barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Gijs Kos Band ft. Anna Hoekstra – Indigo Moods
Gijs Kos is een in Amsterdam geboren kunstschilder en gitarist, die al sinds de tachtiger jaren in Drenthe woont. Het album “Indigo Moods” is een project dat door Gijs is gestart en waarmee hij samenwerkt met bevriende muzikanten uit Hoogeveen, die doorgaans in andere bands spelen. Gijs Kos heeft alle muziek geschreven en hij speelt de electrische en akoestische gitaren. De zang wordt waargenomen door Anna Hoekstra, bekend van andere bands en uit het theater. Daarnaast werken aan dit project nog drummer Rutger Hoorn (van de band van Sara Kroos), saxofonist Wim Koopman (van de band Balance), toetsenist Theo van de Poll (van de band Square) en bassist Berthil Rundervoort (eveneens van de band Square) mee. Verder spelen op dit album nog Hans van Beek (productie, fluit en fretloze bas), Annette Goede (backing vocals) en Leo Harmsen (trompet ) mee.
 
Het eerste nummer “Kind Of Blues” staat meteen als een huis. Strak begeleidt en gesteund door een smeuïgklinkend orgel geeft het de soepele stem van Anna en de relaxte gitaar van Gijs de ruimte er een lekkere slowblues van te maken. “Change The World” is een wat vlotter nummer met prettige tempowisselingen, die naast de scheurende wahwah-gitaar even voor een rustpuntje zorgen. Met de instrumental “After The Storm” wisselen gitaar en saxofoon elkaar mooi af. Hard en zacht, rustige haast sferische gitaartonen en razendsnel vingerwerk vloeien mooi in elkaar over en creëren zo een mooie spanning. Op “Head To Shoes” rockt het allemaal wat meer. Fraaie zang en een prima gitaarsolo zorgen dat het een lekkere blues wordt. De akoestische gitaar zet de prachtige ballade, het titelnummer “Indigo Moods” in en blijft voor een gedegen begeleiding zorgen.
“Lady Day” is een rockend bluesnummer over Billy Holiday; een lekker vlotte song met vlammende gitaarsolo. Met de shuffle “Back To The Blues” wordt maar weer duidelijk hoe groot de vocale capaciteiten van Anna Hoekstra zijn. Hoe zij haar stem buigt, fluistert en dan weer voluit zingt is iets om jaloers op te worden. Gijs leeft zich dan ook nog eens lekker uit op de gitaar. “Breaking News” is een vlot swingend, jazzy nummer, waarbij de gitaar mij af en toe laat denken aan Steely Dan. We gaan met “Time Of Your Life” door in de jazz, maar dan iets rustiger en relaxter. Een verrassend instrument is de fluit, maar dat betekent niet dat deze hier niet op zijn plaats is. Integendeel, dit en de saxofoon die later zijn zegje komt doen geven er zo'n lekker loom zondagochtend gevoel bij.
Met het aanstekelijke “Red Guitar” wordt ook nog de R&B aangedaan. Omdat hij zich kennelijk in het vorige nummer moest inhouden doet Gijs er hier een schepje bovenop. In et jazzy “Crossing The River” gaat het tempo weer een tandje omlaag. Strak begeleid en relaxt gezongen en gespeeld vind ik het een van de mooiste songs van dit album. De instrumental “The Thing” is een jazzy juweeltje. Let op de stuwende bas, die de solisten – achtereenvolgens gitaar, orgel, saxofoon – voortjaagt. Vooral Wim Koopman op de sax valt op door de mooiste solo van dit album. En met “Beyond The Line” hebben we alweer het laatste nummer van de cd bereikt. Het is een lekker rockend R&B-nummer en een waardige afsluiter van dit album.
 
Als conclusie kan ik zeggen dat dit project heeft geresulteerd en een meer dan uitstekend album. Hoewel de muzikanten eigenlijk geen vaste band met elkaar vormen zijn ze uitstekend op elkaar ingespeeld. De songs zijn goed geschreven en opgebouwd. Het is ook een gevarieerd album geworden en blues en R&B worden afgewisseld door jazz, uptempo wordt afgewisseld door ballads en het blijft daardoor spannend. Voor mij persoonlijke is dit een van de beste Nederlandse producties, die ik dit jaar heb gehoord. En ik durf zelfs te beweren dat het zich staande kan houden in de internationale markt.
 

Reacties

Gijs Kos op 04-12-2011 14:20
Ontzettend bedankt voor je uiterst positieve recensie!!!!!!!!!!!!
 
Hartelijke groeten,
Gijs
Frenk op 04-12-2011 16:43
Wauw, dit klinkt wel heel erg lekker. En dat dit gewoon in Nederland wordt gemaakt. Uit de kunst!
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl