barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Steve Gerard & The National Debonaires - Voodoo Workin'
Het voordeel van het schrijven van recensies is dat je op regelmatige basis cd's krijgt toegestuurd van bekende, maar ook onbekende artiesten. Tot de – in ieder geval voor mij – laatste categorie hoort de band van wie ik hun laatste cd onlangs in de bus heb gekregen: Steve Gerard & The National Debonaires. Geheel ten onrechte onbekend, want “Voodoo Workin'” is al weer het derde album van de band Hoogste tijd om ze eens te beluisteren.
Steve Gerard & The National Debonaires komen uit Clarksdale, Mississippi en werken over het gehele Noord-Amerikaanse continent. De band bestaat uit gitarist Steve Gerard, Mike “Shinetop Jr.” Sedovic (piano, Hammond B-3), Dwight Ross Jr. (drums), Greg “Junior” Demchuk (harmonica), Doug “Mr. Low” James (blazers), Dave “Elmo” Bailey (zang) en Preston Hubbard (bas). Voor deze cd hebben zij de 71-jarige veteraan James “Rock” Gray aan de gelederen toegevoegd. Gray heeft ook drie van de tien songs geschreven; de overige zeven zijn eigen bewerkingen van bluesstandards.
 
De titelsong “Voodoo Workin'” is het eerste nummer van de cd. Een diep in de cajun gedrenkt nummer met een smeuïge Hammond B3-begeleiding. “Michelle” van Willie Mabon is een uptempo R&B-song met scheurende sax. “One Of These Days” is van de hand van zanger James Gray, een lekkere soulvolle blues waarin de slepende zang van Gray wordt ondersteund door de Hammond en de heldere gitaartonen van Steve Gerard. Big Joe Turner's “TV Mama” begint hier met een Elmore James-achtige lick en de gitaar blijft het hele nummer door deze stijl aanhouden.
“Please Stay With Me” is ook van Gray, wederom een tegen de soul aanschurkende R&B song. Met alle ingrediënten die er in thuis horen: een strakke ritmesectie, venijnige gitaar en scheurende sax. “Ain't Gonna Let her Go” leunt weer meer naar de echte blues. De jankende harmonica en klassieke gitaarmelodieën zetten je tot aan je enkels in de Mississippiklei. Met “There's Something On Your Mind” komen herinneringen aan de oude R&B boven. Bij de begeleiding voert vooral de saxofoon de boventoon, de piano tingelt een lekkere solo en Steve Gerard doet het met een laid-back solo er nog een schepje bovenop.
“My Girl Josephine” van Fats Domino, en in Nederland vooral bekend in de uitvoering met de lachende zanger, is een lekker New Orleans-style nummer met een opwindende saxsolo. “Sweet Little Woman”, het derde nummer van Gray, begint met een mooi piano-intro voordat deze uitmondt in een meeslepende ballade. En dan zijn we al weer aangekomen bij het laatste nummer van het album, het van Nappy Brown bekende “My Baby”. Alleen begeleid door bas, drums en een klagende sax zingt Gray op slepende wijze en maakt er een nummer van dat laat in de nacht of, zo je wilt, vroeg in de morgen, in een lege bar niet zou misstaan.
 
“Voodoo Workin'” is een leuke cd geworden. Mede door de stem van James “Rock” Gray, die put uit blues en gospel, is het een echt bluesalbum geworden. De drie eigen songs en de zeven bewerkingen zitten goed in elkaar en worden professioneel en vooral – wat belangrijker is – passioneel gespeeld. Verwacht geen gitaar-pyrotechnische staaltjes, want zelfs de meer uptempo songs worden vrij ontspannen gespeeld. Het is meer een cd om 's avonds rustig tijdens een glas wijn van te genieten. En dat is precies wat ik vanavond eens ga doen.

Reacties

Steve Gerard op 13-10-2011 07:38
Eric -
 
Thank you for the kind review. I hope you enjoyed your glass of wine.
 
Take care now,

Steve
Frenk op 13-10-2011 16:02
Een onbekende voor mij, maar dat is mij wellicht te vergeven. Jij krijgt inmiddels ook zoveel uitAmerika toegestuurd. Klinkt goed.
 
Greetz
Frenk
Frenk op 13-10-2011 16:03
O ja, heeft de wijn gesmaakt?
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl