barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
4Jacks - Deal With It

Laat vier stermuzikanten een album opnemen en je kunt dan eigenlijk maar twee kanten op. Óf het wordt geweldige plaat met grandioze muziek óf het wordt een faliekante mislukking vanwege egotripperij. Van beide mogelijkheden zijn er voorbeelden te over te noemen.

Toen ik deze cd van de 4Jacks op mijn mat vond en ik las de namen van de deelnemers aan de band schoot deze gedachte mij door mijn hoofd. De muzikanten zijn zeker niet de allerminsten en hebben ieder een behoorlijke reputatie opgebouwd. Anson Funderburgh, de meestergitarist uit Texas, drummer/zanger Big Joe Maher heeft zijn sporen verdiend in jazz én blues, keyboardspeler Kevin McKendree was jarenlang bandleider bij Delbert McClinton en heeft een Grammy nominatie op zijn naam staan en bassist Steve Mackey is een van de meestgevraagde sessiemuzikanten uit Nashville. Met zo’n stelletje muzikanten kan het dus alle kanten op gaan, maar laten we het album onbevooroordeeld gaan beluisteren.

De opener is titeltrack “Deal With It”, een bluesy instrumentaal nummer dat lekker swingt. De keyboard- en gitaarsolo’s zijn heel smaakvol, een prima eerste nummer. Het geheel schakelt een tandje hoger met het swingende “Have Ourselves A Time”, dat prima wordt gezongen door Maher. De bas van Mackey jaagt het geheel aan en geeft het nummer een aanstekelijke groove. “I Don’t Want To Be President” doet een beetje aan Albert King denken en in de blues “She Ain’t Worth A Dime” krijgt ieder de gelegenheid te excelleren. In “Love’s Like That” zorgt Funderburgh voor vuurwerk achter de soepele stem van Maher en zeker in “Bobcat Woman” laat hij horen nog steeds tot de beste gitaristen te horen. De slowblues “Your Turn To Cry” is een gevoelig gezongen en gespeeld nummer en mijn persoonlijke favoriet. “Thunder And Lightning” is een uptempo blues met rockend gitaarwerk, terwijl “Texas Twister” een swingend honkytonknummer is met de hoofdrollen voor gitaar en piano en uitstekende backing door Mackey en Maher. “Ansonmypants” begint als rockende boogie en eindigt als boogieënde rocker. Een heerlijk nummer. In “Bad News Baby” gaat het tempo weer drastische omlaag. Het begint met een smaakvol keyboard werk en werkt langs een vraag- en antwoordmelodie tussen gitaar en zang naar een hoogtepunt toe. Het sluitstuk is het funky “Painkiller” met prachtig orgelwerk van McKendree en een paar lekkere gitaarsolo’s.

Mijn angst is gelukkig niet uitgekomen. De vier muzikanten hebben als 4Jacks een geweldige cd uitgebracht, vol met prachtige blues, boogie en rockende songs. Prima gedaan.

Reacties

Frank Roszak op 27-02-2013 07:16

Thanks You Eric Always well done.RegardsFrank Roszak

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl