barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Clarence Edwards (1933 - 1993)

Dat herontdekt worden niet alleen was voorbehouden aan oude bluesmannen, die in de twintiger en dertiger jaren wat plaatsjes opnamen en pas dertig jaar later werden gevonden bewijst Clarence Edwards. Deze maakte tijdens de 'bluesboom' van de jaren zestig wat opnamen en raakte toen in de vergetelheid tot hij eind tachtiger jaren weer boven water kwam.

Clarence Edwards wordt op 25 maart 1933 geboren in Lindsay, Louisiana in een gezin met veertien kinderen. Als hij twaalf jaar oud is verhuist hij met de rest van zijn familie naar Baton Rouge. Door te luisteren naar oude platen van Charley Patton leert hij zichzelf gitaar spelen. Halverwege de vijftiger jaren zit hij samen met een van zijn broers, Cornelius, Landy Buggs en Jackson Acox in een plaatselijke bluesband, de Boogie Beats, en later speelt hij in de Bluebird Kings. Tijdens een opstootje buiten de Silver Moon Club in het nabijgelegen Alsen wordt Clarence in zijn been geschoten. In eerste instantie werkt hij op een boerderij, maar uiteindelijk zal hij dertig jaar in dienst zijn van de schroothandel Thomas Scrap.

In 1959 en 1961 maakt folklorist en musicoloog Dr. Harry Oster opnamen van Clarence en Cornelius, die worden begeleid door de violist James 'Butch' Case. Deze worden uitgebracht op de verzamelaar "Country Negro Jam Session". In 1970 maakt hij nog opnamen voor de Engelse platenbaas Mike Vernon. Uit deze opnamen blijkt duidelijk dat Clarence zich heeft ontwikkeld van een ouderwetse countrystijl naar een modernere aanpak van zijn muziek. En dan duurt het toch aan het einde van de tachtiger jaren voordat hij opnieuw wordt ontdekt.

De club van Tabby Thomas, Blues Box, is dan mede debet aan de hernieuwde interesse in de bluesscene in en rond Baton Rouge. Door Thomas krijgt Edwards regelmatig optredens. Niet alleen binnen de directe cirkel rond Baton Rouge, maar ook daar buiten. Dan raakt het een en ander in een stroomversnelling en al gauw is Clarence Edwards te zien op blues- en rootsfestivals door het hele land. Al snel krijgt hij weer de gelegenheid opnamen te maken en in 1990 verschijnt "Swamp's The World", in 1991 gevolgd door "Swampin'" en twee jaar later door "Louisiana Swamp Blues No. 4". Deze albums oogsten veel waardering.

Maar net als Clarence begint te profiteren van zijn succes slaat het noodlot toe en op 20 mei 1993 overlijdt hij op 60-jarige leeftijd in zijn woonplaats Scotlandville, Louisiana.  Enkele jaren na zijn overlijden wordt zijn eerste album "Swamping The World" ge-remastered uitgebracht, in 2003 gevolgd door het uitstekende compilatiealbum "I Looked Down That Railroad".

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl