barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Various Artists – The First Rock And Roll Record
Wat de allereerste rock and roll-plaat is is en zal altijd punt van discussie blijven. Meestal wordt Jackie Brenstons “Rocket 88” hiervoor aangewezen, maar een definitief antwoord is uiteindelijk niet te geven. En iedereen die dacht het te worden wordt door deze 3-cd grote met 82 songs uitgeruste verzameling sowieso op het verkeerde been gezet. Want voor elk van de nummers is wel iets te zeggen.
De drie cd's zijn gevuld met een mix van blues, country, gospel, r&b en jazz. En zoek dan maar eens uit wat het echte begin is. Iedere rock 'n roll-plaat heeft wel een voorbeeld. Zo heeft Bill Haley's “Rock Around The Clock” erg veel weg van het uit 1947stammende “Move It On Over” van Hank Williams om er maar eens een te noemen.
 
In het oudste liedje, “Camp Meeting Jubilee” van een onbekend gezelschap uit 1916, komen de woorden rocking en rolling al voor, maar dat is net zo min rock 'n roll als de nummers van Judy Garland en de Andrew Sisters, waar toevallig verwijzingen naar rock, boogie en jump in voorkomen. En dat geldt in grote lijn voor de eerste cd. Pas halverwege de tweede cd gaat de muziek meer de kant op van het genre dat wij rock 'n roll noemen. Wat Amos Milburn, Sticks McGhee en Fats Domino brengen valt er misschien niet helemaal onder, maar de richting is al duidelijk. Wat volgt is rhythm & blues, blues en uiteindelijk toch de rock 'n roll van Bill Haley, Little Richard, Elvis Presley en Chuck Berry.
Naast de drie cd's maakt een uitgebreid boekje deel uit van het pakket, waar het een en ander nog eens valt na te lezen.
 
Conclusie:
Een mooie compilatie, waarvan de titel niet helemaal de lading dekt. Er wordt hier niet aangegeven wat de eerste rock 'n roll-plaat is, maar het laat wel zien waar deze uit voortkomt.  
Mijn persoonlijke keus is:

Reacties

Zizy-Marlene op 28-05-2012 17:29
Waar het ook vandaan komt .. het was lekker om naar te luisteren...
 
vraagje Eric.. schrijf jij je logs in het engels? want ik lees meestal een soort van Afrikaans bij jou waar google dan weer een blokje geeft met een vertaling als ik met de cursor.. erop sta...
 
liefs Wil/Zizy
dezwanenburger op 28-05-2012 18:52
Johnny op 28-05-2012 20:57
We zullen er nooit over uitgepraat raken. Het zoeken naar de eerste echte rock and roll plaat is iets wat ik graag doe.
 
Ik heb een heleboel favorieten uit die tijd: 1940 tot 1955. 
 
Deze opname dateert uit 1949. Twee jaar voor "Rocket 88", vijf jaar voor "Elvis".
 
barnowlblues op 29-05-2012 07:32
@ Wil
Nee hoor, ik schrijf mijn logs gewoon in het Nederlands. Misschien dat google zo reageert er veel Engelse termen in voorkomen?
 
@ Johnny
Het is ook niet te doen om precies te zeggen wat nu echt de eerste rock 'n rollplaat is geweest. Feit is gewoon dat het lekkere muziek blijft.
En Fats Domino hoort er ook gewoon in thuis.
 
Groeten
Eric
Johnny op 29-05-2012 20:02
Eric: T-Model Ford ernstig ziek. Familie zoekt donateurs voor de ziekenhuisrekening. Nee, ik gireer niet :o)

http://blues.about.com/b/2012/05/27/delta-blues-legend-t-model-ford-hospitalized.htm?nl=1
barnowlblues op 30-05-2012 11:46
Johnny, ook van mij krijgt hij niets, hoor. Maar ik denk dat ik alvast met een 'in memoriam' kan beginnen.
barnowlblues op 30-05-2012 11:46
.
Frenk op 02-06-2012 09:52
Lijkt me een interessant verzameling.
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl