log lees en beluister ik hou wel van de muziek en stem en de tekst is zeker tijdloos.
 
\Liefs Wil/Zizy
Frenk op 13-10-2011 15:58
Kijk ik eens paar dagen niet en dan staat er weer zoveel moois op jouw site.
Ry Cooder is een gigant, die man kan gewoon niets fout doen. Ik heb de cd inmiddels ook in huis. Klasse!
 
Greetz
Frenk
KoR op 16-10-2011 11:34
Ry Cooder is ook één van mijn all-time favorites en ik koop blind zijn werk. En deze cd is inderdaad erg goed. Het komt niet vaak voor dat een cd een paar dagen achter elkaar (bijna) onafgebroken gedraaid wordt, maar deze cd heeft dat gered.
 
En nu gelijk weeer uit de kast gehaald!!
 
Groeten en een muzikale week gewenst, KoR
 
ps. meeste nummers kunnen ze best draaien tijdens de Occupy bijeenkomsten
barnowlblues op 22-11-2011 08:32
Ik heb een nieuw filmpje toegevoegd omdat YouTube het vorige filmpje heeft verwijderd. Het is er ook een die het waard is beluisterd te worden.
 
Eric
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl