barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Daniel Lohues

Als we Daniël zelf aan het woord laten over zijn biografie volgt dit: Nou uhm. Nou, op een gegeven moment was ik dan geboren. Met opgroeien enzo. Nou, en eerst speelde ik orgel in de kerk, nou en toen kreeg ik een gitaar en toen gebeurden er allemaal dingen en dat was dan mooi enzo. Vooral omdat uhm… Nou gewoon.

Zo gewoon is het niet wat hij allemaal heeft gepresteerd, dus volgt hier een wat uitgebreidere bio. Laat ik beginnen met te vertellen dat Daniël inderdaad is geboren. Zover gaan onze beide versies gelijk met elkaar op. En dat is gebeurd in Emmen op 16 februari 1971. Daniëls vader was organist en hij komt hierdoor al vroeg in aanraking met muziek, Hij krijgt zijn eerste muzieklessen van zijn vader, die hem meeneemt als hij het R.K. Kinderkoor ‘De Kleine Klokjes’ begeleidt. Als jong ventje vervangt hij zijn vader zelfs en binnen een paar jaar is hij organist van het jongerenkoor en begeleidt hij de volkszang in de kerk in Erica.

In zijn pubertijd krijgt Daniël ook interesse in gitaren. En voor Sinterklaas 1984 krijgt hij dan eindelijk zijn eerste gitaar i handen. Samen met zijn neef Marco Geerdink achter de drumkit begint hij een band met de naam Th Bedrock Shuffle. Dan al ontstaan de eerste zelfgeschreven liedjes. In de schuur van zijn ouders wordt een muziekhok ingericht en daar is Daniël alleen nog maar aan het experimenteren met instrumenten en allerlei opnametechnieken. Hij verwaarloost er zelfs zijn school voor. Hij speelt in een aantal Engels- en Nederlandstalige bands en treedt in 1990 toe tot The Charlies. Deze band heeft al een aantal singles uitgebracht en met Daniël in de gelederen wordt de cd “Popkiss” uitgebracht. Kort hierna valt de band uit elkaar.

Het aantal eigen compositie wordt steeds groter en met behulp van zijn jeugdvrienden Maarten van der Helm op bas en Marlen Davers worden deze in een komkommerkas van Maartens vader in Erica ook echt gevormd. Met deze beiden richt Daniël in 1994 de groep Skik op. Het eerste optreden is op het Muzemfestival in Emmen in augustus van dat jaar en door het aanstekelijke Drentse dialect op een combinatie van pop, soul en blues is de band meteen een succes. Er verschijnt een democassette, waarvan er vijftig worden gemaakt. Het eerst radio-optreden in Hilversum volgt in december. Het volgende jaar wordt veel opgetreden en aan het eind van het jaar volgt de eerste cd “Skik”. Door hun livereputatie volgen er optredens door het hele land. Ze treden op het Noorderslagfestival op en verzorgen de voorprogramma’s van o.m. Iggy Pop en Bon Jovi. In 1997 staat de band voor de tweede keer op het Noorderslagfestival en in mei op Pinkpop. Het tweede album “Niks Is Zoas ’t Lek” verschijnt en de single “Op Fietse” wordt de eerste hit. Hierin wordt een fietstocht door Drenthe beschreven. De VVV Emmen besluit dan deze route – de Skik-route – op de kaart te zetten. 1998 wordt het jaar van de festivals: Pinkpop, Lowland, Parkpop en Noorderslag, maar ook op minder bekende festivals staat de band. In 1999 verschijnt het derde album “’s Nachts” met de single “Giet Zoas ’t Giet”, wat ook weer een hit wordt. Daniëls neef, gitarist Marco Geerdink voegt zich bij de band die nu als kwartet verder gaat. In mei van dat jaar verschijnt een speciale bevrijdingssingle “Als Ik Wil”, waarop Daniel voor het eerst niet in het Drents, maar in het Nederlands te horen is.

Skik houdt officieel niet op met bestaan, maar Daniël richt zich op een gegeven moment op andere projecten. In het voorjaar van 2003 richt hij de band Lohues & the Louisiana Blues Club op. Deze band bestaat uit Amerikaanse bluesartiesten, waarmee hij in Baton Rouge, Louisiana het album “Ja Boeh” opneemt. De band speelt in 2004 op het North Sea Jazzfestival. Daarnaast speelt hij ook op Pinkpop en Lowlands. De band staat in het voorprogramma van de Rolling Stones in Nijmegen en over de samenwerking met de Amerikaanse muzikanten wordt een documentaire, “Hoogste Tied Veur De Blues” gemaakt. Maarten vertrekt voor negen maanden naar het buitenland en Marlen gaat drumles geven en begeleidt beginnende bands. In 2004 wordt de draad weer opgepakt en om het tienjarig bestaan te vieren wordt “Best Tof Samen”, een overzicht van het werk van Skik, uitgebracht. Ook wordt er weer uitgebreid getoerd. In 2005 reist Lohues weer af naar de VS om de muzikanten van de Louisiana Blues Club weer om zich heen te verzamelen. Enkele weken later staat de complete band in een Nederlandse studio en wordt het album “Grip” opgenomen. De Louisiana Blues Club bestaat naast Lohues uit zijn neef Marco Geerdink (ritmegitaar), Keith Keynes (bas), Gravin Neal (drums) en Rob van Donselaar (keyboards). Met Jan Kopers en Candy Dulfer als blazerssectie is het album helemaal af.

                    

Maar dan komt een periode dat Daniël zijn songs wil spelen zoals hij ze thuis alleen speelt. Van 20 januari tot en met 2 april 2006 toert Lohues solo door het land met zijn theatertournee ‘Allennig’. Ook staat hij met hiermee i het voorprogramma van Van Morrison. In maart verschijnt een album met dezelfde titel. Op dit album staan nummers die de winter verbeelden. In 2008 krijgt dit project een vervolg met “Allennig II” met nummers die gewijd zijn aan de lente, in 2009 met “Allennig III” met zomerse liedjes en in februari 2010 volgt de herfst met “Allennig IV”. Op 11 februari 2011 komt de cd “Hout Moet” uit, dat Lohues samen met Bernard Gepken, Guus ‘Staaf’ Strijbosch en Bart Wagemakers heeft opgenomen. De eerste single van het album is “Prachtig Mooie Dag”, dat binnenkomt op nummer 6 van de hitlijsten. Het album wordt op 2 oktober onderscheiden met een Edison in de categorie Kleinkunst/theater.

Op 25 februari 2012 verschijnt de cd “Gunder”, dat wederom is opgenomen met Gepken, Strijbosch en Wagenmakers. Ook met deze zesde theatertour trekt hij met veel succes het land door. Daarnaast verschijnt er een verzamelbundel, getiteld “Zes jaar vrijdagmiddag”, een verzameling met zijn columns die van 2002 tot en met 2008 in het Dagblad van het Noorden waren verschenen. Ook andere artiesten maken gebruik van zijn diensten. Hij schrijft nummers voor o.m. Jenny Arean, Guus Meeuwis, Freek de Jonge, Paul de Leeuw en Kinderen voor kinderen. Hij werkt met Di-rect op hun eerste album “Discover” en assisteert Herman Finkers met de opname van de muziek van diens theatershow. In 2009 produceert hij het album “Cat’s Lost” van Cuby & The Blizzards en een jaar later neemt hij in New Orleans “Eindelijk Vrij” van Rob De Nijs op. Lohues schrijft hiervoor de meeste nummers en het album wint de Edison.

Daniël Lohues woont nog steeds in Erica, Drenthe en schrijft liedjes voor zichzelf en anderen, assisteert en produceert. We zijn benieuwd waarmee hij nu weer op de proppen komt.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl