barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Willie Buck - Cell Phone Man

Je hoort regelmatig de kreet ‘old school’ vallen, waarmee dan wordt bedoeld dat de artiest in kwestie nog van de oude stempel is. Maar als er iemand ‘old school’ genoemd mag worden is het toch wel Willie Buck. Luisterend naar hem waan je je helemaal terug in het Chicago van de vijftiger jaren. De glansjaren van Muddy Waters, Jimmy Rogers, Howlin’ Wolf en noem maar op.

Willie Buck is een relatief onbekende naam in de blueswereld. Hij is in 1937 geboren in Mississippi als Willie Crawford en kwam in de vijftiger jaren in Chicago terecht, waar hij al die jaren als automonteur heeft gewerkt. Enkele jaren geleden verscheen het album ”The Life I Love”, dat een heruitgave was van een in eigen beheer uitgegeven lp aangevuld met wat live-opnamen uit 1982. Nu is recent een volledig nieuw opgenomen cd uitgekomen, waarop Buck wordt begeleid door de Rockin’ Johnny Band met Rockin’ Johnny Burgin en Rick Kreher op gitaar, John Sefner op bas en Steve Bass op drums. En dit alles aangevuld met pianist Barrelhouse Chuck en de harmonica’s en Martin Lang en Bharath Rjakumar.

En wat we te horen krijgen is inderdaad ‘old school’. Het is duidelijk dat Willie Buck vooral sterk is beïnvloed door Muddy Waters. Dit komt tot uiting in de vier covers van Waters die er op staan, namelijk “Two Trains Running”, “My Eyes Keep Me In Trouble”, “Blow Wind Blow” en “Streamline Woman”, maar ook Bucks eigen composities leunen erg sterk naar de grote meester. Dat is helemaal geen probleem, Buck en zijn band brengen de songs met veel verve en overtuiging. De band is uitstekend op dreef en Bucks rauwe stem geeft de songs is mooie emotionele lading mee.

Conclusie: Wat er wordt geboden is niet bijster origineel. Er worden geen nieuwe wegen ingeslagen noch wordt er geëxperimenteerd. Niets van dit alles. Willie Buck blijft bij het oude: gewoon lekkere 50’ies style Chicago blues.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl