barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Marion James - Northside Soul
Eindelijk verschijnt na negen jaar een nieuw album van Marion James. Wacht even, zegt de oplettende lezer, vorig jaar schreef je toch een recensie van haar album “Essence”. Dat klopt, maar dat was oorspronkelijk een album uit 2003 dat door EllerSoul Music opnieuw werd uitgegeven. Overigens een uitstekend album en mijn muziekleverancier Frank Roszak wist mij al te verraden dat er plannen waren voor een geheel nieuw album. En dat album, “Northside Soul” ligt nu voor me.
En EllerSoul Records uit Virginia heeft weer flink uitgepakt. Marion wordt begeleid door een aantal topmuzikanten uit Richmond, VA. Van wie de – naar mijn mening – een van de beste gitaristen van de laatste tijd, Ivan Appelrouth, keyboardspeler Steve Bassett en bassist Tod Ellsworth, die ook de productie deed, er maar drie zijn.
 
Van de dertien nummers zijn er maar liefst zes door Marion zelf geschreven. De muziek die wordt gebracht is een zeer aangename mix van blues, soul, gospel en funk en dat betekent bijna een uur genieten van ouderwets heerlijke muziek. Beginnend met het swingende “I Fell” tot en met de Willie Dixon-classic “I Just Want To Make Love To You” laat deze dame horen en voelen hoe soul en blues eigenlijk horen te klinken.
Hoewel het stuk voor stuk uitstekende songs zijn zal ik er een paar uitlichten. Het funky klinkende “Smokin’ Hot” valt op door de lange heldere gitaarsolo van Appelrouth. Een van de beste nummer is de soulachtige blues “Confused World”, met een sociaalbewuste tekst mooi afgerond door sfeervol gitaarwerk en in de Ray Charles-cover “I Believe To My Soul” krijgen alle muzikanten de kans zich wat uitgebreider te laten horen.
 
BarnOwlBlues vindt:
Ook voor Marion James is de uitdrukking ‘de oudjes doen het nog best’ van toepassing. Zij had al in 1966 een Top 10 hit en ooit zat een nog hele jonge Jimi Hendrix in haar band.
Complimenten aan EllerSoul Records, die het vertrouwen in haar stelde, en uiteraard ook aan de uitstekende band. Maar vooral hulde aan Marion James die met haar eigen songs en geweldige stem een prachtig album heeft gemaakt.
 

Reacties

Frenk op 15-08-2012 11:58
Prachtig, een ander woord heb ik er niet voor.
 
Greetz
Frenk
Frank Roszak op 16-08-2012 09:03
Thank U Eric
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl