barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
The Veldman Brothers – Bringin' It To You Live
Het mag inmiddels geen geheim meer zijn dat The Veldman Brothers een van de beste Nederlandse bluesbands van het ogenblik is. Zij zijn vorig jaar meerdere keren in de prijzen gevallen met awards als “Best Blues Band 2011” van Dutch Blues Foundation en het verkiezen van hun album “Spreadin' Around” als beste bluesalbum van 2011. Dat de vier mannen ook live goed uit de voeten kunnen bewijzen zij al enkele jaren op podia in binnen- en buitenland.
En ongetwijfeld vonden zij het tijd worden om hun live-prestatie eens op een zilveren schijfje te zetten.  Voor de goede orde noem ik nog even de leden van de band: Gerrit Veldman (zang, gitaar), Bennie Veldman (harmonica, hammond, zang), Donald van der Goes (bas) en Marco Overkamp (drums). Van de twaalf nummers is de helft door Gerrit en/of Bennie zelf geschreven.
Het eerst nummer is de door Gerrit geschreven instrumental “2 Times 360”. Het vette orgelgeluid van Bennie en Gerrits volle gitaarsound, gesteund door de strakke ritmesectie van Donald en Marco zorgen meteen voor een swingende aftrap. Van “Country Boy”, bekend van Fats Domino, wordt een eigen swingende versie neergezet. Dit wordt gevolgd door het door de broers geschreven “Need To Know”. Bennie zet in met zijn Shakey Horton-achtige bluesharp, blijft het nummer hiermee domineren en zingt door de mondharmonica. Kim Wilsons “I Believe I'm In Love With You” is een vlot R&B-nummer, door Gerrit en Bennie tegelijk gezongen, waardoor het nummer een swingende spanning krijgt. Dat Jimi Hendrix een van Gerrits grote voorbeelden is is sowieso te horen en in het Hendrixnummer “Up From The Skies” wordt dat alleen nog maar benadrukt. En dat niet in de laatste plaats door de gitaarsolo die bijna de hele tweede helft van het nummer beslaat. Razendsnel wordt overgeschakeld op een fantastisch versie van John Lee Hookers “Boom Boom” met een hoofdrol voor de Hammond in de eerste helft van het nummer en voor de gitaar in de tweede helft.
Ry Cooder en een eenzame slidegitaar, dat zijn twee dingen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en aan diens “Feelin' Bad Blues” denkt Gerrit er kennelijk ook zo over. In het rockende “Target” zingt Gerrit de longen uit zijn lijf en spelen gitaar en harmonica een fraai vraag-en-antwoordspel. “Heading For The Door” is een lekkere Chicagoblues met een opwindende harmonicasolo en Gerrit jaagt het tempo nog even omhoog als hij op zijn snaren tekeer gaat.. We blijven even in Chicago met het van Howlin' Wolf bekende “Killing Floor”, dat hier in een knallende versie wordt neergezet. Bijna zonder adem te halen wordt het van hun debuut-cd afkomstige “Tell Me Baby” ingezet. Een stevig rockende shuffle dat wordt gedragen door de harmonica. Met het bijna tien minuten durende “Boogie” wordt deze cd afgesloten. Op een onverbiddelijk en genadeloos boogieritme laten de heren horen wat zij allemaal in huis hebben, en dat is niet gering.
 
Conclusie:
Dat The Veldman Brothers een uitstekende liveband is heb ik al een aantal keer mogen beleven. Wat dat betreft is het album geen verrassing. Het probleem is altijd om het opwindende gevoel van een concert over te brengen naar de huiskamer door middel van een eenvoudig schijfje. En daar zijn de mannen prima in geslaagd. Er zal in de studio ongetwijfeld wat aan knoppen zijn gedraaid, maar de cd klinkt nergens overgeproduceerd en blijft fris.
Ook mooi is dat deze live-cd niet is gebruikt als een verkapt “Best of”-album en er uitsluitend nummers zijn gebruikt die we al van eerdere cd's kennen. Slechts vijf van de twaalf songs zijn al eerder uitgebracht, hoewel ik een aantal van de andere songs wel ken van hun liveoptredens.
Met “Bringin' It To You Live” laten The Veldman Brothers hun toppositie in de Nederblues meer dan waard te zijn.
 

Reacties

barnowlblues op 25-05-2012 19:29
fout bij installatie
Frenk op 26-05-2012 10:07
Een absolute topband, die heb ik al een paar keer zien optreden. Waren we niet samen in Dordrecht bij Big Rivers? Kort gelezen heb ik ze nog gezien in Monster. Grandioos.
Deze cd ga ik in ieder geval kopen!
 
Goed weekend
Greetz
 
Frenk
Bennie Veldman op 27-05-2012 09:31

Hey Eric,

Bedankt voor je mail.
En recensie.
Ik ben er super blij mee!!!  ;)
Missie geslaagd!!!!!

Jammer dat je er niet bij kan zijn.
Maar wellicht eind juni ;)

Mag ik dit morgen op de website en FB zetten ??

Grtz

Bennie
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl