barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Whiteboy James & The Blues Express - Extreme Makeover
In de tachtiger en negentiger maakte deze band behoorlijk furore in hun thuisstaat Californië en de rest van de VS. Hun optredens waren opwindend en trokken veel bekijks en ook hun eerste cd, het uit 1992 stammende “Whiteboy James & The Blues Express” verkocht behoorlijk. Toen werd het enkele jaren stil, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 2006 pakten de heren met een nieuwe bassist en drummer de draad weer gewoon op met als resultaat het leuke album “Last Time Was The Last Time” in 2010. Whiteboy James & The Blues Express bestaat sinds de heroprichting uit zanger/harmonicaman Whiteboy James, gitarist Scott Abeyta, bassist Blake Watson en drummer Max Bangwell, wat overigens een passende naam is voor een drummer.
Nu is van de band het volgende album verschenen met de titel “Extreme Makeover” en dit blijkt eigenlijk de eerste cd te zijn, die gewoon opnieuw is ingespeeld en voorzien van twee extra nummers. Een terechte titel dus. Het geeft mij een beetje een dubbel gevoel, maar we geven iedereen een eerlijke kans.
De opener “Big Butted Women” knalt er meteen in. Een stevige blues dat alles heeft wat je van een blues verwacht: een strak ritme, vette harmonica, een rauwe, donkere stem en dan heb ik nog niet eens over de tekst, maar de titel verraadt al het een en ander. Met de tweede “Excuse Me For Scribbl'n” gaat het tempo behoorlijk omhoog. De razendsnelle gitaarsolo en komische tekst maken het af. Met de aan Professor Longhair herinnerende boogie “Stay Out Late At Night” brengen we een bezoekje aan New Orleans. Het is overigens een van de twee cover van het album. Waar de vlotte shuffle “Mean Mistreatin' Woman” over gaat kunnen we makkelijk raden.
De eerste echt nieuwe song is “Zerg, Shotgun & You”, een vreemd nummer, gesteund door een constant roffelende Bangwell, plotseling invallende gitaarlicks en een tekst over hoe de zanger zijn relatie zou kunnen beëindigen. “The Big Man” is een rustig jazzy nummer en geeft even lucht na het eerdere geweld. Maar de rust is van korte duur, met “Gold Brick Bar” gaat de zaak weer helemaal los en vooral Abeyta's gitaar speelt hierin een hoofdrol. “Night Train Wine” is een lekker in het gehoor liggende 'talking blues' met een lekker vloeiende gitaar.
“Slow Down And Let Me Love You” is helemaal niet zo langzaam als de titel doet vermoeden. Het begint met de harmonica van James en is een goedlopende vlotte shuffle. Willie Dixon's “I'm Ready” is de tweede song die is toegevoegd en de heren maken er hier een flink rockende blues van. “Trouble” is een stevige boogie met de waarschuwing een straatje om te gaan als je James ziet naderen. Abeyta leeft zich intussen lekker uit op zijn gitaar. Voor mij het beste nummer van de cd. “Big Blue Train” is een echte trainblues, die begint met de drums die een startende trein imiteren gevolgd door de harmonica die het ritme overneemt. Een prima en opwindende afsluiter van dit leuke album.
 
“Extreme Makeover” is een leuke cd geworden. En met de nadruk op 'leuk' want de teksten zijn doorspekt met grappige vondsten en wendingen. Daarnaast wordt er goed gemusicieerd en je merkt dat de band er zin in had. Tien van de twaalf songs zijn zelfgeschreven.
Als je niet weet dat dit een herhaling van een eerder album is er niets aan de hand, maar dat is nu net waar ik een dubbel gevoel bij blijf houden. Maar dat is dan ook het enige punt van kritiek dat ik heb. Dit heeft mij er niet van afgehouden van de cd genoten te hebben.
 

Reacties

Frenk op 22-10-2011 09:15
Die klinken uitstekend. Ik had al eens van ze gehoord. Vooral hun teksten met komische inslag staan me dan wel aan.
 
Greetz
Frenk
KoR op 23-10-2011 10:37
Had nog nooit van ze gehoord, maar de benadering van dit lied spreekt mij wel aan. Ga zeker meer van ze beluisteren.
Dit nummer doet mij denken aan Commander Cody and his Lost Planet Airman in de seventies, al was een muziek op alle soorten country muziek. Hun concerten waren ook een vrolijke, opwindende gebeurtenis (net als in deze clip)
 
Wederom bedankt voor deze tip!
 
Alvast een prettige en muzikale week gewenst.
 
Groeten, KoR
Scott Abeyta op 23-10-2011 10:46
Great review, Thank you.
 
Scott
bassline op 23-10-2011 12:01
Yihaaaa!!!
Rob Alberts op 24-10-2011 10:43
Ja, the Blues maakt mij ook vaak vrolijk!
Muzikale groet
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl