barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Mississippi John Hurt (1892 - 1966)
Iedereen die hem ontmoette sprak met veel genegenheid over de vriendelijke en joviale John Hurt. Hij was een van de vooroorlogse bluesmuzikanten die tijdens de hernieuwde interesse in de blues in de zestiger jaren is herontdekt en nog even heeft kunnen profiteren van deze belangstelling. Hurt was toen inmiddels al de zeventig gepasseerd.
Omdat geboortepapieren destijds nog niet altijd goed werden bijgehouden is het niet helemaal precies duidelijk waar en wanneer John Smith Hurt, zoals hij voluit heet, is geboren. Het zou op 8 maart 1892 of 3 juli 1893 geweest kunnen zijn. En het zou in Teoc of Avalon
kunnen zijn geweest, beiden gehuchten op minder dan twintig kilometer van Greenwood. Wel weten we zeker dat hij in Avalon is opgegroeid en er zo ongeveer zijn hele leven heeft gewoond. John is de achtste van tien kinderen van Paul Hurt en Mae Jane Smith.
Al vroeg wordt hij aangetrokken door muziek. Als hij negen jaar oud is koop zijn moeder een gitaar van het merk Black Anne voor het bedrag van $ 1,50. En binnen de kortste keren leert hij zichzelf gitaar spelen. Omdat Avalon vrij afgelegen ligt komt hij niet echt in aanraking met de muzikanten die door de Mississippi Delta reizen. Zo kan hij zonder invloed van anderen zijn eigen stijl ontwikkelen. Van anderen, die met hem op de velden van Mississippi werken, leert hij zo veel mogelijk liedjes en hij speelt ze voornamelijk voor zijn eigen plezier. En soms maakt hij muziek op plaatselijke feestjes, waarmee hij een beetje extra kan verdienen.
In 1916 trouwt John met Gertrude Hoskin, waarmee hij twee kinderen heeft: een zoon, TC Hurt, geboren op 1 april 1919 en een dochter, Ida Mae Hurt, geboren op 26 juni 1921. Kort na de geboorte van Ida Mae gaan John en zijn vrouw uit elkaar. Officieel scheiden zij nooit en zij zorgen samen voor de opvoeding van de kinderen. Ook als zowel Getrude als John nieuwe partners krijgen. Met zijn nieuwe vriendin Jesse Lee Cole krijgt hij nog een zoon, John William.
In het begin treedt John vaak samen op met Shell Smith, net als John een plaatselijk muzikant, en vanaf 1923 vindt hij in fiddlespeler Willie Narmour zijn vaste partner. Hurt verdient een mager inkomen met verschillende baantjes, zoals katoen en mais plukken, vee hoeden en hij werkt af en toe voor de spoorwegen of helpt met het verhogen van de dijken langs de rivieren.
 
Pas in 1927, als hij achter in de dertig is, wordt hij ontdekt. Zijn maat Narmour heeft dan net een in een fiddlewedstrijd gewonnen en mag opnamen maken voor Okeh Records. Hij beveelt John aan bij producer Tommy Rockwell. Deze mag auditie komen doen en speelt “Monday Morning Blues”. Als gevolg hiervan wordt hij naar Memphis gestuurd en maakt daar in februari 1928 acht opnamen voor het Okeh label. Daarvoor ontvangt hij $ 240,- plus onkosten en deze opnamen bezorgen hem vervolgens eind van dat jaar een reis naar New York. Daar maakt hij nog een aantal opnamen en het lijkt erop alsof hij een carrière in de muziek zal krijgen. Maar helaas begint dan de grote depressie en de VS en de mensen hebben dan wel iets anders aan hun hoofd. Mississippi John Hurt wordt gewoon vergeten. John keer terug naar zijn woonplaats Avalon, Mississippi en blijft er de volgende vijfendertig jaar wonen, hoedt het vee, plukt katoen en speelt zijn gitaar alleen nog privé en op de plaatselijke feesten. Omdat Avalon nog steeds erg afgelegen ligt ontwikkelt de muziek van John zich ook niet verder en blijft het dichtbij de pure Deltablues. Deze afgelegenheid zorgt er ook voor dat het zo lang duurt voordat folkloristen naar hem op zoek gaan.
In 1940 worden John en zijn familie getroffen door een tragedie als dochter Ida Mae op 19-jarige leeftijd door haar ex-man wordt gedood. Zij laat twee kinderen na, die door oma Getrude worden opgevangen en opgevoed.
                    
Ergens in de vroege zestiger jaren hoort een bluesverzamelaar uit Washington DC, Tom Hoskins, het nummer “Avalon Blues” met de tekstregel Avalon, my home town, always on my mind/Avalon, my home town.Hij besluit in die plaats eens op zoek te gaan naar iemand die iets van Mississippi John Hurt kan vertellen. Groot is zijn verbazing als hij ziet dat Hurt er al die jaren gewoon heeft gewoond. Hoskins weet hem over te halen mee te komen naar Washington DC. Daar maakt hij in 1964 opnamen voor het Library of Congress.
Binnen korte tijd staat Hurt midden in de belangstelling. Hij treedt op in het collegecircuit en op diverse festivals, waaronder het inmiddels befaamde Newport Folk Festival van 1964. Hij is dan 72 jaar oud. Ook volgen nog een aantal studioalbums, die door het rootslabel Vanguard worden uitgebracht. In de drie jaar die er op volgen heeft hij eindelijk de succesvolle carrière, die hij 35 jaar eerder teleurgesteld vaarwel heeft gezegd.
In 1965 overlijdt Johns oudste zoon TC op 46-jarige leeftijd aan kanker. Hij laat veertien kinderen na, waarvan de meesten nog minderjarig zijn. John en Getrude hebben nu hun beide kinderen overleefd.
 
Lang heeft John niet van zijn roem kunnen genieten, want op 2 november 1966 overlijdt Mississippi John Hurt in Grenada, Mississippi na een hartaanval. Hij laat zijn eerste vrouw Getrude, zijn levensgezellin Jesse, hun zoon en achttien kleinkinderen na.
Zijn aparte gitaarstijl heeft veel navolgers gevonden en ondanks het feit dat hij relatief korte tijd in de belangstelling stond zijn generaties jongere artiesten door hem beïnvloed. Nummers van hem zijn opgenomen door o.m. Bob Dylan, Jerry Garcia, Taj Mahal, Beck en vele anderen. Mississippi John Hurt was een bescheiden, hardwerkende man die nooit echt roem heeft gezocht en toen deze dan ook uitbleef terugkeerde naar zijn eenvoudige bestaan. In de anonimiteit en afgelegenheid bleef de oude Mississippi-bluesstijl uitstekend bewaard als in een soort tijdcapsule.
 

Reacties

Frenk op 20-06-2012 10:32
Mooi verhaal over een fantastische muzikant.
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl