barnowlblues.punt.nl
by Eric Campfens
Grand Marquis - Blues And Trouble

Muzikaal staat Kansas City staat bekend om zijn jazz en jump blues en de uit deze stad afkomstige band Grand Marquis zet deze traditie onverminderd voort. Zij bestaat uit Bryan Redmond (zang, div. saxofoons), Chad Boydston (trompet, achtergrondzang), Ryan Wurtz (gitaar), Ben Ruth (bas, sousafoon, achtergrondzang) en Lisa McKenzie (drums, washboard). Uit deze bezetting blijkt wel dat de band niet, zoals de gebruikelijke bluesbands, is opgebouwd rond de gitaar maar rond de blazers horend bij hun stad.

Het resultaat zijn dertien songs in een swingende jumpbluesstijl, zoals die er was voordat de stekker in de gitaarversterker ging en deze stijl werd weggeblazen. Alles wat we uit die tijd kennen komt naar voren: swing, rokerige zaaltjes, vlotte jump en sfeervolle ballades. Het begint met het chaotisch aandoende "Bed Of Nails", waarin alles zo'n beetje zijn eigen partijtje speelt. En op de een of andere manier past het toch en swingt het de pan uit. Je voeten staan niet meer stil tot na de laatste tonen van de afsluiter "Half The Money". Hoogtepunten zijn voor mij het rokerige titelnummer "Blues And Trouble", het swingende "Two By Two" met een paar solo's door trompet, sopraansax en gitaar en "Easy To Be The Devil", waarin de slidegitaar voor een dreigende sfeer zorgt.

Ondanks al het gitaargeweld van de laatste zestig jaar is de blazersgedragen jumpblues nog niet dood. Grand Marquis is hier het grote voorbeeld van. Een aanrader voor liefhebbers van het genre.

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl