barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
The Animals

De uit Noord-Engeland afkomstige Animals stonden aan de wieg van de Engelse Bluesboom van begin jaren zestig. Samen met band als de Rolling Stones en de Yardbirds zorgden zij voor de popularisering van de blues en de daaruit voortkomende wereldwijde belangstelling voor dit muziekgenre.

De band wordt in de havenstad Newcastle-Upon-Tyne opgericht in 1958 de Kansas City Five met pianist Alan Price, drummer John Steel en zanger Eric Burdon. Price verlaat de band om zich bij de Kontours te voegen en Eric Burdon vertrekt naar Londen. Bassist Bryan 'Chas' Chandler is dan lid van deze band. Als John Steel zich bij de band voegt gaat het een tijdje verder onder de naam The Alan Price R&B Combo. In 1963 keert Burdon terug naar zijn geboortestad en hij wordt bij de band ingelijfd. Vanwege hun wilde podiumact worden zij ‘animals’ genoemd en al snel nemen zij deze geuzennaam aan. De bezetting bestaat dan uit Burdon, organist Alan Price, bassist Chas Chandler, gitarist Hilton Valentine en drummer John Steel. Zij putten hun inspiratie uit de blues en rock 'n roll uit Amerika en voegen daar de sentimenten van de Engelse werkende klasse toe. Opvallend is de rauwe stem van Burdon, die woede en kwelling toevoegt, en het orgelspel van Price, die op zijn beurt zorgt voor dramatische accenten en een jazz/blues-sfeer. In het begin spelen zij voornamelijk songs van Jimmy Reed, John Lee Hooker en Nina Simone.

Onder de nieuwe naam brengen zij hun eerste zelfgeproduceerde EP uit, die wordt opgemerkt door organist Graham Bond. Hij wijst impresario Giorgio Gomelsky op de groep. Deze huurt de band in voor optredens in zijn eigen Crawdaddy Club en door producer Mickie Most krijgen zij een contract aangeboden bij EMI/Columbia. Dit resulteert in de eerste single "Baby Let Me Take You Home", dat de 21e plaats behaalt in de Britse hitlijsten. Met het uitbrengen van " House Of The Rising Sun", een bewerking van de versie van Josh White, in februari 1964 hebben zij zowel in Groot-Brittannië en de VS een nummer 1-hit. Zij zijn de eerste groep na de Beatles, die deze positie behalen. Hun op een Amerikaanse folksong gebaseerde versie is een mijlsteen van de British Invasion. Hoewel zij niet meer op de eerste plaats komen behalen hun volgende singles stuk voor stuk hoge posities in de Amerikaanse hitlijsten. Hierop verschijnt hun eerste lp, "The Animals". Zij gaan door met het scoren van hits als "We've Gotta Get Out of This Place", "It's My Life", "Inside Looking Out" en "Don't Bring Me Down" en een tweede lp, "Animal Tracks" verschijnt.

De band blijft in de oorspronkelijke samenstelling bijeen totdat Alan Price hen in 1965 vanwege zijn vliegangst verlaat. Dat is de officiële versie van het verhaal. Er wordt ook verteld dat op aanwijzing van het management de naam van Price als arrangeur achter "The House Of The Rising Sun" zou worden gezet, hoewel het arrangement door de band was gemaakt. Later zou de opbrengst dan worden verdeeld. Deze verdeling heeft nooit plaats gevonden en plotseling kreeg hij last van vliegangst. Ook wordt gesproken dat de interne strijd om leiderschap van de band tussen Price en Burdon de aanleiding was van diens vertrek. Hoe het ook zij, hij wordt vervangen door organist/pianist Dave Rowberry. Inmiddels groeit de onvrede met het materiaal dat zij krijgen van hun producer Most. Niet alleen is het te commercieel voor hun smaak, maar het geeft ook een geheel verkeerd beeld van de band. Het grootste deel van het materiaal komt namelijk uit de liedjesfabriek The Brill Building in New York. Ondanks een zevende plaats op de Britse hitlijsten en een eveneens grote hit in de VS met "It's My Life" beëindigen zij hun samenwerking met Most en EMI/Columbia. Zij gaan een contract aan met Decca/London Records en laten op hun derde lp "Animalisms" een krachtiger geluid horen. In 1966 verlaat Steel de band en wordt vervangen door Barry Jenkins. Halverwege 1966 verlaat Chandler de band en aan het eind van dat jaar volgt ook Valentine hem. Chandler heeft in New York gitarist Jimi Hendrix ontdekt en hij wordt diens manager.

Burdon gaat door onder de naam Eric Burdon & the Animals. De bezetting bestaat dan uit drummer Barry Jenkins, gitarist/violist John Weider, bassist Danny McCullogh en gitarist Vic Briggs. De band gaat min of meer als soloact van Burdon door het leven en brengt in 1967 de lp "Eric Is Here". Na het aflopen van het contract met Decca komt de band onder bij MGM en de lp "Eric Burdon and the New Animals" verschijnt. Hierop gaat de band meer de kant op van de psychedelica. Hits als “San Franciscan Nights” en “Monterey” volgens. In 1968 verlaten Briggs en McCullogh de band om te worden vervangen door toetsenist/zanger Zoot Money en gitarist Andy Summers. Weider schakelt over op bas. Maar in 1969 trekt Burdon zelf de stekker eruit en hij verhuist naar Los Angeles om zich bij de zwarte funkband War te voegen. Met de single " Spill The Wine” wordt de derde plaats in de Amerikaanse hitlijsten behaald. Er volgen nog twee albums, maar gedesillusioneerd in de muziekbusiness trekt hij zich vervolgens terug. War gaat zonder hem door en heeft nog diverse hits. Na enkele jaren bedenkt Burdon zich en keert weer terug als soloartiest. In deze hoedanigheid treedt hij in de zeventiger en tachtiger jaren veelvuldig op en maakt hij ook opnamen. 

In 1976 komen de originele Animals – Burdon, Chandler, Price, Valentine en Steel - weer bijeen voor een tournee en zij nemen het uitstekende album "Before We Were So Rudely Interrupted" op. Intussen heeft Eric Burdon nieuw terrein ontdekt en hij verschijnt in enkele Europese films. Hij speelt de hoofdrol in de Duitse film "Comeback", waarvoor hij ook de soundtrack schrijft. In 1983 vormen Burdon en Price samen met Zoot Money, percussionist Nippy Noya, saxofonist Steve Gregory en gitarist Steve Grant een nieuwe versie van The Animals. Het album “Ark”, met volledig nieuw materiaal, wordt goed ontvangen en komt hoog in de verkooplijsten. Er volgt dan ook een wereldtournee. Aan het eind van het jaar wordt duidelijk dat het hoge tempo zijn tol eist en de band valt wederom uiteen. Voor de film " Joe Versus The Volcano" met Tom Hanks neemt Burdon het nummer "Sixteen Tons" op. In 1990 toert Burdon met Robbie Krieger (van The Doors) n hij speelt een bijrolletje in de film “The Doors” van Oliver Stone. Daarnaast studeert hij bij The Actor’s Studio in Los Angeles en hij verschijnt in nog wat meer films en tv-series. In 1991 werkt hij samen met Brian Auger en vormt met hem de Eric Burdon/Brian Auger Band, waarmee hij voornamelijk in Europa optreedt. Uit deze samenwerking komt het dubbel live-album “Access All Areas” voort.

Chas Chandler overlijdt in 1996 aan een hartaanval, Dave Rowberry overlijdt in 2003. In 1994 worden Eric Burdon en the Animals opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Vanaf het begin van de negentiger jaren werken verschillende bands, die zichzelf de Animals noemen. In 1993 vormt Hilton Valentine Animals II. John Steel komt er een jaar later bij en ook Dave Rowberry maakt er vanaf 1999 deel van uit. Valentine verlaat de band dan weer en het geheel gaat verder als The Animals. Daarna als Animals and Friends. Maar ook Danny McCullogh brengt een aantal albums uit onder de naam The Animals. En Burdon blijft niet achter en vormt Eric Burdon and the New Animals. Een band met een geheel eigen geluid. Hij wordt hier begeleid door de gitaristen Dean Restum en Neal Morse, bassist Dave Meros en de legendarische drummer Aynsley Dunbar. Met deze band reist hij aan het begin van het millennium de wereld rond en is hij vaak de hoofdact van een aantal festivals. In 2003 wordt de naam gewijzigd in Eric Burdon and the Animals, waar Hilton Valentine dan ook nog een tijdje deel van uitmaakt.

Omdat John Stel de naam The Animals heeft laten registreren heeft hij het recht deze naam te voeren. Burdon is het daar niet mee eens, omdat hij het eigenlijke gezicht van de band was. Maar omdat hij de band al vanaf 1967 ‘Eric Burdon and the Animals’ heeft genoemd en daardoor afscheid heeft genomen van de oorspronkelijke oordeelt de rechter in zijn nadeel.

Reacties

Frenk op 21-11-2012 10:04

Weer een mooie bio. Zo is me weer heel wat duidelijker geworden

Greetz

Frenk

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl