barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
JvT Band - Old Love / For You

JvT Band staat voor de Jeroen van Tuijl Band en Jeroen is zanger/gitarist afkomstig uit het Noord-Hollandse Bovenkarspel. Ik kreeg onlangs zijn nieuwste, en tweede, cd "For You" toegestuurd en daarbij ook maar meteen zijn eerste "Old Love" met het verzoek er ook eens naar te luisteren. Nu ben ik de rotste niet en doe dat natuurlijk graag.


Ik begin natuurlijk met het eerste album, "Old Love" uit 2011. Jeroen wordt hier begeleid door de bassisten Hans Snel en Mick Bekker en drummer Rene Wit. Blues-rock from the soul wordt nog extra vermeld op de hoes, dus dat belooft wat. En die belofte wordt meteen ook ingelost met de boogie "My Soul". Jeroens rauwe stem en felle gitaar, dit allemaal ondersteund door de strakspelende ritmesectie, geven meteen het visitekaartje af. Dit wordt gevolgd door de klassieker "Crosscut Saw", dat door het staccatospel en de venijnige gitaarsolo een geheel eigen bewerking heeft gekregen. Daarna volgt de Claptonsong en titletrack "Old Love", waarvan alleen de tekst nog maar aan het origineel doet denken. En dat kom ik een stuk verder bij "Sinner's Prayer" ook tegen. Toch maar even bij Jeroen nagevraagd en hij vertelde me inderdaad dat hij de originele teksten heeft genomen en daar verder geheel eigen nummers van heeft gemaakt. En nummers die er mogen zijn, dat kan ik beamen. De andere zeven songs zijn geheel eigen composities en ook die mogen naam hebben. Vooral de ballade "Tell Me Why" en het solo gezongen en met akoestische slidegitaar gespeelde "Sunday" hebben indruk op mij gemaakt.

Zijn nieuwe album "For You" is net uitgekomen en bestaat uit tien eigen composities. De rest van de band bestaat uit de al genoemde Hans Snel en Rene Wit. Het felle gitaarintro van "Lumpsugar Love Affair" geeft meteen aan dat de rauwe bluesrock van het eerste album ook hier weer de boventoon voert.Het is een stevige rocksong, waar niet alleen de gitaar de hoofdrol speelt, maar ook ruimte wordt gemaakt voor een drumsolo, iets wat je zelden meemaakt op een studioalbum . Je moet maar durven, maar het werkt hier gewoon. Dit gaat over in de zwaarmoedige gitaartonen van "My Woman, een song over afscheid nemen van de vrouw waar je nog steeds van houdt. na de rocksong "For You" volgt het instrumentale "No Voice", waarin Jeroen heel duidelijk op de Hendrix/Vaughan/Trower-toer gaat. En dat gaat hem uitstekend af. In "Time" voel ik een invloed van vroege progrock, zo'n beetje de stijl van een Uriah Heep. Daarna volgt de blues "Tonight", een leuk verhaal verpakt in een mooie ballad. En eh... Jeroen, in noodgevallen heb je altijd nog je rechterhand..... "Wee Boy Brown" begint als een onvervalste rocksong en verrast door tempowisselingen om weer behoorlijk stevig te eindigen. Een van de mooiste songs is voor mij "Dead End Street", een hartverscheurende blues met grandioos gitaarwerk van Jeroen, waarbij een grote invloed van Robin Trower blijkt. Ik dacht dat je je liefdesverklaring bij je geliefde zachtjes in het oor hoorde te fluisteren. Maar Jeroen denkt daar anders over en als de manier waarop hij dit in "Mo's Song" doet zijn gewoonte is moet zijn vrouw inmiddels stokdoof zijn. Man, wat een geweld, maar een prima song. Met het acht minuten lange "Cry Baby" zijn we al weer aan het einde van de cd gekomen en hierop laten de heren nog even horen wat ze allemaal in huis hebben. Het is weer een stevige bluesrocker die alle ingrediënten in zich heeft die we willen horen: een strakke en opwindende ritmesectie, opwindend ruig, maar melodieus gitaarwerk en een rauw stemgeluid. Een waardige afsluiter.

De JvT Band en Jeroen van Tuijl in het bijzonder zijn een aanwinst van de bluesrockscene van Nederland, maar zeker ook het buitenland. Fans van mensen als Julian Sas, Robin Trower en Walter Trout kunnen beide cd's zonder enige terughoudendheid aanschaffen.
Voor meer informatie verwijs ik n aar de website www.jeroenvantuijl.nl


 Reacties

Zizy-Marlene op 27-10-2012 13:32
Ik heb hier een beetje gemixt gevoel bij.. sommige gedeeltes vind ik goed en vooral de gitaar.. maar ik vind een geluid erg over heersen..daar trok steeds mijn oor naar.. en dat moet niet denk ik dan ;-)
 
fijn weekend Eric x
Frenk op 28-10-2012 13:08
Het geluid is niet optimaal, maar ik krijg wel een goede indruk van de band. En dat klinkt prima.

Greetz
Frenk
Han de Tekort op 29-10-2012 07:30
Het is het wat stevigere werk, maar ik mag het wel.
 
Groet
Han
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl