barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Neal Pattman (1926 - 2005)

Als het werken op het land, samen met de familie, onmogelijk wordt door een ongeluk restte velen niets anders dan een leven in armoede en een vlucht in de muziek. Zo verliep het ook met Neal Pattman. Toen hij negen jaar oud was raakte zijn arm bekneld tussen een wagenwiel en door dit ongeluk raakte hij deze kwijt. Door het maken van muziek kon hij een schamel inkomen bijeenscharrelen totdat de Music Maker Relief Foundation hem onder hun hoede nam en hem de mogelijkheid bood de wereld over te trekken.

Neal Pattman wordt op 10 januari 1926 geboren in Winterville (Madison County), Georgia en hij is een van de veertien kinderen van James en Lula Pattman. Neals vader is boer en hij pacht een stuk land, waarop de hele familie hard moet werken om rond te kunnen komen. Daarnaast betekent muziek veel in het leven van het gezin. Vader leert zijn kinderen muziek spelen en Neals instrument is vanaf zijn zevende de mondharmonica. Het hele gezin werkt op het land en dat betekent ook dat de kinderen al op jonge leeftijd mee moeten werken. Bij het spelen met de muilezel en wagen raakt Neals arm beklemd tussen een van de wielen. Hij durfde het eerst zijn ouders niet te vertellen, maar door bloedvergiftiging wordt de schade zo groot dat zijn rechterarm moet worden afgezet.  Door dit ongeluk raakt hij zijn arm kwijt en is hij niet meer geschikt voor het werken op de boerderij.

Neal probeert dan aan de kost te komen door het spelen van zijn mondharmonica. Hij is vaak te vinden op de straathoeken van het 30 kilometer verderop gelegen Athens, Georgia. Opvallend zijn de zogenaamde 'whoops' en 'hollers', die hij tussen het spelen door slaakt en die we ook kennen van de veel bekendere Sonny Terry. Omdat hij trouwt en een gezin sticht zoekt hij meer vastigheid. En naast het muziek maken op straathoeken werkt Neal in de keukens van de University of Georgia. Daarnaast weet hij zijn inkomen aan te vullen met optredens in de plaatselijke clubs, in kerken en op festivals in de buurt. Hij is er dan ook een plaatselijke legende.

                    

Tot 1980 komt Neal niet verder als Georgia voor zijn optredens. Hij wordt dat jaar uitgenodigd voor het Smithsonian Festival of American Folklife in Washington. Verder dan lokale bekendheid komt hij echter niet totdat hij in 1991 Tim Duffy ontmoet van de Music Maker Relief Foundation. Deze neemt Pattman onder de hoede. Zij zorgen voor geld voor medicijnen, een paspoort en brengen hem in contact met gitarist Cootie Stark, waarmee hij door het hele land optreedt als voorprogramma van Taj Mahal. Het is een Blues Revival Tour, waarmee 48 steden worden aangedaan.

In 1993 ontmoet Neal op het Charleston Blues Festival de Engelse bluesgitarist Dave Peabody met wie hij sindsdien regelmatig toert en op festivals speelt. Op diens uitnodiging bezoekt hij twee jaar later Groot-Brittannië en een optreden in de 100 Club in Londen, waar hij wordt begeleid door een band met daarin o.m. Dave en pianist George Erwin. Dit optreden wordt opgenomen en uitgebracht op de cd "Live In London". De ontmoeting met Peabody leidt tot nog twee albums met hem. In 1998 brengt hij zijn solo-cd "Prison Blues".  Daarnaast is Neal ook te horen en te zien op het project "10 Days Out: Blues From The Backroads" dat op cd en dvd verschijnt in 2007. Zijn nieuw verworven faam brengt hem niet alleen buiten zijn eigen gebied, maar hij reist zelfs naar Europa en Australië, waar hij in 2001 live-opnamen met Peter Gelling. Maar ondanks zijn verre reizen vergeet Neal zijn afkomst niet en hij blijft in zijn eigen omgeving ook optreden. En of hij nu op het AthFest en het Northeast Georgia Folk Festival staat of hij geeft een spontaan optreden op straat, overal maakt hij er wel een feestje van.  

Al sinds 2004 heeft Pattman problemen met zijn gezondheid. De laatste tijd brengt hij door in een verzorgingshuis, Grandview Care Center, waar hij wordt verpleegd nadat hij een nieuwe heup heeft gekregen. Hier wordt botkanker geconstateerd. waaraan hij op 4 mei 2005 in zijn woonplaats Athens, Georgia komt te overlijden. Hij is dan 79 jaar oud en laat vrouw, kinderen en kleinkinderen na.

 

Neal Pattman & Dave Peabody: Mama Whoopin' Blues

 

Met dank aan Dave Peabody, die mij van extra informatie en enkele foto's heeft voorzien.

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl