barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Rory Block – I Belong To The Band: A Tribute To Rev. Gary Davis
Na haar vorige twee cd's, die waren gewijd aan de muziek van Son House en Mississippi John Hurt, is het geen grote verrassing dat haar nieuwste een tribuut aan Rev. Gary Davis is geworden. Deze blinde bluesman, ook bekend als Blind Gary Davis, speelde in zijn jonge jaren ragtime, blues en traditionele nummers. Toen hij in de veertiger jaren predikant was geworden legde hij zich toe op gospel. Door het gebruik van duim en wijsvinger wist hij een geheel eigen stijl te ontwikkelen, waarbij hij op de gitaar tegelijkertijd de melodie en begeleiding speelde
Op haar nieuwe album “I Belong To The Band” eert Rory Block deze legende en zijn muziek. Wat wij horen is niet het simpel naspelen van elf songs. Dit tribuut gaat veel dieper, het is alsof zij put uit het hart van Davis' muziek. De songs worden in ieder geval met veel liefde en gevoel gebracht.
Block gaat er stevig tegenaan. Stevig, maar mooi, en dat doet geen afbreuk aan de vertolkingen van de songs. Ze legt er duidelijk hart en ziel in. Ik noem hier speciaal de versies van “Samson & Delilah”, “Twelve Gates To The City” en “Death Don't Have No Mercy”. In het laatstgenoemde nummer wordt de interne strijd van Davis tussen de seculiere blues en geestelijke gospel fraai vertolkt. Het beste nummer is naar mijn mening de gevoelig gezongen ballad “Lo, I Be With You Always”, waarin vooral Blocks gitaarvirtuositeit naar voren komt.
 
Conclusie:
Alleen iemand met de uitzonderlijke kwaliteiten van Rory Block is in staat een dergelijke tribuut-cd te maken. Het is niet genoeg om alleen maar liedjes na te spelen, Block gaat een niveau dieper. En zeker voor fans van hedendaagse akoestische countrybluesgitaar is dit een absolute aanrader.
 

Reacties

Zizy-Marlene op 16-06-2012 18:46
Fantastich zeg .. als je geen foto gezien had van haar .. dan zou je..
na de muziek beluistert te hebben .. een foto van een donkere vrouw verwachten te zien..
 
Lgroets Wil/Zizy
Johnny op 17-06-2012 08:13
Ik heb de cd inmiddels ook gehoord. Ze geeft inderdaad er inderdaad een heel eigen, moderne, draai aan. Heel goed gedaan.
Gelukkig hoor ik als bluespurist ook de muziek van de Reverend er goed in terug.
barnowlblues op 17-06-2012 08:56
@Will : Ze is toch echt helemaal blank, hoor. Maar Rory is al zo lang bezig met bluesmuziek, misschien heeft dat ook geholpen. Bovendien is zij ook een uitstekende gitariste.
 
@Johnny : Helemaal mee eens. Meer over de Reverend zelf vind je overigens hier.

Fijne zondag
Eric
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl