barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Stuart James Band - Changing Lanes
 
Dat rauwe bluesrock blijkbaar het best met slechts drie personen gespeeld kan worden wordt sinds Cream en de Jimi Hendrix Experience steeds opnieuw bewezen. Ook de Stuart James Band laat live zien, en vooral horen, dat het niet op een andere manier hoeft, hoewel voor dit album een extra keyboardspeler is aangetrokken. Het rond naamgever, zanger gitarist Stuart James gevormde trio bestaat verder uit zijn jongere broer Junior James (bas, zang) en
Spencer Blackledge (drums). Deze Engelse band werd in 2007 opgericht en na korte tijd in pubs gespeeld te hebben promoveerden zij al snel naar de clubs en stonden samen met mensen als Joe Bonamassa en Dr. Feelgood op het podium. Na een veelbelovend eerste album werd de band vanwege andere verplichtingen ontbonden, maar in 2010 volgde de reïncarnatie en recent kwam het tweede album "Changing Lanes" uit.
 
Het album bestaat uit zeven door Stuart zelfgeschreven nummers, waarvan een in samenwerking met broer Junior en een tweede met F. Collins. Op zes van de songs speelt Mark Vincent drums en een wordt door de huidige drummer waargenomen. De al genoemde  keyboardspeler heet Chad Marriott.
Het album begint met twee stevige rockers, "Canging Lanes" en "Jagerblind" voordat het wat ingetogener wordt met het mooie :"Take This Love". Vooral Chads fraaie toetsenwerk draagt bij aan de sfeer van het nummer. Met "Funky #1 2011" krijgen we precies wat wordt beloofd. Het strakke funkwerk van drums en bas maakt er een swingende song van en de spetterende solo's maken het helemaal af. Met "Who's To Blame?" keren we weer terug naar de rauwe bluesrock. Mede door Stuarts indrukwekkende gitaarsolo wordt het een van de beste songs van de cd. Het wordt wat treuriger in "Admit It", dat met zijn akoestische gitaarbegeleiding in zwaar contrast staat met de uitsmijter "Fool For The Faces", dat weer ouderwets ruig uit de speakers knalt.
 
Conclusie: Op zich een erg leuk album. De Stuart James Band brengt niets nieuws en is niet echt origineel, maar dat vind ik persoonlijk niet erg. Het is een album waarop de gitaar heel erg prominent aanwezig is. De muziek zit vakkundig in elkaar en biedt voldoende variatie. En, wat erg belangrijk is, er wordt duidelijk met plezier gespeeld en dit wordt ook als zodanig op de luisteraar overgebracht.
 

Reacties

Stuart James op 08-11-2012 07:17
Hi Eric
Yes please send the review in English and thank you very much for your interest and taking time to review the band!!
Best regards
Stuart
Eric op 08-11-2012 08:19
Thanks for this Eric, and again for your interest.
Speak to you in the future I hope.
Stuart James
Frenk op 08-11-2012 10:09

Klinkt goed!

Greetz

Frenk

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl