barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Walter Trout – Blues For The Modern Daze
Vrolijker heb ik hem wel eens gehoord, deze Walter Trout. Het is duidelijk dat hij niet veel vertrouwen heeft in de hedendaagse wereld en dat weet hij dan ook uitstekend te verwoorden op zijn nieuwste cd “Blues For The Modern Daze”. De titel zegt het al zo'n beetje.
Na jarenlang als begeleider van o.m. Canned Heat en John Mayall te hebben gewerkt besloot hij in 1990 dat het zo mooi was geweest en begon hij aan een solocarrière. Een uiterst succesvolle solocarrière, waarbij hij bijna constant aan het rondtoeren is geweest en ook op regelmatig basis albums uitbracht. Dit is inmiddels zijn 21e. In de loop van de jaren hebben we hem ook zien groeien als componist en wat hij te vertellen heeft wordt in prachtige songs verpakt.
 
Het album opent met het rauw “Saw My Mama Crying'”, een stevig bluesrocknummer, waarin hij de strijd beschrijft die de werkende klasse dag op dag moet leveren. Het wat tragere “Lonely” laat hem zien als oude man, die niet meer zo goed kan meekomen met de tijd met de luid telefonerende en constant internettende jeugd, die geen oog heeft voor wat er in de omgeving gebeurt. Herkenbaar, niet waar? Een waarschuwing ligt in “The Sky Is Falling Down”, een duistere tekst omlijnd door geweldig gitaarwerk. Er wordt wat meer gas teruggenomen in het traditioneel getinte “Blues For My Baby”. Je waant je zo maar zo'n vijftig terug in de tijd. Dit wordt gevolgd door het stevig rockende “You Can Never Go Home Again”. Met “Recovery” zoekt Trout wat meer de classic rock-kant op met een gitaar a la Robin Trower. “Turn Of Your TV” heeft een grappige tekst die ook tot nadenken stemt over de uit de hand gelopen vercommercialisering en troep die wij op tv voorgeschoteld krijgen. De slowblues “Lifestyle Of The Rich And Famous” is een waarschuwing aan de rijken en machtigen dat hun zoete leventje zo maar snel afgelopen kan zijn.
“Never Knew You Well” is een ballad vol met persoonlijke tragiek. In het gesproken gedicht “Puppet Master” is Trout op zijn duisterst en depressiefst en in het erop volgende verontrustende “Money Rules The World” beschrijft hij wat de gevolgen voor de gewone burger zijn van de onbeperkte rijkdom en bemoeienissen van grote bedrijven en banken. Een rustpuntje is de liefdesballade “All I Want Is You”, maar dan gaat het gas er weer op in “Brother's Keeper”. Een lekker rockend nummer met een gospeltintje. Het titelnummer “Blues For The Modern Daze” is een song die begint met een akoestische basis in Deltablues-verpakking, waarbij de invloed van Blind Willie Johnson sterk aanwezig is. Het duurt niet lang of de elektrische gitaar wordt opgepakt en het vuurwerk spat als het ware uit de boxen. Bij het laatste nummer “Pray For Rain” is Trout helemaal op de akoestische toer. Een in vergelijking met de rest van het album een vrij rustig nummer en daardoor misschien zeer effectief. De tekst roept toch een aantal vragen op die niet makkelijk te beantwoorden zijn en je dwingt na te denken.
 
BarnOwlBlues vindt:
Er zijn veel artiesten die in staat zijn hun zorgen voor de wereld en de toekomst te verwoorden. Ik noem een Bruce Springsteen en een Ry Cooder. En Walter Trout mag in dit rijtje worden opgenomen. Hij doet dit op geheel eigen wijze, in een bluesrock-verpakking, maar als songwriter kan hij zich meten met deze beiden. Door deze boodschap en de opbouw en gevarieerdheid van de songs en de muzikaliteit van de band en natuurlijk het meeslepende spel van Trout zelf is dit een van de beste, zo niet het beste album uit zijn loopbaan geworden.
 

Reacties

Frenk op 17-08-2012 11:51
Ik heb Trout nooit iets slechts horen spelen; het is eigenlijk altijd goed wat hij maakt. Maar na dit gloedvolle betoog ben ik 'bang' dat ik dit album ook moet hebben.
 
Greetz
Frenk
Han de Tekort op 18-08-2012 11:47
Ik heb hem al, inderdaad een top-cd
 
Gr Han
Hans de Waard op 18-08-2012 19:54
Top!
Crazy Martin op 22-08-2012 16:54
Geweldig. Vaak gezien en de meeste van zijn cd's in mijn kast. Deze komt er ook heel snel bij.
 
Groet
Martin
Ed R. op 18-10-2012 16:58
Hoi Eric,
Tjonge zeg, wat is die CD van Walter Trout enorm vet, ben blij dat je hem alsnog gebrand hebt.
Zit er nu al weer voor de 5e keer naar te luisteren, tik van me om dat een aantal keer na elkaar te doen.
Hoor ik steeds weer iets nieuws.
 
Groet Ed
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl