barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Papaslide - What Are We Livin' For
De blues is groot in Scandinavië. Ook ik heb al een aantal cd's gerecenseerd die uit het hoge noorden afkomstig zijn. Nu heb ik er weer zo een voor mij liggen van de Noorse band Papaslide. De band bestaat uit Rune Nordvik (zang, gitaar), Geir Rimar Rognu (bas) en Valentin Donev (drums). Vooral voorman Rune is met zijn 1.93 meter lange getatoeëerde lijf niet makkelijk over het hoofd te zien.
Hij is duidelijk fan van Johnny Winter; dat is aan zijn muziek te horen, maar ook te zien aan portret van de Texaan, die hij aan de linkerkant van zijn borst heeft laten tatoeëren. In 2009 verscheen de eerste cd met de eenvoudige naam “Papaslide”. Dit album werd in Scandinavië enthousiast ontvangen en veel op de radio gespeeld. Met “What Are We Livin' For” ligt nu hun tweede album in de winkels.
 Met het eerste nummer “Just Can't Stay” wordt meteen de toon gezet en dat smaakt in ieder geval naar meer. Het swingt de pan uit en de zompige harmonica en felle gitaar zorgen voor een opwindend werkje. Runes rauwe stem maakt het verder af. Ook de volgende nummers “You Gotta Tell” en “What Are We Livin' For” is met hetzelfde sausje overgoten. “Home Early” gaat meer de kant op van swampblues en ook op een rustig nummer als dit voldoet de rauwheid van stem en muziek prima. Met “Working Hard” is het weer gedaan met de rust. Het is een razendsnel bluesrocknummer met een uitstekende en vlijmscherpe gitaarsolo.
In “Guitar Mentor” gaat het tempo verder omhoog; het is een razendsnelle boogie waarbij stem en slidegitaar duidelijk aan die van Johnny Winter doen denken. Maar het bovenstaande in aanmerking nemende is dat niet zo vreemd. En in de laatste tonen wordt deze naam nog eens duidelijk genoemd. “Don't Walk” is door het meedoen van orgel en saxofoon wat subtieler. Ook de scheurende gitaarsolo krijgt hierdoor een lekker jasje. Een van de mooiste songs is voor mij “Remember” Dit voornamelijk weer door het smeuïge orgel en de fraaie glasheldere gitaarlicks. Ook “You Keep Me Going” is door gebruik van toetsen, de rauwe sinistere stem van Nordvik en de soulstem van Kim Fairchild een van mijn favorieten.
Bij de rockende blues “Like It When” met uitstekende gitaarbreaks en -soli is het weer gedaan met de rust. Het 'politici bashen' is de laatste tijd niet van de lucht – overigens niet geheel ten onrechte – en ook Papaslide doet met “Politician” een duit in het zakje. Een verrassend nummer is “Papaslide (You Can't Hide)”, dat begint met knap baswerk en door de jazzachtige blazers soms het meest doet denken aan de vroege platen van Chicago. En niet te vergeten het prima slidewerk. “Blues For Breakfast” is een luchtige shuffle waarin de blazers een mooie ondersteuning geven. De afsluiter “The Final Call” is een leukgevonden duet tussen een kiftend echtpaar (Rune en Kim Faitchild) met Runes vlammende gitaar op de achtergrond.
 
Als conclusie kan ik zeggen dat Papaslide is prima aanvulling is in de bluesrock. Het is niet echt origineel te noemen, maar het is gewoon lekkere muziek. Goed opgebouwd en stuk voor stuk mooi afgewerkt. Met de zang en gitaar van Rune Nordvik staat er dan ook echt wat. Een aanrader.
 

Reacties

barnowlblues op 01-12-2011 07:38
foutje bij uploaden. hersteld
huib op 01-12-2011 09:53
Ik ben niet zo gek op bluesrock. Maar af en toe Gary Moore of Johnny Winter moet wel kunnen. Deze goedbedoelde cd van de Noren zou ik dus niet kopen.
Oja...Deze recensie ( meerdere trouwens)kwam ik ook tegenineen nieuwsbriefvan BluesMagazine. Schrijf jij die en kopieer je dat dan hier? Of steel je die ' ?
barnowlblues op 01-12-2011 10:27
Goed opgemerkt. Ik schrijf ook voor bluesmagazine.nl en bluesforum.nl. En die recensies plaats ik ook op deze site.
 
 
choices op 02-12-2011 05:43
Goedemorgen Eric, je had het over je vader, hoe gaat het daar nu mee eigenlijk?
 
Fijne dag en liefs
Ann
Frenk op 02-12-2011 09:20
Dit is het mooie stevige werk. Heerlijk, daar hou ik van.
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl