barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Boz Scaggs - Memphis

Ondanks enkele wereldhits uit de zeventiger jaren die iedereen kent ("Lowdown" en "Lido Shuffle") is de naam Boz Scaggs niet echt een begrip. Toch heeft hij steeds min of minder onder de radar mooie albums uitgebracht. Zijn laatste "Speak Low" stamt al weer uit 2008. Met zijn nieuwste cd "Memphis" wil hij de muziek van zijn inspiratoren naar voren brengen. Hoewel hij zelf uit Texas stamt en nooit in Memphis heeft gewoond komt de muziek die de grootste invloed op hem heeft gehad uit deze stad. Met begeleiders als drummer Steve Jordan, die het album ook produceerde, gitarist Ray Parker Jr. en bassist Willie Weeks heeft hij in de Royal Studio in Memphis twee eigen songs en tien covers opgenomen.

Boz Scaggs heeft zich altijd in het bluesachtige soul- of soulachtige bluesstramien bewogen. Kortom, de Memphis-sound. En dat is meteen duidelijk met de opener "Gone Baby Gone", de eerste van twee eigen composities. Een mooi, maar treurig lied, dat wordt gedragen door het orgelgeluid, over alles te willen opgeven nadat zijn liefde weg is gegaan. Al Greens "So Good To Be Here" is de eerste van tien covers waarmee Scaggs een eerbetoon doet aan zijn invloeden. En een prachtig eerbetoon is het zeker geworden. Variërend van de klassieke soul van Al Green, het rauwe van Tony Joe White's "Rainy Night In Georgia", het springerige van Willie DeVille en de pure blues in "Corina, Corina" en "Dry Spell". In het laatstgenoemde nummer doen Keb' Mo' en Charlie Musselwhite mee. Verrassend is de versie van het Steely Dan-nummer "Pearl Of The Quarter". Als afsluiter volgt nog het eigen "Sunny Gone".

Hoewel hij na zijn grote hits niet meer echt heeft gescoord is Boz Scaggs wel steeds albums van een zeer hoog niveau blijven maken. Ook "Memphis" is hierop geen uitzondering. Dit album heeft mij al heel wat luisterplezier bezorgd en dat zal het blijven doen. Zeer aan te raden voor liefhebbers van 'blue eyed soul'.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl