barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Eric Clapton - Old Sock

Als een 'ouwe sok', zo ziet Eric Clapton zichzelf kennelijk. Oké, hij is 68 jaar oud en dus op pensioengerechtigde leeftijd. En als je de foto op de hoes ziet...... tja, zo ziet een gemiddelde oudere Engelse toerist eruit, zoals ze maar genoeg tegenkomt in Spanje, Griekenland en Turkije. Aan de andere kant, hij is wel weer begonnen met een wereldtournee. Dus zo oud zal hij zich toch niet voelen. Het zojuist verschenen album "Old Sock" zet de lijn door die hij drie jaar geleden heeft ingezet met "Clapton", namelijk het vertolken van songs die voor hem belangrijk zijn geweest en een bijzondere betekenis hebben. De pure bluesfans onder ons zullen ongetwijfeld teleurgesteld zijn dat er dan ook wel een nummer uit de 'Great American Songbook' op verdwaald.

Op "Old Sock" heeft Clapton geen enkel eigen nummer gezet, het zijn tien covers en twee originelen, maar die zijn dan weer geschreven door Doyle Bramhal II. De lijst van meespelende muzikanten is uitgebreid en naast zijn vaste begeleiders Doyle Bramhall II (gitaar), Willie Weeks (bas), Steve Gadd (drums), Chris Stainton (keyboards) doen ook Paul McCartney, Chaka Khan, Taj Mahal, Steve Winwood, J.J. Cale en nog wat anderen, waaronder zijn eigen drie dochters Julie, Ella en Sophie mee. Laten we maar gewoon eens gaan luisteren.

Het begin is het door Taj Mahal en Jesse Ed Davis geschreven "Further On Down The Road", waarop Taj Mahal harmonica en banjo speelt. Het is een relaxt swingende reggae die een vrolijk zomers gevoel overbrengt. "Angel" van J.J. Cale, die hierop ook meezingt en -speelt, geeft een Texmex-gevoel weer. Wat we niet alleen bij Clapton tegenkomen (zie ook Rod Stewart en Paul McCartney) is het teruggrijpen naar de Great American Songbook'. Het oude musicalnummer "The Folks Who Live On The Hill", ooit in 1937 geschreven voor Bing Crosby is nu aan de beurt. Tja, ach, netjes gebracht, maar niet aan mij besteed. Wat volgt is het door Doyle Bramhall II geschreven "Gotta Get Over", een song zoals ik Clapton het liefst hoor: soulvol, stevig, vurig gitaarwerk. Deze wordt gevolgd door "Till Your Well Runs Dry", afwisselend als reggae (refrein) en soulballade (couplet) vertolkt. De tekst en de boodschap krijgt een behoorlijk scherpte mee. Samen met Paul McCartney wordt de jazzstandaard "All Of Me" gezongen, een klassieker die praktisch door iedereen is vertolkt. En dit is zeker niet de minste versie; het swingt lekker en de piano en Claptons gitaar verfraaien het geheel. "Born To Lose", bekend van Ray Charles, is een puur countrynummer. Clapton laat zijn gitaar klinken als een steelguitar, zijn zang is rauwer en het klinkt gewoon erg fraai. Verwacht bij Gary Moores "Still Got The Blues" niet het gitaristische vuurwerk dat we van het origineel kennen. Ondersteund door de Hammond B3 van Steve Winwood croont Clapton zich haast door het nummer heen. De smeuïge Hammondsound, Claptons gevoelige zang en de ingetogen akoestische gitaarsolo in het midden en de elektrische gitaar aan het eind maken dit een van de beste songs van deze cd. De echte blues mag niet ontbreken en die krijgen we horen met Lead Belly's "Goodnight Irene", een volledig uitgeklede versie die zo live in de plaatselijke bar of in de huiskamer kan zijn opgenomen. Blues, zoals blues hoort te zijn, puur en basic. Aanstekelijk en het nodigt uit tot meezingen. "Your One And Only Man" van Otis Redding wordt hier in een reggaeversie uitgevoerd. Het is even wennen, maar het swingt lekker en klinkt vrolijk. Waarom ook niet? Het tweede origineel van de hand van Bramhall is "Every Little Thing", een gezellig en lekker in het gehoor liggend liefdesliedje waarop zijn kinderen ook een stukje meezingen. Afgesloten wordt met George Gershwins "Our Love Is Here To Stay", dat ook uit een of andere musical stamt. Opvallend is dat Clapton zijn stem aanpast aan de stijl en dit haast zoetgevooisd brengt, terwijl hij in de rockende songs zo lekker rauw klinkt.

Conclusie: Ik heb eerlijk gezegd nog een dubbel gevoeld bij deze cd. Persoonlijk vind ik het jammer dat Eric geen eigen nummers heeft geschreven. Daarmee lijkt het of hij zich er wat makkelijk vanaf wil maken. Ik begrijp best dat hij geen nieuwe muzikale revolutie meer aanjacht, die tijd is geweest. De aanwezigheid van de musicalachtige liedjes vind ik ook niet echt geweldig, maar dat is natuurlijk zijn persoonlijke keuze. Daarentegen wordt er weer goed gemusiceerd en de nummers die er opstaan zijn gewoon erg goed. Ik denk dat ik met deze cd toch diverse aangename uurtjes ga doorbrengen.

Reacties

El Mano op 28-03-2013 08:08

Hoe zeer ik hem ook bewonder en misschien wel juist daarom, hoop ik van ganser harte dat hij ook niet zo lang door gaat als BB King waarvan ik met regelmaat YT clips zie die hem zeker geen recht doen. Mensen in mijn omgeving die veel minder met de blues ophebben dan ik moet ik met regelmaat opnames van hem laten zien van een paar jaar terug om uit te leggen waarom ik die man zo hoog op de lijst heb staan. Anders dan SRV en Jimi Duane en veel anderen hebben deze fenomenen de kans gehad zich verder te ontwikkelen, maar hebben we hen in hun sterren status kunnen volgen. Dit met de grote kans dat ze een richting op zouden gaan die we dan minder aansprekend vonden. wat ik bedoel te zeggen is, wat zou er zijn gebeurd met onze visie op SRV als hij niet in die helicopter was gestapt en Eric zijn plaats niet had afgestaan. In dat geval hadden we het moeten doen met zijn repertoire tot dan toe net als van veel anderen. Wellicht was SRV naast de texas blues wel heel andere dingen gaan spelen. Het voordeel van in leven zijn is wel dat je terug kunt keren naar je publiek. Buddy Guy heeft periodes muziek gemaakt die ik nooit zal draaien laat staan kopen. Maar gelukkig voor mijn gehoor heeft hij dat weer goed gemaakt Voorlopig hoeft Eric nog niet te stoppen. ( wat mij betreft dan )

EC op 29-03-2013 12:36

Eric,

Thanks for your kind words. It was fun recording this album with old friends, and some new ones. Having a great time touring the US now. Anxious for the European tour.

We'll keep in touch. All the best

EC

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl