barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Lincoln Durham - The Shovel vs The Howling Bones
De combinatie gitaar en drums is niet nieuw en dit is zeker in de laatste jaren door mensen als Seasick Steve en Jack White opnieuw populair gemaakt. Lincoln Durham past goed bij beide eerdergenoemde namen. Niet alleen vanwege de combinatie gitaar/drums, maar zeker ook omdat hij graag zelfgebouwde of -verbouwde instrumenten inzet. Een oude Gibson, viool, mandoline, zelfgebouwde of vintage speakers en microfoons van oude blikken, het wordt hier allemaal ingezet. Rick Richard houdt op drums de zaak strak in de hand, daarnaast wordt Durham op diverse nummers bijgestaan door o.m. Jeff Plankenhorn op mandoline, Derek O'Brien, Ray Wylie Hubbard (gitaar) en George Reiff (gitaar), waarbij de laatste twee ook voor de productie tekenen.
Met de opener “Drifting Wood” weten we meteen welke kant het opgaat. Rauwe, eerlijke folkblues met de prominente drumbeat, de drijvende gitaar en Lincolns rauwe stemgeluid. Dat het ook melodieuzer kan bewijst hij in het lieflijke “Clementine”. “Mud Puddles” is weer een eerlijke blues, waarin Lincolns stem een typische soulgevoel meegeeft. “How Does A Crow Fly” en “Love Letters”zijn door hun rauwe eerlijkheid mijn favorieten van dit album.
Buiten het muzikale aspect is het vooral interessant naar de teksten te luisteren. “People Of The Land” en “Living This Hard” geven je het gevoel of je een roman van John Steinbeck aan het lezen bent.  
 
Conclusie: Een verrassend album van deze talentvolle muzikant. Het is moeilijk om hem in een vakje te plaatsen. En dat is iets wat ik sowieso niet graag doe. Maar hoe doe je dat met iemand die de intensiteit heeft van Son House, de muzikaliteit van Mississippi Fred McDowell en de songschrijversvaardigheden van Tom Waits. In al het recente geweld van de elektrische blues is Lincoln Durham met zijn intensiteit en rauwheid een verademing en het bewijs dat minder ook meer is.  

Reacties

Frenk op 16-01-2012 18:06
Hey Eric
 
Na jouw verhaal kan deze dus gewoon 'blind' worden gekocht. Bedankt weer voor de tip.
 
Greetz
Frenk
Goof Ball op 17-01-2012 21:28
Lekka ! Fijne avond Eric
Alissa op 23-01-2012 06:46
Eric,
 
Thank you so much for the amazing review. Lincoln especially loved the comparison to Tom Waits. We will be posting the review on Lincoln's websites this week.

Thank you again,
 
 
Alissa
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl