barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Carolyn Wonderland - Peace Meal
Als ik een cd te recenseren krijg van een artiest duik ik eerst altijd het internet in om wat meer over deze artiest te weten te komen. Zo ook bij deze Carolyn Wonderland. En al meteen struikel je over de eerste loftuitingen, zoals een stem als Janis, de gitaarvaardigheid van Stevie Ray en “legend in her time”. Nu zul je op je eigen website niets verkeerds over jezelf (laten) zeggen, maar al deze opmerkingen moeten eerst maar eens worden waargemaakt. Ze treedt al sinds haar vijftiende op en was tot een jaar of tien geleden alleen nog wereldberoemd in Houston en omgeving. Maar dat is nu snel aan het veranderen en na de rest van de VS worden nu serieuze pogingen ondernomen om de rest van de wereld te veroveren.
Met “Peace Meal” heeft deze Texaanse multi-instrumentaliste haar vijfde album uitgebracht. Naast gitaar bespeelt Carolyn namelijk trompet, accordeon, piano, mandoline, lapsteel-gitaar en ze kan fluiten. Cole El-Saleh bespeelt keyboards en het bijzonder instrument, de toetsenbas. Rob Hooper is de drummer. De productie was in handen van Ray Benson ex-Asleep at the Wheel), Larry Campbell en Michael Nesmith (ex-Monkees).
Het album begint met een eerbetoon aan Janis Joplin, de zangeres waarmee Carolyn vaak wordt vergeleken. “What Good Can Drinkin' Do” begint rustig, haast akoestisch, en bouwt dan op naar een opwindende climax. Met haar zelfgeschreven “Victory Of Flying” doet zij hetzelfde. Een rustig begin met drum/gitaar ontaardt al snel in een razendsnelle song met enkele mooie tempowisselingen en een razendsnelle gitaarsolo. Met een New Orleans-achtige piano en ritme wordt de gospel “Only God Knows When” ingezet. Opvallend zijn hier de fraaie harmonieën. “St. Marks” is een rustig rockende blues, waarbij het tempo in de tweede helft met behulp van de scheurende gitaar behoorlijk omhoog gaat. In de prachtige ballade “Golden Stairs” past alles. Hier laat Carolyn horen hoe soulvol zij kan zingen met net dat lekkere randje, zonder te rauw te worden, de gitaarsolo is relaxt en melodieus en de begeleiders ondersteunen dit op harmonieuze wijze.
Van Robert Johnson's “Dust My Broom” is al zo vaak een cover gemaakt, ook van de Elmore James-versie ervan, dat je je moet afvragen of dat zo nodig weer moet worden gedaan. Maar Carolyns interpretatie van de Elmore James-variant is voor mij een van de betere die ik ooit heb gehoord door het spetterende lapsteel-werk, de klaterende piano van El-Saleh en het strakke drumwerk van Hooper. Bo Diddley's “I Can Tell” krijgt hier een rockende en meeslepende uitvoering. Met “Usurper” waan je je door de vreemde orgeltonen, de vreemde akkoordenprogressie op gitaar en de betekenisloze tekst even terug in de psychedelica. Deze trip had van mij overgeslagen mogen worden.
Gelukkig duurt het niet lang en via “No Exception”, een nummer dat behoorlijk tegen de 'classic rock' aanleunt komen we bij de sinister aandoende “Meet Me In The Morning”, een bluesversie van de Bob Dylan-song. De band speelt los en gaat met haar rauwe bluesstem lekker los. “Two Trains” is een prima rockende versie van de Muddy Waters-song. Dat ze ook de country beheerst laat ze horen in de afsluiter “Shine On”. Een prima song van het model 'tranentrekker', maar niet echt op zijn plaats op dit rauwe rockende bluesalbum. Misschien ergens halverwege als rustpuntje, maar niet als uitsmijter.
 
Conclusie
Een prima album. Eerlijke rauwe blues met hart en ziel gebracht. Carolyn Wonderland heeft een goede mix weten te brengen van geloofwaardige covers en eigen nummers. Op de al genoemde twee missers na ben ik er heel tevreden over en ik ben heel benieuwd hoe zij 'live' zal zijn. Hoogste tijd om haar een hierheen te halen.

Reacties

Frenk op 07-01-2012 16:41
Ik kende haar niet, maar dat klinkt bijzonder goed!
 
Greetz
Frenk
Han de Tekort op 08-01-2012 11:14
Klinkt goed. Daar wil ik graag meer van horen
 
Gr Han
Zizy-Marlene op 09-01-2012 13:30
Wat leuk dat jij cd's krijgt om te beoordelen... vind deze goed.. heldere stem en sowieso vind ik het lukt om een vrouw zeker een leuke .. met een gitaar te zien.. Jammer alleen van het rumoer op de achtergrond...
 
liefs x
ccc op 09-01-2012 17:26
http://www.youtube.com/watch?v=qr06TZx_vE8
Peter Schwarz op 09-01-2012 18:07
Thanks Eric!
 
-----------------------
-Peter Schwarz
Business Manager
Cramden Coach Corporation
dba Bismeaux Records, Productions and Studio
Managing Asleep at the Wheel, Carolyn Wonderland, Willie and the Wheel, The Texas Tornados, A Ride With Bob
PO Box 463 Austin, TX 78767
Gerard Leenders op 21-01-2012 20:42
Zojuist gekocht op aanraden van Van der Veen Assen. Deed hetzelfde als jij. Las dus net je recensie en kan alles alleen maar beamen. Kopen die cd....
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl