barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Times Like Deese
Times Like Deese
Veteranenverhalen in Nederlandse documentaire over zwarte bluesmuzikanten
(overgenomen uit Checkpoint, maandblad voor veteranen)
 
Muziek en veteranen, het is een combinatie waar we in Checkpoint al eerder uitgebreid aandacht aan besteed hebben. In de fraai gefilmde documentaire Times Like Deese, you can't keep a man down always van Thomas Doebele en Maarten Schmidt komen jonge en oude zwarte muzikanten aan het woord over de Amerikaanse samenleving toen en nu. Het levert enkele aangrijpende verhalen van veteranen op.
 
De oude generatie in Times Like Deese drukt zich uit via de traditionele bluesmuziek, de jongeren worden vertegenwoordigd door rappers en hiphoppers. Ze vertellen over hun leven, maar gaan ook in op de geschiedenis van hun land die getekend is door crises en oorlogen waar zij als zwarte burgers bij uitstek mee te maken hebben (gehad). In deze anderhalf uur durende documentaire, die opgebouwd is aan de hand van portretten van veelal kleurrijke muzikanten, komen enkele veteranen voor met universele verhalen. Zo is er blueszanger Josh 'Razorblade' Steward, die vertelt hoe hij van zijn missie terugkwam in Amerika en niemand durfde te vertellen dat hij aan de Vietnamoorlog had deelgenomen.
Het was een erg impopulaire oorlog”, legt hij uit. Daar kwam voor hem nog bij dat de raciale verschillen die tijdens zijn uitzending in de gezamenlijke strijd wegvielen, terug in Amerika onverminderd werden voortgezet in een vorm van apartheid die nu bijna niet meer voorstelbaar is. “Hoe moest je daarmee dealen? Nu krijgen ze, terug uit Irak of Afghanistan, een debriefing. Destijds hadden ze nog nooit gehoord van een posttraumatische stress stoornis.” Heel aangrijpend is ook het verhaal van 'Blind Mississippi' Morris Cummings over hoe hij als kind ontdekte dat hij langzaam maar zeker blind werd. Zelf is hij uiteraard geen veteraan, maar hij zingt vervolgens wel de prachtige blues “Lord Have Mercy” over een zoon die gewond terugkeert uit de oorlog.
 
Trailer
 
Vietnamveteraan en blueszanger Charlie Sayles vergelijkt de plankenkoorts van een muzikant met de angst die je als militair hebt als je zit te wachten op de helikopter die je naar het front brengt. Met zijn bassist voert hij, gewoon op straat, de song “Goodbye To Vietnam” uit. Het nummer refereert aan de ellende op het slagveld en de ontberingen in de Vietnamese jungle. Dat niet iedereen daar zonder kleerscheuren van is teruggekomen, wordt geïllustreerd door blueszanger en gitarist Chester 'Memphis Gold' Chandler, die je als kijker meeneemt op zijn frequente gang naar een veteranenzorgcentrum. Daar vertelt een Vietnamveteraan een ontroerend verhaal over hoe hij zonder benen terugkeerde uit de oorlog. Zijn mooie jonge vrouw had geduldig op hem gewacht en bleef aan zijn zijde, iets waar hij nog steeds verbaasd over is.
Aan het einde van de documentaire wordt ingezoomd op de begrafenis van een in Afghanistan gesneuvelde zwarte militair en zingt Jimmy 'Duck' Holmes “The War Is Over.... And I Think Nobody Won”.
Eerder is door een andere jonge hiphopper gesproken over de hoge verwachtingen die hij had van de eerste zwarte Amerikaanse president Barack Obama en in hoeverre deze zijn ingelost. Met name ten aanzien van de oorlogen in Irak en Afghanistan, die onder zijn voorganger George Bush zijn begonnen. De film eindigt dan ook met een hartstochtelijk muzikaal pleidooi van 'Blind Mississippi' Morris Cummings': “Oh, mr. Obama, please don't give up on the dream.”
 
 
De documentaire “Times Like Deese” is sinds 6 oktober te zien in de filmtheaters. De film wordt later in het seizoen ook op tv vertoond door de VPRO.
 
 
Dit artikel is met toestemming van Fred Lardenoye,
hoofd- redacteur, overgenomen uit Checkpoint,
maandblad voor veteranen.
Editie 8, oktober 2011
 
zie links het originele artikel
 
Aanvulling 22-11-2011
Zie voor meer informatie de website www.timeslikedeese.com 
De film zal ook op DVD verschijnen. Informatie hierover is ook op deze website te vinden.

Reacties

Frenk op 17-11-2011 22:05
Lijkt me een interessante film. Die ga ik in de gaten houden.
 
Greetz
Frenk
barnowlblues op 22-11-2011 08:50
Aanvulling 22-11-2011
 
Zie voor meer informatie de website www.timeslikedeese.com
De film zal ook op DVD verschijnen. Informatie hierover is ook op deze website te vinden.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl