barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Fossen & Struijk Band - Clubbing

Robbert Fossen en Peter Struijk zijn geen onbekenden meer in ons land. Beiden hebben al behoorlijke carrières achter de rug en hun samenwerking heeft al geresulteerd in het winnen van de Dutch Blues Challenge en het behalen van de International Blues Challenge in Memphis in maart van dit jaar.  De stijl van de Fossen & Struijk Band beweegt zich binnen de klassieke Chicagoblues, zoals we die kennen van o.m. Muddy Waters en Willie Dixon uit de vijftiger jaren.

Op "Clubbing" heeft de band, die verder bestaat uit bassist Jan Markus en drummer Eduard Nijenhuis, een eigen nummer van Robbert en tien covers van bekende en minder bekende bluessongs opgenomen. Vanwege de vriendschap en verbondenheid met Magic Slim is het niet vreemd dat er wordt begonnen met diens "That Will Never Do" en "Bad Avenue", die hier beiden een prachtige vertolking krijgen. De begeleiding van Markus en Nijenhuis staat als een huis, Fossens donkerbruine stem en Struijks gitaarwerk maken het af. Vervolgens is Jimmy Dawkins "Gotta Love Somebody" aan de beurt, een uptempo song met een snelle gitaarsolo waar de oude 'fast fingers' nog jaloers op zou zijn. Vervolgens gaan we ongeremd verder met Brooke Bentons "Kiddeo". Dan gaat het tempo omlaag in de slowblues "Ain't Gonna Worry About Tomorrow", gevoelvol gezongen door Robbert en verlucht door de felle gitaarlicks van Peter. Dan volgt een van de beste songs van het album met Muddy Waters' "Can't Be Satisfied", met geweldig slidewerk van Peter en harmonica van Robbert.

Fossens eigen "I'm Going Down To Clarksdale" volgt en deze song heeft alles dat je van de klassieke Chicagoblues verwacht, een pompend ritme, Elmore James-achtige gitaarlicks, een toeterende harmonica en een lekkere gitaarsolo. Nu we toch klassiek bezig zijn wordt vervolgens "Rosalie" van Muddy Waters ingezet met jankend slidespel. Het tempo is al net zo slepend als bij het origineel en creëert een onrustige hierdoor spanning. De mooie harmonicasolo vormt de kers op de taart in dit bijna 9 minuten lange nummer. Hierna is het de beurt aan het wat meer rockende "Back To School" met meer dan uitstekend slidespel. Net zo vlot gaan we door met Nick Holts "If It Is Too Late" en komen dan aan bij het ruim 11 minuten lange "Sinner's Prayer". Men zal gedacht hebben 'het beste bewaren we voor laatst', want dit is absoluut het beste nummer van het album. Deze Ray Charles-compositie is al vaker vertolkt, en zeker niet door de minste, maar deze versie kan zich tot de beste ervan rekenen. Wat een stem en wat een gitaarsolo!

Muzikanten die het schoppen tot de finale van de International Blues Challenge hebben kwaliteiten, dat mag duidelijk zijn. Deze kwaliteiten weten zij iedere keer weer op het podium om te zetten in prima muziek en deze cd mag hiervan absoluut het visitekaartje worden genoemd.

Reacties

Robbert Fossen op 20-07-2013 10:07

Zo, die kunnen we in ons zak steken....

Eric, Hartstikke bedankt voor de mooie positieve en gedetailleerde recensie. Top!
We gaan elkaar weer zien.
Nog even een tip:
Kijk eens op www.deruitermuziek.nl voor de theatershow 'Trouble soon be over'
Een unieke show in een prachtige omgeving.
Met vriendelijke groet, Robbert Fossen.
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl