barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Various Artists - The Blues, An Evolution
Electro Glide Records is een in Chicago gevestigd onafhankelijk blueslabel. Door het uitbrengen van de verzamel-cd “The Blues, An Evolution” willen zij vier van hun artiesten wat meer onder de aandacht brengen. De cd bestaat uit twaalf nummers en ieder van deze artiesten neemt er drie voor zijn rekening.
De aftrap wordt verzorgd door Marty 'Big Dog' Mercer. Een uitstekende gitarist met een stem, die een rauwe emotie toont. “Some Other Fool” is een stevige rockende blues met fijn gitaarwerk. Het tweede nummer is het droevige “Helpless”, waarbij vooral de stem precies de juiste emotie oproept. Met “Big Dog Blues” gaan het er weer wat ruiger aan toe. Onverwachte tempowisselingen en een onderkoelde slidesolo maken het helemaal af.
 
Brandon Santini is geen nieuweling. Hij was zeven jaar lang de frontman van Delta Highway, die zelfs een Blues Music Award-nominatie in de wacht sleepten. “You Ruined Poor Me” is een vlotte shuffle. Deze wordt gevolgd door het vooral door de inzet van pianogetingel lichtvoetige “What Can I Do”. In de ballad “She's Sweet Like Honey” komen Brandons kwaliteiten als harmonicablazer echt goed tot zijn recht.
 
Bij Danny and the Devils wordt door frontman Dan Baron duidelijke en stempel gedrukt. Met zijn rockende gitaar en rafelige stem geeft hij in “Don't Come Back This Time” zowel muzikaal als tekstueel een waarschuwing af. “Jealousy” is een echte bluesshuffle met een hartverscheurende stem en een scheurende gitaar. Het lichtvoetige “Mama's Boy” gaat op een andere voet verder. Muzikaal gezien dan, de tekst daarentegen is behoorlijk cynisch.
 
Tom Holland heeft zijn sporen in de blues al wel verdiend. Hij heeft gewerkt met groten als Byther Smith, Eddy Clearwater en L.V. Banks en was de laatste acht jaar gitarist bij James Cotton. Waar de andere drie artiesten zich wat meer tegen rock en r&b aanschurkten is Tom Holland and the Shuffle Kings de pure blues trouw gebleven. “Keep On Playin'”, een rustige shuffle, waarin de slidegitaar wordt gehanteerd op een wijze die doet denken aan Muddy Waters, is daar een prima voorbeeld van. “S.A. Blues” is een vloeiende soulblues en dat komt vooral door de soepele stem van Holland. De bijdrage van deze vierde en laatste artiest wordt afgesloten door het uptempo “Zeb's Blues”, een lekker vlot deuntje waarop je vanzelf gaat meebewegen.
 
Conclusie
“The Blues, An Evolution” is een leuke cd, waarmee Electro Glide Records zichzelf en een viertal artiesten voor het voetlicht weet te brengen. Of het zal werken weet ik niet; er zijn immers al zoveel verzamelalbums. Maar mijn interesse in de vier heeft het in ieder geval gewekt.
 
Voor meer informatie zie: www.electrogliderecords.com 
 
Tom Holland & The Shuffle Kings

Reacties

huib op 17-12-2011 13:32
Prima shuffle op het filmpje. Hij gebruikt wel heel zijn gitaar...
Han de Tekort op 18-12-2011 10:14
Met belangstelling gelezen. Ben zelf niet z`o'n fan van verzamelaars, maar het is inderdaad een mooie manier het werk van artiesten onder de aandacht te brengen. Die Tom Holland is een meester in zijn vak. Prima!
 
Groet
Han
Frenk op 18-12-2011 12:18
Die Tom Holland klinkt hartstikke goed.
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl