barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Steve Lukather - Transition

We kennen Steve Lukather allemaal als de meestergitarist van Toto en jarenlang, net als zijn collega’s van Toto, een van de meest gevraagde sessiegitaristen. Maar ook als soloartiest doet hij van zich spreken en met “Transition” is zijn tiende soloalbum onlangs op de markt gekomen.

Voor degenen die hem solo nog niet kennen kan worden gezegd dat zijn stijl behoorlijk wat ruiger en bluesier is dan dat van Toto. Hoewel die live toch ook flink konden uitpakken. Met een keur aan begeleiders, zoals Phil Collen (Def Leppard), de bassisten Lee Sklar, Nathan East, John Pierce en Tal Wilkenfeld, zijn vaste begeleiders Steve Weingart, Renee Jones en Eric Valentine, drummers Gregg Bissonette, Chad Smith (Red Hot Chili Peppers), Tos Panos, en Lukathers langjarige partner-in-crime keyboardspeler en medeproducer C.J. Vanston heeft hij weer en prachtig album uitgebracht.

Door wat problemen in de persoonlijke sfeer, zoals een echtscheiding, een sterfgeval in de familie en zakelijke beslommeringen, was de zin in muziek maken wat getemperd. Maar blijkbaar heeft Steve de zaken weer op een rijtje, wat heeft geresulteerd in het meest persoonlijke album dat hij tot nog toe heeft gemaakt.

De eerste tonen van “Judgment Day” geven een duidelijke progrock-richting aan. Het nummer zit vol met spannende wendingen en aparte geluiden. “Creep Motel” is bluesier en geeft duidelijk de rauwere kant van Lukather weer, terwijl hij zich in de ballade “Once Again” vooral tekstueel van een gevoeligere kant toont. In “Right The Wrong”, een mix van pop, rock en R&B, komt iets van de bekende Toto-stijl terug. De titelsong “Transition” is een vreemde eend in de bijt. Mede door het gebruik van synthesizer, viool en niet in de laatste plaats Steve vlijmscherpe gitaar hangt dit ergens tussen rock en fusion jazz. Een intrigerende song, dat is een ding dat zeker is. “Last Man Standing” is een echt Toto-nummer en een directe verwijzing naar het afscheid van de gebroeders Porcaro: Jeff die in 1992 is overleden, en Mike, die aan ALS lijdt en niet lang meer te leven zal hebben. Het volgende nummer “Do I Stand Alone” kan hierop als vervolg worden gezien. Met het bluesachtige “Rest Of The World” staat Lukather weer met beide benen op de grond en rockt hij weer als vanouds. De afsluiter “Smile” is de enige cover en oorspronkelijk geschreven door Charlie Chaplin. De tekst wordt volledig door de gitaar overgenomen en op relaxte wijze wordt dit album afgesloten.

Conclusie: Met “Transition” heeft Steve Lukather weer een mooi album op de markt gebracht. Muzikaal gezien zit het goed in elkaar en, hoewel het niet nieuw en origineel is, is het zeker het beluisteren waard.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl