barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Martha Berner and the Significant Others – Fool's Fantasy
Zes jaar na haar uiterst succesvolle debuutalbum “This Side Of Yesterday” verschijnt dan eindelijk haar tweede cd “Fool's Paradise”. Een indie folkrockalbum die...... “Wacht, even, folkrock”, zullen jullie zeggen “en dus geen blues?” Nee, dat klopt, maar er zijn genoeg raakvlakken met de blues om dit album toch op een bluessite te bespreken.
De uit Chicago afkomstige Martha Berner zingt en speelt daarnaast gitaar, harmonica en cornet en heeft alle nummers zelf geschreven. Zij wordt begeleid door haar vaste band, the Significant Others, die bestaat uit gitarist Scott Fritz, drummer Tyson Ellert en Will Sprawls op keyboards. Als producer werd Gavin Lurssen, bekend van zijn werk met Robert Plant & Alison Krauss, Tom Waits en Leonard Cohen, aangetrokken. Ook niet de eerste de beste dus.
Het eerste nummer, de titelsong “Fool's Fantasy” begint verrassend met een cello en de eenzame loepzuivere stem van Berner. Als de rest van de band invalt wordt het een aangenaamklinkende popsong. “Brave” is met hetzelfde sop overgoten en de opwinding neemt toe zodra de gitaar zich ermee gaat bemoeien en zo voor een aangename spanning zorgt. Vanaf het derde nummer “Cry” wordt het album steeds beter. Hier swingt de band de pan uit. Vooral gitarist Fritz verricht hier hoogstandjes. Waard om verder nog te noemen zijn “Adore Me II”, waarin het gitaarwerk toch wel wat aan de Kinks doet denken, en het rustige “Wolves”, waar Martha haar stem volledig tot ontplooiing brengt. De vlammende gitaarsolo zorgt desondanks voor een flink stuk opwinding.
Persoonlijk vind ik “Some Stay A While” en “Never Talked To Oz” wat minder. Niet omdat ze niet goed geschreven of geproduceerd zijn; het is gewoon niet helemaal mijn smaak.
 
Conclusie Martha Berner en haar mannen hebben een leuke plaat afgeleverd. Er zijn wat minder sterke stukken, maar dat wordt meer dan goedgemaakt door de rest. Mooie folkrock, die door invloeden van classic rock, americana en Staxsoul alleen nog maar wordt verdiept.
 

Reacties

Tony Bonyata op 14-01-2012 08:59
Thanks, Eric.
 

Best ~
 
T
 

Tony Bonyata
Pavement PR
Frenk op 15-01-2012 10:45
Mooi. Nooit eerder van gehoord. Maar laat deze dame maar eens deze kant opkomen.
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl