barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Leadfoot Rivet - Welcome To My Mongrel Music World!
Als je Leadfoot Rivet hoort zou je niet zeggen dat hij een Fransman is. Hoewel hij wel wat verre familie in Louisiana schijnt te hebben is hij toch geboren en getogen in Frankrijk. Al sinds 1962 is deze Alain Rivet actief in de muziek. Begonnen met diverse bandjes, en passant maakte hij nog deel uit van de Franse cast van de musical 'Hair', kreeg hij gaandeweg steeds meer gevoel voor de blues. Op zijn vele reizen naar de VS deelde hij het podium met artiesten als Bo Diddley, Gatemouth Brown, Kevin Ayers, Larry Garner en Homesick James om er maar een paar te noemen.
Hij heeft inmiddels een achttal albums gemaakt en op zijn laatste “Welcome To My Mongrel Music World!” wordt hij niet door de minste musici begeleid. Zijn vaste band bestaat uit gitarist Pat Baudot-Lamot, bassist Chris Mellies en drummer Stephane Avellaneda. Daarnaast doen nog Fred Chapellier (ook bekend als de Franse Roy Buchanan), Jean-Paul Avellaneda, John Mooney en Tom Principato mee. En dan haal je toch heel wat in huis.
Rivet speelt een mengelmoes van blues, fado en swampmusic, terwijl ik ook wat Argentijns en Mexicaanse invloeden hoor. Gooi dit allemaal door elkaar en je hebt “Mongrel Music”. We krijgen in de zeventien songs op de ruim 65 minuten durende cd inderdaad van alles voorgeschoteld. Van de diepste Louisiana swampblues tot en met gospel; het zit er allemaal in. Door het gebruik van niet altijd gangbare instrumenten krijgt het geheel daarbij ook nog eens een flinke scheut Americana c.q. Roots mee. Vooral Fred Chapellier komt met van alles wat snaren heeft op de proppen: elektrische sitar, mandoline, bouzouki, cister (een soort middeleeuwse gitaar) en diverse normale gitaren. Die man beheerst werkelijk van alles.
De meeste songs zijn door Rivet zelf geschreven en de teksten, die in het meegeleverde boekje zijn na te lezen, hebben soms een wat komisch-autobiografische inslag terwijl die van andere weer ontroeren.
De eerste twee songs “Split Personality” en de gospelachtige “I Feel Like I'm Sinking” geven de indruk dat het niet zo goed gaat met meneer Rivet. Maar dat valt verder gelukkig allemaal mee. Ik licht er verder nog een paar uit. “Friend Lover Wife” is een puur liefdesliedje, terwijl in de droevige slowblues “She Put The Jinx On Me” de liefde weer helemaal voorbij schijnt te zijn. Mede door Chapelliers mandolinespel krijgt de song een extra treurige lading. “Them Changes” is een met sinistere stem gezongen rockende blues met een prachtige gitaarsolo van Jean-Paul Avellaneda. In “Mongrel Music” wordt op gepaste wijze uitgelegd waar dit begrip nu eigenlijk voor staat. “Apples Dipped In Candy” is een lekker bluesy niemendalletje, terwijl “Dead End Avenue” op serieuze wijze het uitzichtloze bestaan van een paar mislukkelingen beschrijft. Door het gebruik van mandoline en slide komt Ry Cooder nog even om de hoek kijken. In “A Godsend” zit heel wat maatschappijkritiek verborgen. Goed luisterend naar de tekst van “I'll Find The Exit” ga je toch weer twijfelen aan 's mans geestelijk gesteldheid, maar gelukkig voor ons weet hij deze wanhoop in een fraai stuk Cooder-achtige muziek te verpakken. “How I Love Them Good Ole' Blues” is een waardig afsluiter van dit album. Een lekkere blues om nog even na te sudderen.
 
BarnOwlBlues vindt:
Een uitstekend album. Blues met wat invloeden van buitenaf en nog steeds Blues met een grote 'B'. Vijfenzestig minuten Genieten met een grote 'G'. Absolute topklasse. Als hij ooit nog eens Amerikaan wil worden dan hoeft hij alleen maar dit album mee te nemen; een inburgeringsexamen is dan niet meer nodig. 

Reacties

Frenk op 08-08-2012 08:30
De naam zei kij niets, maar aan het filmpje te horen is het een goeie
 
Greetz
Frenk
Zizy-Marlene op 08-08-2012 14:01
Hehe.. ik kan het weer goed lezen.. En ik kan niet zeggen wat mooi maar ook niet wat lelijk dus houd ik het op...ikvind dit heel bijzonder :-)
Han de Tekort op 08-08-2012 17:32
Het heeft wel wat. Het is sowieso live, dus laten we het maar houden op 'puur'.
Crazy Martin op 09-08-2012 11:10
Mooie site, heel informatief. Die ga ik eens op mijn gemak doornemen
 
Groeten
CM
Leadfoot Rivet op 09-08-2012 19:48
Dear sir,
Thanks for sending your review: I vaguely read Dutch so I got just a taste of what you've been writing and it seems very positive indeed.
But, as you offer it, I 'll be glad to receive the English translation.
Many thanks in advance!

My best
Leadfoot Rivet
Leadfoot Rivet op 26-08-2012 10:26
Don't know what went wrong but I'm unable to open the attached document: 
It keeps saying it's not readable. Wonder why as thé dutch review on your site was nô problem. Can you try again a different way ? 
Thanks in advance.
ALR
 
Alain Rivet op 27-08-2012 12:30
Dear Eric,
 
Thanks a lot. This time it worked perfectly.
Really touched by your compliments and insightfull understanding.

Our best
Leadfoot & FB
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl