barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Lucky Peterson
Met het motto 'vroeg geleerd, oud gedaan' is heel goed Lucky Peterson te beschrijven. Op zijn derde trad hij voor het eerst op en op zijn vijfde nam hij al zijn eerste singletje op. Vaak loopt het met kindsterretjes niet goed af, maar dat geld niet voor hem. Was hij als kind nog een soort van leuke noviteit, nu hij nog niet eens vijftig jaar oud is kan hij al een veteraan worden genoemd.
Judge Kenneth 'Lucky' Peterson wordt op 13 december 1964 geboren in Buffalo, New York. Lucky's vader is bluesman James Peterson, die eigenaar is van de Governor's Inn, een bluesclub die regelmatig wordt bezocht door Buddy Guy, Junior Wells, Koko Taylor en Willie Dixon. Met al die muziek om hem heen is het geen wonder als hij ook het een en ander uitprobeert. Hij begint met drums, maar als hij organist Bill Doggett hoort is hij helemaal weg van de Hammond B3. Na wat lessen van Doggett en Jimmy Smith, die ook regelmatig in de club optreedt, richt hij zijn aandacht volledig op de orgel. Daarnaast leert hij zichzelf ook bas en piano spelen en wordt zo goed dat hij ook in de band van zijn vader kan meespelen, die hiermee Lightnin' Hopkins en Jimmy Reed begeleidt.
Willie Dixon ziet het dan vijfjarige jochie en neemt hem onder zijn hoede, wat resulteert in optredens bij The Tonight Show, de Ed Sullivan Show en What's My Line. Daar zingt hij “1-2-3-4”, een cover van James Browns “Please Please Please”. Kort daarop verschijnt Lucky's eerste lp, “Our Future: 5 Year Old Lucky Peterson”.
 
In zijn tienerjaren studeert hij aan de Buffalo Academy For Visual And Performing Arts, waar hij hoorn speelt in het symfonieorkest. Maar de blues vergeet hij niet en zijn vaardigheden op de diverse instrumenten blijven groeien. Al snel
begeleidt hij Etta James, Bobby 'Blue' Bland en Little Milton op gitaar, piano en orgel. Little Milton is zelfs zo weg vanzijn spel dat hij Lucky vraagt om zich bij zijn band te voegen. Zeven maanden later is hij zelfs de bandleider geworden. Met zij eigen band verzorgt hij het voorprogramma en na de pauze is hij Miltons organist. Dit doet hij een jaar of drie en wisselt dan naar de band van Bobby Bland bij wie hij ongeveer net zo lang blijft.
Als Bland een pauze neemt van het toeren grijpt Lucky de gelegenheid aan om om met een aantal andere bluesartiesten onder de naam 'Young Blues Giants' in Europa te toeren. Voor het Franse label Isabel Records neemt hij zijn eerste album op. In dat jaar verlaat Lucky de band van Bland en verhuist hij naar Tampa, Florida om zich op zijn eigen solocarrière te concentreren. Daar doet hij regelmatig sessiewerk voor King Snake Records en hij is te horen op albums van Kenny Neal, Rufus Thomas en Lazy Lester. Deze worden allemaal uitgebracht door Alligator Records en in 1989 verschijnt Lucky's eerste solo-cd bij dit label: “Lucky Strikes”. Hij is medeauteur van drie nummers en speelt de keyboards, maar op gitaar is hij echter niet te horen. Een jaar later verschijnt op hetzelfde label het eveneens door Bob Greenlee geproduceerde “Triple Play”, waarop hij nu naast keyboards ook gitaar speelt.
                        
Dan volgen “I'm Ready” (1993), “Beyond Cool” (1994), “Lifetime” (1996) en “Move” (1997) voor het Verve label. In deze periode werkt hij samen met Mavis Staples aan een tribuut-cd voor Mahalia Jackson met de naam “Spirituals & Gospel”. Peterson speelt hier elektronisch orgel. Voor het Blue Thumb label neemt Lucky in 1999 “Lucky Peterson” en in 2001 “Double Dealin'” op. “Black Midnight Sun” volgt in 2002 voor het Franse Disques Dreyfus. Samen met zijn vader maakt hij “If You Can't Fix It”, dat in 2004 op JSP verschijnt. Op hetzelfde label verschijnt in 2007 “Tete á Tete”, dat samen met Andy Aledort is opgenomen.
Ook solo blijft hij doorgaan. In 2010 verschijnen twee albums, t.w. “You Can Always Turn Around” voor Dreyfus en “Heart Of Pain” op JSP, in 2011 gevolgd door “Every Second A Fool Is Born”.
 
Lucky Peterson woont tegenwoordig in Dallas, Texas. Hij maakt nog steeds muziek en toert, maar concentreert zich nu vooral op het maken van muziek voor zijn kerk. Hij heeft vier kinderen. 

Reacties

Frenk op 12-06-2012 14:30
Mooi bio weer en een grandioze clip. En zie ik ook dat je aan de layout iets hebt veranderd? Greetz Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl