barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Israel Nash Gripka – Barn Doors And Concrete Floors
En dan zijn er plotseling van die artiesten, die plotseling min of meer uit het niets opduiken en een grote indruk weten achter te laten. Vaak gebeurt dat niet, maar bij bij deze artiest had ik ineens weer hetzelfde gevoel dat ik ooit had toen ik de eerste keer Howlin' Wolf, Son House of Bruce Springsteen hoorde.
Israel Nash Gripka is geboren in Missouri en woont tegenwoordig in New York. Al bij zijn eerste album “New York Town” in 2009 wist hij een enorme indruk achter te laten en met zijn nieuwste “Barn Doors And Concrete Floors” bevestigt hij zijn kwaliteiten als zanger en songwriter. De naam van het album slaat op de studio waarin deze cd met een stel vrienden van hem is opgenomen, namelijk een oude schuur in de Catskills Mountains, ten noorden van de stad New York.
Het eerste nummer “Fool's Gold” sleept je meteen mee en heeft een melodie dat je de hele dag in je hoofd houdt. En laat ik je vertellen dat dat absoluut geen straf is. Het tweede nummer “Drown” is van hetzelfde laken een pak en door het jagende karakter ervan doet het zelfs aan de al eerder genoemde Bruce Springsteen denken. Met “Sunset, Regret” volgt een prachtige ballade en “Goodbye Ghost” geeft door het wat rommelige karakter de indruk helemaal live te zijn opgenomen. De zang is hartverscheurend mooi en zodanig dat het je diep in de ziel raakt. “Four Winds” is dan weer een vrolijk deuntje. Typische vrolijke countryklanken compleet met steelguitar.
In het prachtige “Louisiana” hoor je duidelijk de invloed van de Rolling Stones uit hun beste periode (“Exile On Main Street”) terug. Dit wordt gevolgd door het meeslepende “Baltimore”, dat ook zo maar door The Band op de plaat gezet had kunnen worden. Ook “Red Dress” en “Black And Blue” gaan in hetzelfde stramien voort. “Bellwether Ballad” is een prachtige, gevoelvol gezongen ballade met een ingetogen begeleiding. De uitsmijter “Antebellum” doet mij denken aan Neil Young in zijn tijd met Crazy Horse.
 
Conclusie
Een geweldig album dat zelfs het grandioze debuutalbum heeft overtroffen. En dat is voor een artiest altijd maar weer een zware opgave. Ik maak hierboven een aantal keren een vergelijking met andere artiesten. Maar denk niet dat Gripka een kloon van hen is; hij beschikt over meer dan voldoende eigen inbreng, kwaliteit en eigenzinnigheid om hen naar de kroon te steken.
Gripka is geen onbekende meer in Nederland, want hij is hier vorig jaar al enkele keren op bezoek geweest. Bij een volgende gelegenheid is het zeker waard hem te bezoeken, maar voordat het zover is: koop dit album!
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl