barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Dr. John - Locked Down
Alweer 71 jaar oud is hij, Dr. John. Geboren in 1940 in New Orleans als Malcolm John Michael Creaux “Mac” Rebennack draait deze al sinds de late vijftiger jaren mee. Eerst al sessiemuzikant en vanaf het midden van de zestiger jaren onder zijn zelfgekozen alias 'Dr. John'.
En nu, op het moment dat de meesten onder ons het wat rustiger aan gaan doen om te genieten van een verdiende oude dag, brengt hij een van zijn beste albums uit zijn carrière uit. Hij is hierbij geholpen door producer Dan Auerbach, ook bekend als gitarist/zanger van de Black Keys en het is mede aan deze Auerbach te danken dat Dr. John in een heel nieuwe richting is gaan werken. Dit komt mede door de muzikanten, die voor dit project zijn ingehuurd en je niet snel aan Dr. John zou toevoegen. Allereerst bassist Nick Movshon, die met Amy Whinehouse heeft gewerkt, drummer Max Weissenfeldt, afkomstig van de Heliocentrics en de No Neck Blues Band en de blazersarrangementen zijn gemaakt door Leon Michels, die werkt met artiesten als Lee Field en Raekwon. De gitaar wordt door de al genoemde Auerbach bespeeld.
De basis van dit album is de Westafrikaanse muziek uit de vijftiger en zestiger jaren. Muziek waar Dr. John mee is opgegroeid en die de basis vormt van veel van zijn muziek. Dat is vooral goed te horen in een van de meest intrigerende nummers op het album “Revolution”. De melodie wordt door de bassaxofoon opgejaagd en samen met de typische stem en de orgelsolo wordt het een song, die in je hoofd blijft hangen. Het rauw en broeierig gezongen “Ice Age” krijgt door de achtergrondzang en het prominente orgel een zwoele sfeer. Deze 'New Orleans-zwoelheid' komt terug in de blues “Getaway”, met een waanzinnige gitaarsolo van Auerbach, en “Eleggua”, dat weer is besprenkeld met een psychedelisch sausje.
In de laatste nummers “My Children My Angels” en “God's Sure Good” wordt Dr. John melancholisch als hij zijn gevoelens toont over het belang van het hebben van familie en de grootmoedigheid van God.
 
Conclusie:
Was de carrière van Dr. John al sinds de negentiger jaren een beetje ingekakt en teerde hij grotendeels op zijn roem, met “Locked Down” heeft hij weer keihard teruggeslagen. Naar mijn mening is het een van zijn beste albums uit zijn loopbaan en dat is voor een groot deel danken aan de frisse aanpak Dan Auerbach. Diens invloed is duidelijk, maar het is niet zo dat Dr. John slechts het instrument is voor Auerbachs kunnen.
Het album blijft onmiskenbaar Dr. John, maar het zou wel zowaar een hele nieuwe generatie kunnen aanspreken en een aanjager kunnen zijn voor zijn carrière.
 
Lees hier meer over Dr. John.
 

Reacties

Frenk op 02-06-2012 09:54
Ik heb er al wat stukken van gehoord en dat wat ik heb meegekregen is het een uitstekend album geworden. Dat blijkt ook wel uit jouw recensie.
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl