barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Tweed Funk - Love Is
Ze bestaan nog maar net anderhalf jaar en nu ligt alweer hun tweede cd in de winkel. Over tempo hebben we dus niet te klagen bij Tweed Funk. Na hun eerst album “Bringin' It” van vorig jaar is de bezetting ongewijzigd gebleven, nl. zanger Joseph 'Smokey' Holman, gitarist JD Optekar, drummer Marcus 'MG' Gibbons en bassist/toetsenist Donnie Mac. Verder zijn nog wat mensen ingehuurd voor het blazerswerk, om de Hammond B3 te spelen en ook producer Greg Koch doet op twee nummers met zijn gitaar mee. Van de tien nummers zijn er zeven door de leden van de band zelf geschreven.
Met de opener “Fine Wine” is meteen duidelijk welke richting we hier nemen: swingende funkblues, ondersteund door blazers, waarop niemand stil kan blijven zitten. Het van Johnny Guitar Watson bekende “A Real Mother For Ya” krijgt hier vooral door de felle gitaar van JD een mooie bewerking. Met de prachtige ballad “Gettin' Home” laten de heren horen dat zij ook de Chicagoblues beheersen. Door de Hammond van Jimmy Voegeli krijgt het nummer een extra donkere dimensie mee. Schreef ik al dat je met het eerste nummer al niet meer kon blijven stilzitten, met “Dancemaker” gaat gegarandeerd iedereen los. Het is funk in de puurste zin van het woord waar Smokey op Voegeli's B3, de blazers en JD's gitaar alle gelegenheid krijgt à la James Brown te keer te gaan. “Pick 'Em Early” is een swingende boogie met een hoofdrol voor de gitaar van JD.
Een lekkere soulballade volgt in de vorm van “Fragile”. Smokey's soulvolle stem laat het lijden voelen, de blazers en gitaar vullen hem prachtig aan. “Smooth Taste” krijgt een latin tintje mee en geeft alle muzikanten de gelegenheid hun kunnen te tonen. Dan volgt een eigen versie van het oude Magic Sam-nummer “What Have I Done Wrong”. De prachtige gitaarsolo, de ondersteuning van de B3 en Smokey's soulvolle stem maken het voor mij het mooiste nummer van deze cd. Via het uptempo “All Over You” komen we bij het sluitstuk aan. Hiervoor heeft Tweed Funk brutaalweg gekozen voor James Browns “Sex Machine” en dat zijn heel grote schoenen die je moet passen. De zang wordt waargenomen door bassist Donnie Mac, die er duidelijk veel plezier aan beleeft. En dat weet hij over te brengen op de luisteraar. Missie gelaagd.
 
Conclusie:
Was mijn commentaar bij de eerst cd nog dat ik hem te kort vond, deze is gelukkig van normale lengte. En Tweed Funk heeft het vol weten te krijgen met uitstekende, aanstekelijke funky blues. Van het begin tot het eind blijft het album boeien. Ik heb er van genoten en ik weet zeker dat ik de cd nog vaak zal spelen. 

Reacties

Frenk op 06-05-2012 10:28
Klinkt weer prima. Net als hun eerste cd. 
 
Fijne zondag
Greetz
 
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl