barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Kelly Richey - Sweet Spirit

"Speelt gitaar als Stevie Ray Vaughan, zingt als Janis Joplin", dat is het motto waarmee ons een idee wordt gegeven waar Kelly Richey voor staat. Dat zijn toch heel grote schoenen. Nu is Kelly niet de eerste de beste. "Sweet Spirit" is al het 15e album dat zij sinds 1994 heeft uitgebracht.  Het powertrio, want zo mag je het gerust noemen, bestaat verder uit bassist Freekbass en drummer Robby Cosenza. Verder doet Duane Lundy nog mee op percussie en op een aantal nummers worden nog wat anderen ingevlogen. De tien nummers van dit album zijn allemaal geschreven door Kelly Richey.

Met "Feelin' Under" gaat het meteen goed van start. Het is een stevige rocksong gebouwd op een strakke en swingende begeleiding. Stem en gitaar doen denken aan de hoogtijdagen van de harde bluesrock à la Led Zeppelin, Livin' Blues om er maar een paar te noemen.  Onverminderd ruig gaat het door met het dreigende "I Went Down Easy" en de knallende "Leavin' It All Behind"  en "Something Going On". Kelly Richey is een uitstekende en opwindende gitarist en haar rauwe stem pas uitstekende bij het ruigere rockwerk. Dat het ook wat rustiger kan bewijst Kelly in de ballade "Everybody Needs A Change". Lieflijk gezongen, fraaie samenzang, verlicht met de piano van Bernie Wornell en een relaxte gitaarsolo. Lekker om even op adem te komen. Met de rust is het weer gedaan vanaf de eerste gitaarlicks van "Fast Drivin' Mama", een stevige rocker, en "One Way Ticket", dat net zo hard stampt.  Fraai is hier het stukje met de funky bassolo met alleen de zang van Kelly er overheen. In "Risin' Sun" gaat het geweld weer een streepje omlaag. Ook in dit nummer laat Kelly horen dat zij niet alleen over een rauwe stemgeluid beschikt, maar ook 'normaal' kan zingen. Leuk detail zijn de meerdere over elkaar gelegde gitaarsolo's. "Dyin'"  is een rustige ballad, mooi gezongen en alleen begeleid met fraaie gitaarklanken. Het laatste nummer is de swingende blues "Hard Working Woman" met lekkere vluchtige gitaartonen.

Conclusie: na een stampende rockende snoeiharde start laat Kelly horen dat zij ballads en blues ook in de vingers heeft. In ieder geval voor de liefhebbers van ouderwetse hardrockende blues zeker waard om te beluisteren.

Reacties

Frank Roszak op 12-03-2013 17:52

Thanks Eric.. Well receivedRegardsFrank Roszak

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl