barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Roy Buchanan - Live From Austin TX
A guitarist's guitarist wordt hij genoemd, deze Roy Buchanan. En waarom dat zo is wordt op deze cd/dvd wel weer duidelijk. Bij het grote publiek kon hij nooit echt doorbreken, maar voor collegamusici als Jeff Beck en Robbie Robertson was hij een held en voorbeeld. Ook waren Mick Jagger en John Lennon van hem onder de indruk, maar op aanbiedingen tot hun bands toe te treden ging hij niet in. Zijn virtuositeit op de gitaar was onnavolgbaar en er zijn maar weinigen die dit kunnen evenaren.
Op 15 november 1976 zijn de opnamen genaakt, die destijds ook op tv zijn uitgezonden. En nu is het hele spul op dvd en cd uitgebracht. “Het hele spul” is wel wat overdreven; het is net meer dan een half uur. En de vijf songs die worden gebracht zijn al op diverse andere livealbums verschenen. Een beetje weinig qua speelduur en originaliteit dus. Maar goed, het is dan ook een half uur genieten van Buchanans vuurwerk en vaardigheid.
Het begint met “Roy's Bluz”, een slowblues over verraad en wraak waarin Buchanan alles uit de kast haalt op de zes snaren. Hij is geen goed zanger - het lijkt meer op een gesproken gebrom – en daar om hield hij gelukkig meestal maar mond. In dit nummer bromt hij wat in de microfoon, maar verder laat hij het aan zijn gitaar over. Dan volgt het funky “Soul Dressing” van Booker T. & the MGs, waar het hammondorgel het hoofd biedt aan het gitaargeweld. “Sweet Dreams” is zo'n beetje de signaturesong van Buchanan. Wat hij hier weer uit de kast haalt door te spelen met de volumeknop grenst aan het ongelooflijke. Het publiek kan alleen maar als in een trance gebiologeerd toekijken.
In het door Jimi Hendrix beroemd geworden “Hey Joe” gaat Buchanan het nummer op geheel eigen wijze te lijf, waarbij hij niets van de Hendrixversie overlaat. Hij begint rustig en schakelt op het einde nog even over op enkele maten van de andere Hendrixklassieker “Foxy Lady”. Dan zijn we alweer bij het laatste nummer aangekomen met “The Messiah Will Come Again”. Het nummer begint met enkele gesproken regels, waarop Buchanan zijn gitaar zeer lyrisch inzet. Een van de mooiste intro's die ik ooit heb gehoord. Afwisselend voert hij ons dan mee met lange gedragen tonen, gevolgd door een cascade van vuurwerk om dan weer emotioneel spelend te eindigen.
 
BarnOwlBlues vindt:
Zoals ik al schreef is de cd/dvd te kort en de nummers hebben we allemaal al wel eens van hem gehoord. De dertig minuten waarop wij hier worden getrakteerd zijn het meer dan waard. Buchanan kreeg tijdens zijn te korte leven niet de waardering, die hij verdiende. “Live From Austin TX” is te beschouwen als document van 's mans kunnen.
 
Meer over Roy Buchanan is te lezen in mijn biografie: KLIK HIER
 

Reacties

Frenk op 28-07-2012 17:13
Absolute topklasse. Gewoon nog steeds de beste
 
Greetz
Frenk
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl