barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Chuck Schaeffer Band – The Sound Of The Chameleon
Sinds ik vorig jaar recensies schreef van zijn bands 49 Roll en de Chuck Schaeffer Band hebben Chuck en ik steeds contact gehouden. Hij verraadde me al dat hij een aantal nieuwe songs had opgenomen, waarvan ik een enkele al als preview heb mogen beluisteren. En nu ligt zijn nieuwe EP met vier songs voor mijn neus. Alle vier de songs zijn geschreven door Chuck en hij wordt begeleid door bassist Dave Roman en drummer Bob Martorella. Bovendien doet op twee songs nog Larry Kessler op keyboards mee.
Chuck Schaeffer is geboren in Philadelphia maar hij woont inmiddels al weer geruime tijd in Florida. In zijn muzikale loopbaan heeft hij zoveel verschillende artiesten in zoveel verschillende stijlen begeleid dat hij bekend werd als “De Kameleon”. Maar op zijn eigen albums, zoals “Uncommon Sense”(2011) en deze nieuwe EP kan hij zijn eigen geluid laten horen.
 
Het eerste nummer “The Sound Of The Chameleon” is een beschrijving van zichzelf en zijn muzikale diversiteit. De tekst is veelzeggend en het gitaarwerk doet mij denken aan dat van Ronnie Wood of een vroege Jimmy Page. De zang is nog steeds een zwak punt bij Chuck, hoewel het beter is dan op zijn vorige album. Soms klinkt er wat van Elvis Costello door. “Look No Further” is door de samenzang en Kesslers orgeltonen een mix van rock 'n roll en lichte psychedelica. Maar Chucks vlijmscherpe gitaar maakt een eind aan de zweverigheid en zorgt ervoor dat het rockende blues blijft. Vooral de grappige maar tot nadenken stemmende tekst van “The Only Choice (The Bite Me Song)” en het gitaarduel met zichzelf maken dit voor mij het beste nummer van de EP. En dan zijn we alweer bij de laatste song “Try A Little Gray” aangekomen. Een vlot lopende shuffle met smeuïg klinkende orgelgeluiden en lekker gitaarwerk. De tekst is een oproep niet alles zwart-wit te zien, maar er ook een anders (“gray”) over te denken. Diverse soundbites met de stemmen van o.m. de Dalai Lama, John Lennon, Barack Obama en Nelson Mandela benadrukken deze oproep nog meer.
 
BarnOwlBlues vindt:
Helaas veel te kort, deze EP met vier songs. Het smaakt echt naar meer. Muzikaal zit het allemaal prima in elkaar, de teksten kloppen ook en Chuck laat zien ook nog wat te vertellen te hebben. Zoals ik al schreef blijft de zang het zwakke punt, hoewel er wel een verbetering ten opzichte van het vorige album merkbaar is. Aan de andere kant – ik schreef het al in mijn recensie van het vorige album – blijft zo wel de puurheid gewaarborgd.
 
 

Reacties

Chuck Schaeffer op 28-07-2012 19:33
Eric, Thank you for the positive things you said about the new EP. While I truly couldn't care less what anyone thinks about my voice, I'd like to make just one comment about it. And, after having said this, I will never say another word about it again. It's not an argument; it's my opinion. CSB is about well-written songs and great musicianship. No one in this band is trying to be the next American Idol. I am not promoting myself as a great singer. I am a songwriter and a guitarist. Rockn'roll history is full of singers who singer no better or worse than I do, and yet, they are some of the most successful artists in the past 40 years: Jimi Hendrix, Joe Cocker, Elvis Costello, Mark Knopfler, Bob Dylan, David Byrne, Billy Gibbons, Donald Fagan, Bryan Ferry, Billy Corgan, Leon Russell, Bruce Springsteen, etc..... So in reality, I am in really great company. I mention these artists not to compare myself to any of them, but state that, just like them, as a singer, I am also a stylist. You either like that style or you don't. Clearly, our 1185 fans around the world like it. Since I have no other voice than the one I've got, it will never change. I will never defend the way I sound. I'm okay with it. Thank you again for kind review. I hope to visit you one day. Chuck Schaeffer/CSB Eric, Hartelijk dank voor de positieve dingen die je zei over de nieuwe EP. Terwijl ik echt helemaal niets uit wat iemand denkt over mijn stem, wil ik slechts een opmerking over te maken. En, na dit gezegd, zal ik nooit meer woord meer over. Het is niet een argument; het is mijn mening. CSB is ongeveer goed geschreven songs en grote muzikaliteit. Niemand in deze band probeert de volgende American Idol te zijn. Ik ben niet het bevorderen van mezelf als een groot zanger. Ik ben een songwriter en een gitarist. Rockn'roll geschiedenis is vol met zangers die zanger niet beter of slechter dan ik, en toch, ze zijn enkele van de meest succesvolle artiesten in de afgelopen 40 jaar: Jimi Hendrix, Joe Cocker, Elvis Costello, Mark Knopfler, Bob Dylan, David Byrne, Billy Gibbons, Donald Fagan, Bryan Ferry, Billy Corgan, Leon Russell, Bruce Springsteen, enz. .... Dus in werkelijkheid, ik ben in echt geweldig bedrijf. Ik noem deze kunstenaars niet om mezelf te vergelijken met een van hen, maar stellen dat, net als zij, als zanger, ik ben ook een stylist. Of je graag die stijl of je doet het niet. Het is duidelijk dat onze 1.185 fans over de hele wereld lijkt. Aangezien ik geen andere stem dan degene die ik heb, zal het nooit veranderen. Ik zal nooit opkomen voor de manier waarop ik klinken. Ik ben goed met het. Nogmaals bedankt voor het soort onderzoek. Ik hoop dat ik u bezoekt een dag. Chuck Schaeffer / CSB
barnowlblues op 29-07-2012 23:33
Hi Chuck,
 
Thanks for your reply mail and the message you left behind on the website.
 
You are absolutely right about not caring about what people think about your voice and not trying to be he next American Idol. Musicianship and songwriting of CSB are absolutely okay and I really enjoy your songs. There is humour in it, there is a message in it. Most 'artists' are not even able to do that.
So, please on the road your have taken and give us more of your great music in the future.
 
I have taken the liberty of sending your music to a few radiostations in The Netherlands. Let's see what happens.
Also I hope to meet you sometime.
 
Wishing you all the best,
Eric
Chuck Schaeffer op 30-07-2012 10:15
Thank you again for taking a serious interest in my music. I will certainly send you more of it in thefuture.
I am very pleased that you took the initiative to share it with the broadcast industry your wonderful country.
 
Cheers, Eric
Frenk op 31-07-2012 12:22
Muzikaal niks mis mee, maar zingen kan hij inderdaad niet. Wat een geluid. Zijn liedjes zijn leuk en best grappig, maar om zichzelf nu te vergelijken met Bob Dylan gaat mij ook iets te ver.
Maar goed, de muziek is prima.
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl