barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Big Walker - Root Walking
Een behoorlijk enerverend leven heeft deze Derrick Walker, zoals hij bij de Burgerlijke Stand bekend staat, inmiddels al achter de rug. Hij is geboren in 1953 en verhuisde op negenjarige leeftijd met zijn moeder naar San Francisco. Precies op tijd om Janis Joplin, Jimi Hendrix, de Grateful Dead en vele andere legendes te mogen aanschouwen. Paul Butterfield leerde hem harmonica spelen en saxofoon leerde hij van Bobby Forte (uit de band van B.B. King) en Nole Jukes (Jimmy
Witherspoon-band). Walker speelde vervolgens onder meer met Luther Tucker, Lowell Fulson, Percy Mayfield, Big Mama Thornton, Sonny Roads, Jimmy McCracklin, Sugar Pie De Santos en Michael Bloomfield. Hij toerde met diverse band door de US en Europa, stond op Broadway en speelde op diverse albums van Eric Bibb. En passant was hij begin zeventiger jaren ook nog karatekampioen.
 
Root Walking” is de tweede cd van de inmiddels in Zweden wonende Big Walker. Als subtitel staat er “Afro-American poems from 17-1800 put to music and original songs”, wat zoveel zeggen wil dat Walker de teksten van een aantal oude gedichten op muziek heeft gezet en er een aantal eigen songs aan toe heeft gevoegd.
En dat er Blues met een grote 'B' wordt gespeeld, dat is meteen vanaf het begin duidelijk. Met een aantal klassemuzikanten, waaronder de gitaristen Stevie Klasson en Maxie Dread, pianist Slim Notini, contrabassist Surjo Benigh en drummer James Bradley Jr, krijgen we een bluesreis aangeboden die voert van de diepe Delta, New Orleans, met de trein naar het noorden, de Chicagoblues en hij is ook niet bang in een soort trance-achtige soulblues mix te duiken.
Er staat m.i. geen enkel zwak nummer op het album en ik pik er een aantal opvallende songs uit. Toppers vind ik zelf “Raise A Ruckus” met het voortjagende ritme, “Wild Black Bill”met een grandioze slidesolo en “Papa Guede”, gebouwd op een Diddley-ritme met een slide die doet denken aan de Allman Brothers Band.
En een aparte vermelding voor het intrigerende “Slave”, de trance-achtige soulblues, die ik al noemde. Een verhandeling over de ellende van de Afro-American, een pittige tekst op geweldige muziek. Dat is althans het begin, ergens halverwege, na een paar seconden stilte, wordt het meteen geweldige rock 'n roll-nummer afgemaakt.
 
BarnOwlBlues vindt:
Daar kan ik kort over zijn: uitstekend! Het was ongetwijfeld een uitdaging om oude gedichten op muziek te zetten en Big Walker heeft dat uitstekend gedaan. Maar zijn eigen songs en de versie van de enige cover (Lead Belly's “Midnight Special”) mogen er zijn. Het album is een indringend vertelde geschiedenis van de Afro-Amerikanen sinds de achttiende eeuw. Een waar geschiedenisboek.
 
 

Reacties

Frenk op 25-07-2012 15:30
Ken 'em niet, maar het klinkt heel goed.
Frank Roszak op 26-07-2012 12:21
Thanks Eric.. Well done my friend. Regards Frank Roszak
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl