barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Speckled Red (1892 - 1973)

De meesten denken dat rap een uitvinding is van de laatste 25 jaar, maar iemand die echt als grootvader van de rap kan worden gezien is Speckled Red, die dit al aan het eind van de jaren twintig demonstreerde. Hij was een behendig pianist, wiens stijl zich vooral binnen de vroege jazz en boogie woogie bewoog, vergelijkbaar met die van Roosevelt Sykes en Little Brother Montgomery.

Speckled Red wordt als Rufus Perryman geboren op 23 oktober 1892 in Monroe, Louisiana. Met zijn familie reist hij als kleine jongen naar Detroit, Michigan en Atlanta, Georgia. Zijn vader moet steeds verhuizen, omdat hij de zogenaamde 'Jim Crow Laws' overtreedt, die de rassenscheiding legaliseert. (lees hier meer over Jim Crow). Uiteindelijk vestigt de familie zich in Hampton, Georgia, waar de geboorte van Rufus uiteindelijk wordt geregistreerd. Hij is dan inmiddels al een tiener.

Rufus heeft zeven broers en zussen en zijn 19 jaar jongere broer William zal later als Piano Red naam maken als boogiewoogie-pianist. Wanneer Rufus en William hun bijnaam 'Red' krijgen is niet bekend, maar een en ander kan er mee te maken hebben dat beiden albino zijn. De familie zelf heeft weinig muzikale achtergrond en Rufus leert zichzelf het piano spelen aan. Hij kijkt de kunst af van zijn idool Fishtail en ook van Charlie Spand, James Hemingway en Will Ezell. Daarnaast bespeelt hij ook het orgel in de plaatselijke kerk. Als tiener speelt hij al op houseparty's en in kroegen.

Ergens halverwege de twintiger jaren verhuist hij naar Detroit, waar hij zo ongeveer speelt waar hij maar kan: houseparty's, nachtclubs, bordelen. Hier valt hij op door een talentscout van Brunswick records. Die vist eerst achter het net, want Red staat net op het punt te vertrekken naar Memphis. Daar wordt hij ontdekt door de gitarist Jim Jackson, waar hij alsnog voor Brunswick zijn eerste platen opneemt, "Wilkins Street Stomp" en "The Dirty Dozen", dat een grote hit wordt. En dit niet in de laatste plaats door het gebruik van vulgariteiten:

I want all you women to fall in line

And shake yo shimmy like i'm shakin' mine

You shake yo shimmy and you shake it fast

If you can't shake the shimmy, shake yo' yes yes yes

You a dirty mistreater, a robber and a cheater

Stick you in a dozens and yo pappy is yo cousin

And yo mama do the lawdylawd

En hoewel de tekst meer wordt gezongen dan gesproken wordt dit nummer door het spelen met woorden en het onderwerp beschouwd als een van de voorvaders van de moderne rapmuziek.

Een jaar later, in 1930, neemt hij in Chicago weer wat nummers op, waaronder het veel mindere succesvolle "The Dirty Dozens No. 2". Het gebrek aan succes leidt ertoe dat hij nu weer zonder platenlabel of contract komt te zitten. Speckled Red reist nu tussen Memphis en St. Louis waar hij zijn kunsten vertoond in clubs en kroegen. In 1938 maakt hij weer opnamen in Chicago. Nu voor het Bluebird-label en met begeleiding van slidegitarist Robert Nighthawk en mandolinespeler Willie Hatcher. Ondanks dat dit contract langer van duur is is heeft hij weinig succes en ergens in de veertiger jaren keert hij terug naar St. Louis, waar hij zijn werk in de bars voortzet. Vanwege de oorlogstijd werkt hij tot aan de terugkeer van de soldaten in de plaatselijke fabrieken.

Op 14 december 1954 wordt Speckled Red herontdekt door Charlie O'Brien. O'Brien is politieagent in St. Louis, bluesfan en zijn professionele opspoormethoden zet hij in om oude bluesartiesten te vinden. Door zijn bemiddeling krijgt Red een platencontract bij Delmark in Chicago en hij is hun eerste bluesartiest. Hierdoor wordt in de vijftiger en zestiger jaren de belangstelling voor hem wat groter. Hij treedt wat vaker op in en rond St. Louis en Chicago, maakt opnamen voor Delmark, Tone, Folkways en Storyville. In 1959 toert hij met Chris Barber door Europa.

Zijn hoge leeftijd begint hem echter parten te spelen en in het tweede deel van de zestiger jaren worden zijn optredens steeds minder. Op 2 januari 1973 overlijdt Speckled Red in zijn woonplaats St. Louis aan kanker.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl